Nasveti

13. 07. 2020
5 idej za koriščenje bonov za dopust

Država nam je letos zagotovila bone, z namenom reševanja turizma, obenem pa kot pomoč, da si Slovenci lažje privoščimo zaslužen dopust. Ker je možnosti veliko, smo se odločili, da vam predstavimo nekaj idej za koriščenje bonov za letošnji dopust.

25. 05. 2020
11 pozitivnih rezultatov samoizolacije

Ker je kljub težkemu obdobju pomembno, da pogledamo na situacijo pozitivno (saj je pozitivna miselnost bistvena za naše zdravje), smo se odločili, da naštejemo nekaj pozitivnih stvari, ki so se zgodile v času karantene.

08. 05. 2020
Starejši v obdobju socialnega distanciranja

V trenutnem obdobju smo postavljeni pred veliko izzivov. Kljub vsakodnevnim skrbem pa vseeno ne gre pozabiti na skupino ljudi, ki jih bolezen najbolj ogroža – na starejše. Kakšna je primerna pomoč? Kaj storiti, če živimo pod isto streho?

24. 04. 2020
Samoizolacija in kvalitetno preživet čas z otrokom

Vam po 40 dneh splošnega zaprtja zmanjkuje idej za zabavno preživljanje časa z vašim otrokom? Česa še nisva počela? Kako izkoristiti čas, da se bova imela oba dobro?

15. 04. 2020
Zdravo življenje v času omejenega gibanja

Trenutno smo v situaciji, ko je naše gibanje omejeno. Kaj to pomeni za naše zdravje? Kako najbolje čez trenutno stanje, da bomo iz njega prišli zdravi in polni energije?

23. 03. 2020
Enterosgel in virusne okužbe

V skladu z aktualnim priporočilom ruskega ministrstva za zdravje, je v primeru zdravljenja simptomov novega Koronavirusa COVID-19 priporočljiva uporaba enterosorbentov, med katere spada tudi Enterosgel®.

10. 06. 2019
Ulcerozni kolitis

Je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki skupaj s Chronovo boleznijo spada v skupino kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB). Gre za neprimeren, pretiran odziv lastnega imunskega sistema, kar povzroči poškodbo tkiva in posledično vnetje.

07. 06. 2019
Crohnova bolezen

Crohnova bolezen je avtoimunska bolezen, pri kateri lastni imunski sistem napada gastrointestinalni trakt (GIT) ter s tem povzroča kronično vnetje. Chronova bolezen skupaj z Ulceroznim kolitisom tvori skupino kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB).

31. 05. 2019
Jetra

Jetra, kemijski laboratorij pod desnim rebrnim lokom, je zamaščen že pri vsakem tretjem odraslem. Krepka hrana, preveč alkohola in dolgo sedenje. Vsa ta udobnost ne vpliva dobro na jetra.

31. 05. 2019
Sindrom razdražljivega črevesja - IBS Irritable Bowl sindrom

Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil. Običajno se pojavi v zgodnji odrasli dobi in srednjih letih, pri ženskah dvakrat pogosteje kot pri moških.

31. 05. 2019
Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je zelo pogosto kožno obolenje pri otrocih in dojenčkih, ki se po nekaterih raziskavah kot težava pojavlja pri 10 do 15 % vseh otrok.

11. 07. 2018
Stvari, ki jih morate imeti na dopustu

Zakorakali smo v objem poletja, ki je za mnoge najlepši letni čas in se ga tako otroci, kot odrasli veselijo predvsem zaradi zasluženih počitnic. Morje, sonce, čofotanje, brezskrbni sprehodi in predvsem oddih od vsakodnevnih obveznosti so dobrodošli za vsako družino.

05. 06. 2018
Ali uživanje proteinskih napitkov lahko škoduje telesu?

Beljakovine ali proteini, kot jih drugače imenujemo, so za človeško telo izjemno pomembne, saj so iz njih sestavljena tkiva in organi, pa tudi številne druge komponente, potrebne za normalno delovanje organizma.

28. 05. 2018
Zastrupitev z alkoholom? Kako ukrepati?

