Zamaščena jetra - Enterosgel.si

ZAMAŠČENA JETRA

Velikokrat slišimo, da nam preveč dobrih stvari lahko tudi škodi. In to skoraj v vseh primerih tudi zares drži. Dokaz najdemo v naših življenjskih navadah, ki se odražajo na našem telesu. Če je naš življenjski slog preveč divji, če ne pazimo na to, kaj jemo in pijemo, če se ne gibljemo dovolj oziroma uživamo preveč alkohola, bodo posledice prej ali slej občutila tudi naša jetra.

Jetra so drugi največji organ v človeškem telesu. Tako kot vsak organ igrajo pomembno vlogo pri vzpostavljanju ravnovesja v telesu. Njihova naloga je, da predelajo vse, kar zaužijemo in iz telesa izločijo vse morebitne škodljive snovi, ki jih vanj vnesemo s hrano, pijačo ali po drugih poteh. V vsakih zdravih jetrih je prisotna tudi določena količina maščobe. Povsem neškodljivo in normalno je, da maščoba predstavlja do 5 odstotkov teže jeter. Večje količine maščobe v naših jetrih pa pomenijo, da so naša jetra zamaščena.

Zamaščena jetra so bolezensko stanje, ki se danes zaradi določenih življenjskih navad pogosto pojavlja, nastane pa zaradi preobremenjenosti jetrnih celic. Če mora jetrna celica predelati več snovi, kot jih je zmožna, sčasoma omaga in odmre, njeno mesto pa za nekaj časa zapolni maščobno tkivo. Jetrno zamaščenost najpogosteje povzroča prekomerno uživanje alkohola – zamaščenost jeter je prva stopnja bolezni jeter, povezanih z alkoholom. Pri tistih, ki jim alkohol ne povzroča težav, pa so zamaščena jetra največkrat posledica prekomerne telesne teže – še posebej pogosto se pojavljajo pri ljudeh srednjih let. Osebe, ki imajo družinske člane z zamaščenimi jetri, so izpostavljene večjemu tveganju, da se ta bolezen pojavi tudi pri njih. Za zamaščenimi jetri lahko v nekaterih primerih zbolijo tudi nosečnice. Zamaščenost povzroča tudi preveliko uživanje sladkorja, maščob in na splošno neuravnotežena, nezdrava prehrana.

zamaščena jetra

Odpravite težave z zamaščenimi jetri. Kliknite na sliko ter obiščite našo spletno trgovino.

Simptomi zamaščenih jeter so pogosto neopazni oziroma jih je kaj lahko zamenjati z drugimi težavami – zamaščena jetra lahko (ali pa tudi ne) spremljajo topa bolečina pod rebernim lokom, občutek utrujenosti, izguba teže oziroma apetita, slabost, bruhanje, splošna šibkost ali zmedenost, neurejena prebava, lahko pa tudi povečanje maščob, holesterola in sladkorja v krvi.

Zamaščena jetra lahko odpravimo tako, da prenehamo s početjem, ki jih je povzročilo – če so naša jetra zamaščena zaradi uživanja prevelikih količin alkohola, prenehamo s prekomernim pitjem. Če je vzrok previsoka telesna teža, si čim hitreje uredimo prehrano in začnemo počasi in nadzorovano hujšati. Izogibamo se vsej hrani in pijači, ki vsebuje velike količine sladkorja, zmanjšamo količino zaužitih kalorij (če jih zaužijemo preveč, v nasprotnem primeru smo pozorni na to, da kalorije dobimo iz pravih virov), začnemo jesti več sadja in zelenjave in se vsaj nekajkrat na teden začnemo ukvarjati s kakšno fizično aktivnostjo. Če je do zamaščenosti jeter prišlo zaradi nosečnosti, se stanje pogosto samo od sebe popravi po porodu, če pa pride do akutne zamaščenosti jeter, je potrebno iskati nadaljnjo zdravniško pomoč.

Zamaščenost jeter lahko tudi preprečimo, še preden do nje sploh pride – spet tako, da odpravimo dejavnike, ki zamaščenost povzročajo. Ne pretiravamo s pitjem, se zdravo prehranjujemo in redno gibljemo, pazimo na krvni sladkor (zamaščenost je povezana tudi s sladkorno boleznijo) in holesterol.

Jetra se redno obnavljajo in zamaščena jetra se le redko razvijejo v resnejše bolezni jeter, če jih pravočasno prepoznamo in začnemo delati na tem, da zamaščenost odpravimo. Če se bojimo, da smo s svojimi navadami jetrom povzročili preveč škode, obiščimo zdravnika, ki bo predpisal preiskave in predlagal nadaljnje ukrepe.


Zamaščena jetra lahko odpravite z izdelki Enterosgel.

Enterosgel Paket za 2

Enterosgel Družinski paket