Atopični dermatitis - Enterosgel.si

Atopični dermatitis

Atopični dermatitis je bolezen, ki pogosteje prizadane majhne otroke kot odrasle osebe. Začne se s suho kožo, ki pogosto zelo srbi in ob praskanju postane razdražena, rdeča in vneta. Preberite, kaj lahko storite sami doma, da si olajšate atopični dermatitis.

Kot smo že omenili, atopični dermatitis pomeni suho in srbečo kožo, na kateri se lahko pojavita srbečica in razdraženost. Pogosto je na koži mogoče opaziti tudi majcene bulice, ki so podobne žuljem. Iz njih se cedi tekočina ali pa se na njih naredijo hraste. Kar 90 odstotkov posameznikov dobi to vrsto dermatitisa, še preden dopolnijo pet let. Pri polovici ljudi se simptomi atopičnega dermatitisa zavlečejo tudi v odraslo dobo, le redko pa se ta oblika dermatitisa prvič pojavi pri odrasli osebi. Pojavi atopičnega dermatitisa so pogosti pri osebah, v katerih so družinski člani zboleli za astmo, senenim nahodom ali atopičnim dermatitisom. Prav tako je bolezen pogostejša pri ljudeh, ki živijo v mestih, kjer je več onesnaženja. Pri atopičnem dermatitisu je lahko vzrok ali posledica tudi  okužba kože z bakterijo Staphylococcus Aureus.

Atopični dermatitis

Odpravite težave z atopičnim dermatitisom. Kliknite na sliko ter obiščite našo spletno trgovino.

Mesta, kjer se ta vrsta dermatitisa najbolj pogosto pojavlja, so velikokrat odvisna od starosti človeka, ki ga bolezen prizadane. Pri majhnih otrocih se dermatitis lahko največkrat pojavi na lasišču in na obrazu (še posebej na licih), prav tako pa tudi na kolenih in komolcih, predvsem na zunanjih delih. Malo starejši otroci ga imajo velikokrat na vratu, na zapestjih, prav tako na komolcih in kolenih, predvsem na pregibu ter na zadnjici in na gležnjih. Pri odraslih se atopični dermatitis največkrat pokaže na pregibih kolen in komolcev ter na vratu, pogosto pa suha, razdražena koža prekrije večji del telesa, lahko tudi okoli oči. Druga oblika je pojav le izoliranih izpuščajev na rokah.

Atopični dermatitis je že sam po sebi neprijetno stanje, ki ga lahko še dodatno poslabšajo alergeni, kot so pršice in živalski prhljaj, alergije na določena živila, na primer arašide, mleko, ribe, žita, sojo ali jajca ter vnetja na koži. Nemalokrat je dodaten vzrok za poslabšanje tudi stres, ki ga povzroča moderno življenje, v katerem si ne vzamemo trenutka zase. Pogosto pojavljanje atopičnega dermatitisa in posledično praskanje lahko povzroči zadebelitve na koži.

Atopični dermatitis se lahko pojavi v različnih oblikah, glede na njegovo intenzivnost. V njegovi blagi obliki ga lahko z določenimi prijemi oziroma ukrepi dokaj uspešno ozdravimo kar sami doma. Če se pojavi suha koža in srbečica, moramo problematične predele pogosto vlažiti – najprimernejše za uporabo v teh primerih so goste kreme in mazila, ki so namenjena prav suhi koži in so jo sposobna vlažiti ter vzpostaviti naravno zaščitno maščobno plast kože. Če imamo suho kožo, se izogibamo izdelkom, ki vsebujejo močne kemikalije, na primer zelo odišavljenim milom in gelom za tuširanje, pa tudi detergentom za pranje perila, saj lahko ti kožo dodatno razdražijo. Uporabljamo mila brez penilcev. Čeprav koža srbi, pazimo, da se ne praskamo preveč. Ponoči lahko za ta namen nosimo bombažne rokavice – a kožo navlažimo, preden si jih nadenemo. Kopamo se v topli ali mlačni vodi, ne v vroči. Pazimo, da se ne namakamo predolgo – kopel naj traja kakšnih deset minut. Milo ali gel za tuširanje uporabimo šele na koncu. Kožo z brisačo nežno pivnamo in ne brišemo. Po umivanju vedno uporabimo ustrezno negovalno kremo ali mazilo še takrat, ko je koža vlažna.

V primeru hudega atopičnega dermatitisa je najbolje, da poiščemo zdravniško pomoč. Zdravnik bo predpisal ustrezna zdravila in predlagal nadaljnje ukrepe.

Odpravite težave, ki vam jih povzroča Atopični dermatitis z izdelki Enterosgel.

Enterosgel Paket za 2

Enterosgel Družinski paket