Mnogi zmotno mislijo, da je najnujnejši ukrep ob zastrupitvi z alkoholom, da oseba takoj popije čim več vode. V resnici je to lahko zelo nevarno, saj lahko pride do zalitja pljuč in posledično smrti.

22. 05. 2018
7 navad, ki jih morate spremeniti za izboljšanje počutja

Dobro počutje je želja čisto vsakega posameznika, saj nam omogoča vitalno in aktivno življenje. K dobremu počutju prispeva tako naše fizično kot psihično stanje, saj sta medsebojno zelo povezana in tvorita človeka kot celoto.

15. 05. 2018
Otrok ima alergijo, kaj storiti?

Otroci so še posebej dovzetni za alergije na hrano, preobčutljive reakcije pa se večinoma razvijejo že v prvem letu starosti. V mnogih primerih gre pravzaprav za intoleranco in ne za alergijo.

07. 05. 2018
Bolezni, ki pretijo sodobnemu moškemu

Če smo pred kratkim pisali o stresni vlogi sodobne mamice, ne smemo zanemariti tudi preobremenjenosti moške populacije. Vloga sodobnega moškega ni nič manj stresna,..

26. 04. 2018
Največ stresa prenašajo mamice!

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je stres največja zdravstvena grožnja 21. stoletja. Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije navaja podatek, da med 70 in 80 odstotkov ljudi obišče zdravnika zaradi bolezenskih stanj, ki so posledica stresnega načina življenja.

25. 04. 2018
5 priljubljenih prvomajskih destinacij, kjer vam lahko hrana pokvari dopust

Ste med tistimi, ki bodo za prvomajske praznike pobegnili na lepše?

17. 04. 2018
Opažate simptome izgorelosti? Preprečite najhujše.

Najnovejše raziskave kažejo, da približno polovica delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji kaže znake izčrpanosti, izgoreva pa jih približno 30%. Skrajno stopnjo izgorelosti oziroma burnouta doživi približno osem odstotkov ljudi.

11. 04. 2018
Kako se ustrezno pripraviti na čas alergij?

Alergijski rinitis ali seneni nahod je zelo razširjena vrsta alergije in lahko povzroča neprijetne alergijske reakcije. Povzročajo ga predvsem pelodi zelišč, trav, dreves, grmovnic in žita, ki pridejo v telo skozi dihala.

28. 03. 2018
Zakaj telo nujno potrebuje vitamin C?

Vitamin C ima veliko pomembnejšo vlogo kot si mogoče mislimo in ima pomembno funkcijo pri mnogih telesnih procesih. Predvsem je eden najpomembnejših antioksidantov, saj ščiti naše celice pred prostimi radikali.

28. 03. 2018
Prepoznajte znake bolezni jeter

Jetra so najpomembnejša in največja žleza v organizmu človeka in hkrati edini organ, ki se lahko regenerira. Glede na to, da brez zdravih jeter ne moremo kakovostno živeti, jim ljudje v splošnem namenjamo veliko premalo pozornosti. Imajo osrednjo vl

28. 03. 2018
Sladkor je strup za telo!

Sladkor oziroma disaharid saharoza je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov, mnogi pa ga imenujejo tudi ubijalec moderne dobe. Čeprav se tega ne zavedamo, je sladkor saharoza ena najbolj škodljivih snovi za človeka, ki povzroča odvisnost in

28. 03. 2018
Kako se izogniti boleznim prebavil?

Prebavne motnje so najpogosteje posledica nezdravega prehranjevanja. Raziskave kažejo, da Slovenci jemo premalokrat na dan, obroki so preveliki in enolični. Prebavnemu traktu škodo povzroča tudi stres, uživanje alkohola in cigaret. Slaba prebava nam

28. 03. 2018
Vaše telo potrebuje maščobe!

Do pred kratkim so bile prehranjevalne smernice maščobam zelo nenaklonjene. Maščobe so veljale za najslabše hranilo oziroma vir vseh težav na področju videza in telesne teže. Temu vsekakor ni tako, maščobe so koristne in še kako potrebne za zdrav vi

28. 03. 2018
Strupi v črevesju - vaš skriti sovražnik!

