Driska - Enterosgel.si

Driska

Prebava vsakega človeka je edinstvena in vsak zase najbolje ve, kaj je normalno in kaj ni. Vsake toliko pa se zgodi, da zaradi različnih razlogov naše blato postane izredno mehko ali celo tekoče. Takrat rečemo, da imamo drisko oz. diarejo. Driska, čeprav neprijeten in nadležen pojav, v večini primerov nima hudih posledic za zdravje posameznika. V vsakem primeru pa gre za nenormalen pojav, ki ga je treba spremljati in po potrebi ob njem tudi ustrezno ukrepati.

Driska nima samo enega vzroka, saj jo lahko povzročajo različni dejavniki. Pojavi se lahko na primer zaradi tega, ker smo zaužili določen tip hrane, ki je naše telo ne prenaša oziroma smo nanjo alergični (na primer mleko, ki vsebuje laktozo), lahko se pojavi ob sladkorni bolezni ali je posledica uživanja prevelikih količin alkohola. Drisko lahko dobimo zaradi zastrupitve s hrano, ki jo v večini primerov povzroči okužba s kakšno bakterijo ali virusom, lahko jo povzroči preveč dejavna žleza slinavka, obsevanje, določena zdravila, lahko jo dobimo zaradi zlorabe odvajal, v nekaterih primerih jo povzroča tudi pretirano intenzivna fizična aktivnost, operativni posegi v prebavnem sistemu, določene vrste raka, težave z absorpcijo določenih hranilnih snovi ali pa virusne infekcije, kot so rotavirus, adenovirus, noovirus, itn.

driska

Odpravite težave z drisko. Kliknite na sliko ter obiščite našo spletno trgovino.

Driska običajno ni osamljen pojav – pogosto jo spremljajo tudi nekatere druge neprijetnosti, kot so na primer krči v trebuhu in napihnjenost, občutek, da moramo na blato, ki kljub temu, da pogosto odvajamo, ne preneha, včasih pa nam je lahko ob driski celo slabo in zato tudi bruhamo.

Če imamo drisko vsakič, ko gremo na blato, izločimo tudi velike količine tekočine, ki je včasih telo ne zmore sproti nadomeščati. Ravno zaradi tega je nadvse pomembno, da (vsak dan, ob driski pa še posebej) zaužijemo dovolj tekočine in elektrolitov. Driska lahko v nasprotnem primeru povzroči dehidracijo. Poskrbeti moramo, da zaužijemo vsaj šest kozarcev tekočine na dan. Odločimo se lahko za vodo, naravni sadni sok brez dodanega sladkorja in brez sadne pulpe, redko in ne preveč slano juho, nesladkan čaj ali rehidracijski napitek. Izogibamo se alkoholnim pijačam in vsem pijačam, ki vsebujejo kofein, saj kofein deluje kot diuretik in še dodatno pospeši odvajanje vode iz telesa. Ne silimo se naenkrat popiti večje količine tekočine – raje ves dan pijmo po požirkih, saj lahko preveč zaužite tekočine naenkrat povzroči slabost,bruhanje in poslabšanje driske, kar pa spet vodi v dehidracijo.

Kot rečeno, driska običajno sama po sebi ni nevarna in po nekaj dneh sama od sebe preneha. V nekaterih primerih pa lahko resno ogrozi naše zdravje, zato moramo nujno poiskati zdravniško pomoč. Zdravnika morate obvezno obiskati, če:

–  opazite kri v blatu
–  je blato črno
– drisko spremlja visoka telesna temperatura oziroma če ta traja dlje kot 24 ur
– driska traja več kot dva dni
– v trebuhu občutimo hudo bolečino
– smo drisko dobili po obisku tuje države
– poleg driske tudi bruhamo in zaradi tega težko nadomeščamo izgubljeno tekočino in soli
– drisko spremljajo znaki dehidracije, kot so razbijanje srca, suha koža, glavobol, razdražljivost, zmedenost, temen urin oziroma (pre)majhne količine le-tega.

Driska je lahko posebej nevarna pri majhnih otrocih, zato je treba otrokovo prebavo budno spremljati in ob driski hitro in ustrezno ukrepati.

Odpravite težave, ki vam jih povzroča driska z izdelki Enterosgel.

Enterosgel tuba 225g

Enterosgel v vrečkah