Domov > Blog > Zdrav gurman v zdravem telesu
OSTALO

Zdrav gurman v zdravem telesu

28.03.2018
Zdrav gurman v zdravem telesu

Za nami je gurmanski vikend Martinovih pregreh. Praznik vina, ki ga Slovenci radi obeležimo z Martinovimi zabavami, na katerih ne gre brez bogato obloženih miz. Le kdo bi se uprl hrustljavi rački, slastnim mlincem, dišeči potici in kozarčku novo nastalega vina?


Kako odpraviti posledice gurmanskih pregreh?

Na tovrstnih praznovanjih je vaše telo lahko podvrženo prevelikim vnosom maščob, sladkorja, ogljikovih hidratov, škroba in alkohola, kar seveda pusti posledice, s katerimi se najpogosteje srečamo v naslednjih dneh: glavoboli, napihnjenost, zabuhlost, zaprtje. Vaš prebavni sistem je preobremenjen in v telesu so nabrani strupi, ki jih je dobro čim prej izločiti. Posledice gurmanskih pregreh boste najlažje odpravili z razstrupljanjem. Z uporabo Enterosgela je tak postopek zelo hiter in učinkovit, saj se počutje bistveno izboljša že po kratkotrajni uporabi.

Telesu lahko pomagate tudi s povečanim vnosom vode in zdravo hrano. Jejte veliko zelenjave, sadja in polnovrednih beljakovin (morske ribe, ekološko meso, ekološka jajca). Poskrbite za kakovostne maščobe (avokado, oreščki, semena, olive, mandljevo mleko, ribe.) Tudi vlaknine ter probiotični in polnozrnati izdelki so priporočljivi. Če bodo ta živila redno na vašem jedilniku, boste telesu omogočili, da lažje in hitreje izloči strupe. Razbremenil se bo tudi prebavni sistem in vaše počutje se bo izboljšalo.


Kako izbrati ustrezen jedilnik zase?

Zadnja leta se srečujemo s pravim razmahom popularnosti zdravega življenja in prehranjevanja, kar je seveda več kot dobrodošlo. Ob tem se srečujemo tudi z raznovrstnimi smernicami za pravilno prehranjevanje in različni prehranski strokovnjaki so postali prava modna muha. Tako se marsikomu postavlja vprašanje, kako izbrati pravilen jedilnik zase.

Številne sodobne smernice zdravega prehranjevanja so lahko tudi ekstremne in iz jedilnikov izločajo ogromno živil. Določen prehranski strokovnjak vam bo npr. svetoval, da ne jejte zelja, ker vsebuje preveč soli, drugi vam ga bo priporočil zaradi vitamina C. Ogromno je tudi polemike o uživanju mesa in mlečnih izdelkov. Mlečni izdelki po mnenju nekaterih povzročajo zasluzanost telesa, spet drugi ga priporočajo zaradi vsebnosti kalcija. Odločitev o načinu prehranjevanja vedno ostaja v vaših rokah in največ, kar lahko storite zase je, da poslušate svoje telo ter upoštevate glas zdravega razuma.

Na lastni koži najbolje občutimo, kaj telesu paše in kaj ne. Če se po določeni hrani ali določenih sestavinah počutite slabo, ste napihnjeni, utrujeni in imate občutek obremenjenosti telesa, jo je smiselno omejiti ali črtati iz jedilnika. Pred tem se je priporočljivo posvetovati z osebnim zdravnikom, v kolikor se soočate s specifičnimi zdravstvenimi težavami.Pomembno je, da telesu zagotovite zadostno količino vseh hranilnih snovi: beljakovine, ogljikovih hidratov, maščobe, vitaminov, mineralov, vode. Vaše telo jih potrebuje za gradnjo in obnovo telesnih celic (beljakovine, minerali), izvor energije (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine) in za zaščito pred boleznimi ter uravnavanje biokemijskih procesov (vitamini, minerali, beljakovine). Voda pa, kot vemo, sestavlja 60-75% telesa. Poudarjamo tudi, da so maščobe nepogrešljiv del zdrave prehrane, saj telo nekaterih funkcij brez maščob sploh ne more opravljati.


V človeško telo prenese marsikaj in tudi oprosti marsikatero pregreho. Priporočamo pa, da mu v takšnih primerih pomagate, da si čim prej opomore in se vrne v ustaljene tirnice.


Zdravo telo, srečno življenje!


Uporabljeni izdelki:

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si