Oče sodobne medicine, Hipokrat, je že pred več kot 2000 leti postavil trditev, da se vse bolezni začnejo v črevesju. Trditev je kasneje potrdila tudi sodobnejša medicinska znanost, saj je znano, da porušena črevesna flora lahko vpliva na pojav bolez

28. 03. 2018
Sezona prehladov, ne hvala!

Sezona obolenj že trka na vrata in marsikomu prehlad pokvari dobršen del jesensko-zimskih mesecev. Gre za najpogostejšo okužbo zgornjih dihalnih poti, ki jo spremljajo neprijetni simptomi, kot so slabo počutje, glavobol, zamašen nos, boleče žrelo..

28. 03. 2018
Je vaše telo v kislo-bazičnem neravnovesju?

Pri tematiki zdravega življenja in prehranjevanja je veliko govora o zakisanosti telesa. Naj povemo, da zakisanost telesa kot taka ne obstaja. Gre za porušeno kislinsko-bazično ravnovesje, ki pa je v telesu zelo pomembno za pravilno delovanje vseh o

28. 03. 2018
Do zdrave kože v nekaj tednih

Koža je največji organ in prva obrambna linija telesa pred bakterijami in virusi. Zdrava koža je gladka in enakomerne barve, je primerno navlažena in ustrezno občutljiva na dotik in temperaturo. Če je povrhnjica kože poškodovana, sta ogrožena njena

28. 03. 2018
Kako prepoznati in odpraviti kandido?

Kandida oziroma glivica Candida albicans je sicer telesu neškodljiva kvasovka, ki je naravno prisotna v prebavilih vsakega človeka. Ko se poruši ravnovesje v našem črevesju med koristnimi mlečno kislinskimi bakterijami in kvasovkami, se slednje prič

28. 03. 2018
Znaki oslabljenega imunskega sistema

Imunski sistem je obrambni mehanizem, ki ščiti telo pred patogenimi mikrobi (virusi, bakterije ali glivice), ki povzročajo bolezni. Hkrati pa skrbi za odstranjevanje strupov, ki nastajajo med naravnimi presnovami

28. 03. 2018
Oslabljene ledvice? Prepoznajte znake.

Nekateri predstavniki medicinske stroke so mnenja, da so prav ledvice motor človeškega telesa. So namreč eden ključnih organov, njihova osnovna naloga pa je odvajanje škodljivih snovi, ki jih vnašamo v telo s hrano in pijačo. Vsak dan se v ledvicah

28. 03. 2018
Vam življenje grenijo alergije?

V zadnjih letih pojav alergijskih obolenj v zahodnem svetu ves čas narašča. V Evropi naj bi simptome alergijskih bolezni imelo kar 35 % populacije. Medicina razloge pripisuje hitremu in stresnemu načinu življenja, vse več je gensko modificirane hra

28. 03. 2018
Kako odpraviti alkoholnega mačka?

V mesecu decembru ne manjka praznovanj in zabav, saj se ljudje ob zaključku leta radi poveselimo, včasih tudi ob kakšnem kozarčku alkohola preveč. Neprijetne posledice poznamo vsi, pa vendar si alkoholnega mačka lahko precej olajšamo.

28. 03. 2018
Zdrav gurman v zdravem telesu

Za nami je gurmanski vikend Martinovih pregreh. Praznik vina, ki ga Slovenci radi obeležimo z Martinovimi zabavami, na katerih ne gre brez bogato obloženih miz. Le kdo bi se uprl hrustljavi rački, slastnim mlincem, dišeči potici in kozarčku novo na

10. 06. 2019
Ulcerozni kolitis

Je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki skupaj s Chronovo boleznijo spada v skupino kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB). Gre za neprimeren, pretiran odziv lastnega imunskega sistema, kar povzroči poškodbo tkiva in posledično vnetje.

07. 06. 2019
Crohnova bolezen

Crohnova bolezen je avtoimunska bolezen, pri kateri lastni imunski sistem napada gastrointestinalni trakt (GIT) ter s tem povzroča kronično vnetje. Chronova bolezen skupaj z Ulceroznim kolitisom tvori skupino kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB).

