Alergija na hrano - Enterosgel.si

Alergija na hrano

Alergija na hrano ima kup neprijetnih posledic, ki nam lahko v najboljšem primeru pokvarijo dan, v najslabšem pa lahko resno ogrozijo naše zdravje ali celo življenje.

Nekateri tipi alergije na hrano so bolj pogosti kot drugi. Najpogosteje se pojavlja takoimenovana »velika osmerica« alergij: alergija na mleko, alergija na jajca, alergija na arašide, alergija na oreščke, alergija na morsko hrano, alergija na školjke, alergija na sojo in alergija na pšenico.

Alergija na hrano se lahko odraža na več različnih načinov – odvisno od človeka. Simptomi, ki jih sproži alergija na hrano, se običajno pokažejo v nekaj minutah ali celo nekaj sekundah po zaužitju hrane, na katero je bolnik alergičen, lahko pa se pojavijo s celo nekaj urami zamika. Tudi resnost alergij se od človeka do človeka razlikuje. Medtem ko se pri nekaterih simptomi pokažejo le, če živilo, na katerega so alergični, dejansko zaužijejo in ga tako vnesejo v svoje telo, pri drugih lahko zdravje in celo življenje ogrozijo celo živila, ki se nahajajo v istem prostoru kot alergik.

alergija na hranoOdpravite težave z alergijami na hrano. Kliknite na sliko ter obiščite našo spletno trgovino.

Alergija na hrano ima mnogo neprijetnih posledic. Oseba, ki zaužije kakršno koli živilo, na katero je alergična, lahko bruha, lahko se ji začne vrteti in celo omedli. Lahko se ji naredijo srbeči izpuščaji, lahko jo pričnejo srbeti ustnice, usta, določena področja na koži, lahko ima razdražena usta, jezik, grlo ali oči. Grlo lahko celo zateče, ravno tako ustnice, očesne veke, jezik ali kar ves obraz. Zaradi zatekanja lahko oseba težko požira, glas pa postane hripav. Lahko pride celo do obstrukcije dihalnih poti, zaradi česar oseba začne težko dihati. Pojavijo se lahko tudi bolečine v trebuhu, krči in driska.

Posledice alergije na hrano so najhujše, ko zaradi reakcije pride do težav pri prekrvavitvi ali do motnje v dihalnih poteh, Slednje, kot že omenjeno, lahko prepoznamo po oteženem dihanju, motnje v prekrvavitvi pa se kažejo z omedlevico, šibkim pulzom in bledo kožo. Takšna vrsta alergijske reakcije se imenuje anafilaksa. Ko so ti simptomi povezani z nenadnim padcem krvnega tlaka, rečemo, da je oseba padla v anafilaktični šok. Pri tej vrsti reakcije so prizadeti tudi tisti deli telesa, ki niso bili v neposrednem stiku s hrano, na katero je oseba alergična, saj pride do razširjenja krvnih žil.

Vsekakor je dobro, da veste, na katera živila ste alergični, saj vas lahko nepoučenost v najslabšem primeru stane življenja.

Kako se testira alergija na hrano?

Če opazite, da na določena živila vaše telo reagira s katerimi od zgoraj naštetih oziroma s kakršnimi koli drugimi neprijetnimi simptomi, pojdite na testiranje k alergologu. Ta vam bo zastavil nekaj vprašanj, na primer to, kaj ste pojedli, ko ste doživeli reakcijo in kakšna je bila količina zaužitega živila, kako dolgo je trajalo, preden so se vam pojavili simptomi ter kateri so bili ti simptomi in kako dolgo so trajali. Nato bo odločil, ali so potrebni testi ali ne. Alergija na hrano se najpogosteje in najučinkoviteje testira s testom, pri katerem na kožo roke ali hrbta nanesejo majceno količino alergena, nato pa isto mesto na koži zbodejo s sterilno iglo, da alergen prodre pod kožo. Tako lahko testirajo tudi več alergenov naenkrat. Rezultati tovrstnega testiranja se pokažejo skoraj takoj – na mestih, kjer so prisotni alergeni, na katere je oseba dejansko alergična, se pojavijo izbokline, podobne komarjim pikom. Včasih alergijo na hrano testirajo tudi s krvnim testom, ti rezultati pa so znani šele po kakšnem tednu.

V primeru, da zaznamo znake anafilaktičnega šoka pri človeku, je potrebno nujno in čim hitreje poklicati rešilca, saj so minute pomembne, anafilaktičen šok pa je ob nezdravljenju smrten v večini primerov.

Opozorilo: Če ste alergik z alergijami na hrano, morate biti še posebej previdni, ko jeste zunaj, saj lahko naletite na nepoučenega ali neprevidnega natakarja, ki bo ogrozil vaše zdravje.

Odpravite težave, ki vam jih povzroča alergija na hrano z izdelki Enterosgel.

Enterosgel Paket za 2

Enterosgel Družinski paket