Domov > Blog > Ali uživanje proteinskih napitkov lahko škoduje telesu?
RAZSTRUPLJANJE

Ali uživanje proteinskih napitkov lahko škoduje telesu?

05.06.2018
Ali uživanje proteinskih napitkov lahko škoduje telesu?

Beljakovine ali proteini, kot jih drugače imenujemo, so za človeško telo izjemno pomembne, saj so iz njih sestavljena tkiva in organi, pa tudi številne druge komponente, potrebne za normalno delovanje organizma. Poleg izgradnje mišic, so beljakovine pomemben dejavnik pri sestavi krvi, las, nohtov, kože in notranjih organov.
Beljakovine so sestavljene iz manjših enot – aminokislin. Naše telo sicer samo proizvaja beljakovine, vendar moramo gradnike teh beljakovin (aminokisline) vnesti s hrano.

Telesna vadba in beljakovine

Kot smo omenili, so beljakovine pomemben gradnik mišic, zato se večina posameznikov, ki želijo doseči in vzdrževati mišičast videz, po vadbi poslužuje beljakovinskih napitkov. Pot do sanjskega telesa nikakor ni lahka in zahteva veliko telesne vadbe, vendar strokovnjaki opozarjajo, da bližnjice z beljakovinskimi napitki niso najbolj priporočljive. Prekomerno uživanje beljakovin ni zdravo, saj telo dobi dovolj beljakovin z normalno, uravnoteženo prehrano.

Priporočljiv dnevni vnos beljakovin znaša 0,8 g/kg telesne teže, pri športnikih nekoliko več, dnevno tja do 1,6 g/kg telesne teže. V primerih pred večjimi fizičnimi napori, kot so maratoni, ali med intenzivnim pridobivanjem mišične mase, je za krajši čas dovoljen večji vnos beljakovin, vendar največ dva do štiri tedne. V tem času se odmerek lahko poveča od 2 do 3 grame beljakovin na kilogram telesne teže. Če se ukvarjate s športom, je priporočljiv nekoliko višji vnos beljakovin, vendar nikar ne pretiravajte, hkrati pa povečajte vnos vode v telo.

Uporabljeni izdelki:

Posledice prevelikega vnosa beljakovin v telo


Preobremenitev ledvic in jeter:

z vnosom beljakovin v telo vnesemo tudi dušik, katerega morajo ledvice prefiltrirati iz krvi. Ob običajnih količinah beljakovin se dušik iz telesa izloči z urinom, ob prevelikem vnosu beljakovin pa ledvice preobremenimo z izločanjem viška sečnine. Visoko-beljakovinski vnosi naj bi tudi presegli sposobnost naših jeter, da pretvarjajo odvečni dušik v sečnino, kar lahko povzroča težave.Previsoki vnosi beljakovin imajo za telo lahko tudi nekatere neprijetne ali škodljive posledice

Zaprtost:

beljakovine ne vsebujejo vlaknin, ki so potrebne za redno prebavo. Če ob povečanem vnosu beljakovin ne vnesete dovolj ogljikovih hidratov in vlaknin, boste lahko imeli težave z zaprtostjo.

Slab zadah:

če v telo vnašamo preveč beljakovin in hkrati premalo ogljikovih hidratov, kar je po navadi praksa pri športno aktivnih posameznikih, naš organizem za energijo troši maščobe. To je sicer dobra novica za izgubo telesne teže, vendar se zaradi kemijske sestave in tvorjenja ketonskih teles v organizmu poslabša naš zadah.

Povišanje telesne teže:

četudi beljakovinske diete sprva prinesejo zmanjšanje telesne teže, prehranski strokovnjaki opozarjajo, da se po doseženi želeni telesni teži vrnete nazaj k uravnoteženi prehrani, saj se boste v nasprotnem primeru najverjetneje nazaj zredili. Študije so namreč pokazale, da se posamezniki, katerih prehrana temelji na beljakovinah, v 90% prej zredijo kot tisti, ki uživajo uravnoteženo prehrano.

Katera živila vsebujejo beljakovine?

Aminokisline, ki gradijo beljakovine, delimo na esencialne in ne-esencialne. Esencialne aminokisline dobimo zgolj v živilih živalskega izvora. Zato je pri ljudeh, ki uživajo samo živila rastlinskega izvora (veganih), pomembno kombiniranje rastlinskih živil, da dobijo vse potrebne aminokisline.

Največ beljakovin najdemo v mesu in ribah. Sem spadajo tudi mlečni izdelki (mleko, sir, jogurt), jajca, morski sadeži. Živila rastlinskega izvora, ki vsebujejo največ beljakovin pa so stročnice (fižol, leča, čičerika, grah, bob, soja) in oreščki (arašidi, orehi, lešniki, indijski oreščki, makadamija).

Kako poskrbeti za uravnoteženost?

Uravnotežena prehrana je vsekakor najboljše vodilo za zadosten vnos beljakovin v telo, ob povečani športni aktivnosti pa lahko dodate še kak proteinski napitek. Vsekakor priporočamo tudi vzdrževanje zdravega »ekosistema« v telesu in sprotno izločanje škodljivih snovi in toksinov. S tem preprečite tudi lokalno zakisanje organov, ki je lahko posledica povečanega vnosa beljakovin, pretirane telesne aktivnosti in premalo časa za regeneracijo telesa.

Pri izločanju toksinov iz telesa si lahko pomagate z uporabo gela za razstrupljanje Enterosgel, ki ponuja enostavno, varno, hitro in učinkovito metodo razstrupljanja. Gel, ki ga preprosto zaužijete, bo v vašem prebavnem sistemu nase vezal odvečne škodljive in nepredelane snovi ter se skupaj z blatom izločil iz telesa v 8-12 urah. Razstrupljanje je priporočljivo opraviti vsakih 6 mesecev.

Oznake
#proteini #beljakovine #enterosgel #zakisanost #razstrupljanje
© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si