31. 05. 2019
Sindrom razdražljivega črevesja - IBS Irritable Bowl sindrom

Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil. Običajno se pojavi v zgodnji odrasli dobi in srednjih letih, pri ženskah dvakrat pogosteje kot pri moških.

25. 04. 2018
5 priljubljenih prvomajskih destinacij, kjer vam lahko hrana pokvari dopust

Ste med tistimi, ki bodo za prvomajske praznike pobegnili na lepše?

28. 03. 2018
Kako se izogniti boleznim prebavil?

Prebavne motnje so najpogosteje posledica nezdravega prehranjevanja. Raziskave kažejo, da Slovenci jemo premalokrat na dan, obroki so preveliki in enolični. Prebavnemu traktu škodo povzroča tudi stres, uživanje alkohola in cigaret. Slaba prebava nam

28. 03. 2018
Strupi v črevesju - vaš skriti sovražnik!

Oče sodobne medicine, Hipokrat, je že pred več kot 2000 leti postavil trditev, da se vse bolezni začnejo v črevesju. Trditev je kasneje potrdila tudi sodobnejša medicinska znanost, saj je znano, da porušena črevesna flora lahko vpliva na pojav bolez

28. 03. 2018
Kako prepoznati in odpraviti kandido?

Kandida oziroma glivica Candida albicans je sicer telesu neškodljiva kvasovka, ki je naravno prisotna v prebavilih vsakega človeka. Ko se poruši ravnovesje v našem črevesju med koristnimi mlečno kislinskimi bakterijami in kvasovkami, se slednje prič

31. 05. 2019
Jetra

Jetra, kemijski laboratorij pod desnim rebrnim lokom, je zamaščen že pri vsakem tretjem odraslem. Krepka hrana, preveč alkohola in dolgo sedenje. Vsa ta udobnost ne vpliva dobro na jetra.

05. 06. 2018
Ali uživanje proteinskih napitkov lahko škoduje telesu?

Beljakovine ali proteini, kot jih drugače imenujemo, so za človeško telo izjemno pomembne, saj so iz njih sestavljena tkiva in organi, pa tudi številne druge komponente, potrebne za normalno delovanje organizma.

28. 05. 2018
Zastrupitev z alkoholom? Kako ukrepati?

Mnogi zmotno mislijo, da je najnujnejši ukrep ob zastrupitvi z alkoholom, da oseba takoj popije čim več vode. V resnici je to lahko zelo nevarno, saj lahko pride do zalitja pljuč in posledično smrti.

22. 05. 2018
7 navad, ki jih morate spremeniti za izboljšanje počutja

Dobro počutje je želja čisto vsakega posameznika, saj nam omogoča vitalno in aktivno življenje. K dobremu počutju prispeva tako naše fizično kot psihično stanje, saj sta medsebojno zelo povezana in tvorita človeka kot celoto.

26. 04. 2018
Največ stresa prenašajo mamice!

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je stres največja zdravstvena grožnja 21. stoletja. Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije navaja podatek, da med 70 in 80 odstotkov ljudi obišče zdravnika zaradi bolezenskih stanj, ki so posledica stresnega načina življenja.

17. 04. 2018
Opažate simptome izgorelosti? Preprečite najhujše.

Najnovejše raziskave kažejo, da približno polovica delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji kaže znake izčrpanosti, izgoreva pa jih približno 30%. Skrajno stopnjo izgorelosti oziroma burnouta doživi približno osem odstotkov ljudi.

28. 03. 2018
Prepoznajte znake bolezni jeter

Jetra so najpomembnejša in največja žleza v organizmu človeka in hkrati edini organ, ki se lahko regenerira. Glede na to, da brez zdravih jeter ne moremo kakovostno živeti, jim ljudje v splošnem namenjamo veliko premalo pozornosti. Imajo osrednjo vl

28. 03. 2018
Sladkor je strup za telo!

Sladkor oziroma disaharid saharoza je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov, mnogi pa ga imenujejo tudi ubijalec moderne dobe. Čeprav se tega ne zavedamo, je sladkor saharoza ena najbolj škodljivih snovi za človeka, ki povzroča odvisnost in

13. 07. 2020
5 idej za koriščenje bonov za dopust

Država nam je letos zagotovila bone, z namenom reševanja turizma, obenem pa kot pomoč, da si Slovenci lažje privoščimo zaslužen dopust. Ker je možnosti veliko, smo se odločili, da vam predstavimo nekaj idej za koriščenje bonov za letošnji dopust.

