Domov > Blog > 5 priljubljenih prvomajskih destinacij, kjer vam lahko hrana pokvari dopust
PREBAVILA

5 priljubljenih prvomajskih destinacij, kjer vam lahko hrana pokvari dopust

25.04.2018
5 priljubljenih prvomajskih destinacij, kjer vam lahko hrana pokvari dopust

Ste med tistimi, ki bodo za prvomajske praznike pobegnili na lepše?
Tudi, če niste, vam lahko spodnji nasveti pridejo prav na vaših prihodnjih potovanjih in počitnicah.

Marsikomu se je že zgodilo, da so se rajski počitniški dnevi spremenili v peklenske in je namesto partnerja objemal straniščno školjko. In to zaradi dejavnika, na katerega ne pomislimo pogosto preden se odpravimo dopustovat – zastrupitev z lokalno prehrano in vodo.

Najbolj občutljivi popotniki so seveda otroci, zato je skrb glede prehrane na potovanjih in strah pred zapleti na dnevnem redu vseh staršev.


Indija
Indija slovi kot dežela izjemne kulinarike in neštetih pisanih začimb. Vendar so njihovi higienski standardi v določenih predelih precej slabi in lahko hitro naletite na kontaminirano prehrano.Veliko težavo večini popotnikov po Indiji predstavlja izjemno pekoča hrana, ki je naša prebavila niso vajena in nam lahko povzroči hudo drisko, pekoč želodec in druge prebavne motnje.


Tajska
Tudi Tajska poleg rajskih peščenih plaž in turkiznega morja ponuja okusno, predvsem pa lahkotno in zdravo gurmansko doživetje. Kdor še ni poskusil slastnega Pad Thai-ja, veliko zamuja.
Velja pravilo, da je lokalna, sveže pripravljena hrana z ulice ali »street food« precej bolj okusna kot tista v restavraciji. Vendar pozor! Tudi tukaj je veliko vprašanje higienskega minimuma in je tveganje z zastrupitvijo veliko, zato velja biti previden. Ne smemo pozabiti tudi ponudbe pečenih kobilic, škorpijonov in podobnih eksotičnih azijskih prigrizkov, ki so že marsikomu zagrenili dopustniške dni.
Odločitev je odvisna od vašega poguma in želje po neznanem z možnimi neprijetnimi posledicami vred.


Egipt
Arabska prehrana je nekoliko bolj kalorična od naše, predvsem pa bolj mastna. Vse jedi so začinjene z izbrano mešanico močnih začimb in imajo zato samosvoj, značilen okus.
Nekateri znajo biti na začimbe občutljivi in jim hrana povzroča preglavice. Vsebuje pa veliko ovčjega mesa in stročnic ter nepogrešljiv egipčanski kruh, ki spremlja vse obroke.


Maroko
Dežela tisočerih okusov in vonjev, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Maroška kulinarika velja za eno najbolj raznolikih na svetu, njihova najbolj pogosta sestavina pa je kuskus.
Zelo radi jejo meso, seveda pa se tudi v Maroku ne boste mogli izogniti, za naše razmere, precej začinjeni hrani. Predvsem okus orientalske kumine marsikomu zagreni kak obrok.


Albanija
Albanski turizem se je v zadnjih desetih letih skokovito razvil in postaja zmerom bolj priljubljena počitniška destinacija, predvsem zaradi svoje cenovne dostopnosti.
Albanija je seveda znana tudi po svoji izjemni kulinariki, še posebej za tiste, ki obožujete burek. Zaradi svoje kulturne in zgodovinske raznolikosti je njihova kulinarika mešanica grške, balkanske, turške in italijanske.

V bolj nerazvitih predelih države pa velja biti pozoren na higieno in okoliščine priprave hrane.

Zastrupitev s hrano ali pijačo – kako ukrepati?
Če zaužijemo hrano ali vodo, ki je kontaminirana s patogenimi organizmi ali njihovimi toksini, nam to lahko povzroči hude preglavice (drisko, bruhanje, povišano telesno temperaturo, trebušne in črevesne krče, slabost). Takrat je pomembno, da pijemo zelo veliko tekočine, po možnosti izotonične napitke, da nadomestimo izgubo soli in mineralov.
Telesu je treba privoščiti počitek, priporočljivo je bruhanje, čeprav se sliši nenavadno.

Hitreje se kontaminirana hrana izloči iz telesa, hitreje bodo izzveneli tudi nadležni simptomi.

Toplo priporočamo enostaven postopek razstrupljanja z medicinskim gelom Enterosgel, ki se zaradi svojega delovanja odlično izkaže pri lajšanju težav pri zastrupitvah s hrano. V črevesju kot spužva nase veže toksine in jih pomaga hitreje izločiti iz telesa. Uporabljajo ga lahko tudi otroci nad enim letom starosti.
Enterosgel je nepogrešljiv del vsake popotniške lekarne, saj je že preverjeno rešil dopustniške prehranske zaplete marsikateremu uporabniku.

Uporaben je pri kakršnih koli bakterijskih zastrupitvah, tudi s sladko vodo (npr. pri umivanju zob ali zaradi prisotnosti ledu v pijačah ali pri trekingih v džungli na območjih z okuženimi rečnimi vodami kot je na primer Indonezija).

V kolikor simptomi zastrupitve kljub naštetim ukrepom ne pojenjajo ali se celo poslabšajo, pa čim prej poiščite pomoč v lokalni zdravstveni ustanovi.

Kakšni hrani se je dobro izogniti?
Nevarnost zastrupitve s hrano in vodo je največja v državah z nizkim higienskim standardom, slabimi sanitarnimi razmerami ter pomanjkljivim nadzorom nad pripravo hrane. Imejte v mislih, da je vsaka neprekuhana hrana lahko okužena.

Dobro se je izogibati surove zelenjave in surovega mesa, kot tudi perutnine. Sporni so lahko tudi mlečni izdelki in jajca. Izogibajte se ledu v pijačah, tudi zobe si umivajte z ustekleničeno vodo.

Z zdravo mero previdnosti si boste zagotovo lahko povsod privoščili kakšno posebno kulinarično doživetje.Oznake
#razstrupljanje #dopust #1.maj #počitnice #potovalna lekarna
© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si