25. 05. 2020
11 pozitivnih rezultatov samoizolacije

Ker je kljub težkemu obdobju pomembno, da pogledamo na situacijo pozitivno (saj je pozitivna miselnost bistvena za naše zdravje), smo se odločili, da naštejemo nekaj pozitivnih stvari, ki so se zgodile v času karantene.

08. 05. 2020
Starejši v obdobju socialnega distanciranja

V trenutnem obdobju smo postavljeni pred veliko izzivov. Kljub vsakodnevnim skrbem pa vseeno ne gre pozabiti na skupino ljudi, ki jih bolezen najbolj ogroža – na starejše. Kakšna je primerna pomoč? Kaj storiti, če živimo pod isto streho?

24. 04. 2020
Samoizolacija in kvalitetno preživet čas z otrokom

Vam po 40 dneh splošnega zaprtja zmanjkuje idej za zabavno preživljanje časa z vašim otrokom? Česa še nisva počela? Kako izkoristiti čas, da se bova imela oba dobro?

15. 04. 2020
Zdravo življenje v času omejenega gibanja

Trenutno smo v situaciji, ko je naše gibanje omejeno. Kaj to pomeni za naše zdravje? Kako najbolje čez trenutno stanje, da bomo iz njega prišli zdravi in polni energije?

11. 07. 2018
Stvari, ki jih morate imeti na dopustu

Zakorakali smo v objem poletja, ki je za mnoge najlepši letni čas in se ga tako otroci, kot odrasli veselijo predvsem zaradi zasluženih počitnic. Morje, sonce, čofotanje, brezskrbni sprehodi in predvsem oddih od vsakodnevnih obveznosti so dobrodošli za vsako družino.

28. 03. 2018
Vaše telo potrebuje maščobe!

Do pred kratkim so bile prehranjevalne smernice maščobam zelo nenaklonjene. Maščobe so veljale za najslabše hranilo oziroma vir vseh težav na področju videza in telesne teže. Temu vsekakor ni tako, maščobe so koristne in še kako potrebne za zdrav vi

28. 03. 2018
Je vaše telo v kislo-bazičnem neravnovesju?

Pri tematiki zdravega življenja in prehranjevanja je veliko govora o zakisanosti telesa. Naj povemo, da zakisanost telesa kot taka ne obstaja. Gre za porušeno kislinsko-bazično ravnovesje, ki pa je v telesu zelo pomembno za pravilno delovanje vseh o

28. 03. 2018
Do zdrave kože v nekaj tednih

Koža je največji organ in prva obrambna linija telesa pred bakterijami in virusi. Zdrava koža je gladka in enakomerne barve, je primerno navlažena in ustrezno občutljiva na dotik in temperaturo. Če je povrhnjica kože poškodovana, sta ogrožena njena

28. 03. 2018
Oslabljene ledvice? Prepoznajte znake.

Nekateri predstavniki medicinske stroke so mnenja, da so prav ledvice motor človeškega telesa. So namreč eden ključnih organov, njihova osnovna naloga pa je odvajanje škodljivih snovi, ki jih vnašamo v telo s hrano in pijačo. Vsak dan se v ledvicah

28. 03. 2018
Kako odpraviti alkoholnega mačka?

V mesecu decembru ne manjka praznovanj in zabav, saj se ljudje ob zaključku leta radi poveselimo, včasih tudi ob kakšnem kozarčku alkohola preveč. Neprijetne posledice poznamo vsi, pa vendar si alkoholnega mačka lahko precej olajšamo.

28. 03. 2018
Zdrav gurman v zdravem telesu

Za nami je gurmanski vikend Martinovih pregreh. Praznik vina, ki ga Slovenci radi obeležimo z Martinovimi zabavami, na katerih ne gre brez bogato obloženih miz. Le kdo bi se uprl hrustljavi rački, slastnim mlincem, dišeči potici in kozarčku novo na

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si