Domov > Blog > Bolezni, ki pretijo sodobnemu moškemu
IMUNSKI SISTEM

Bolezni, ki pretijo sodobnemu moškemu

07.05.2018
Bolezni, ki pretijo sodobnemu moškemu

Veliko se piše o nasvetih ženskam za zdravo življenje, zdrav videz, skrb za telo, ogromno je ženskih revij in člankov na tovrstne tematike. Vendar zdravje nikakor ne bi smelo biti le ženska domena, tudi moški so enako izpostavljeni tveganjem, živijo v istih družbenih okoliščinah in v hitrem tempu življenja.

Vloga sodobnega moškega
Če smo pred kratkim pisali o stresni vlogi sodobne mamice, ne smemo zanemariti tudi preobremenjenosti moške populacije. Vloga sodobnega moškega ni nič manj stresna, le da žensko telo zaradi šibkejše konstitucije in drugačne hormonske sestave mogoče prej odreagira na zdravju škodljive dejavnike. Kljub razbitim tradicionalnim patriarhalnim vlogam, bi moškemu verjetno težko odvzeli naziv preskrbovalca družine. Moški še vedno v povprečju zaslužijo več in tudi delajo več, ravno zaradi primarne ženske vloge v skrbi za otroke.

Dolgi delovniki, skrb za družino, aktivno preživljanje prostega časa, druženje s prijatelji, finančne obveznosti v obliki kreditov so dejavniki, ki rišejo sliko povprečnega sodobnega moškega mlajših srednjih let. Če k temu dodamo še družbena pričakovanja o »močnejšem« spolu kot družinskemu stebru, se tudi moški lahko hitro znajdejo v stanju izčrpanosti in podvrženosti za nastanek raznih bolezni.

Katere so najpogostejše bolezni, ki pretijo moškim?
1. Koronarno srčno obolenje
Koronarno obolenje pomeni nezadostno oskrbo srca s krvjo zaradi zožitve koronarnih arterij (žile, ki srcu dovajajo kri). Delna zapora teh arterij povzroča tiščanje v prsih, popolna zapora pa povzroči srčno kap. Statistike kažejo, da vsak dvanajsti moški umre zaradi srčnega infarkta, še pred upokojitvijo. Dejavniki tveganja so predvsem dednost, prekomerna telesna teža, povišan krvni tlak, kajenje, diabetes in depresija.

2. Rak debelega črevesa
Rak debelega črevesa in danke je eden najsmrtonosnejših med rakastimi obolenji, saj umre več kot polovica bolnikov. Prav tako je povezan z dednostjo, njegov nastanek pa pospeši kajenje in uživanje alkohola, pomanjkanje telesne aktivnosti in nezdrave prehranjevalne navade, predvsem premalo vlaknin.

3. Rak prostate
Rak prostate je najpogostejša oblika raka pri moških, za njim zboleva kar 40% moške populacije v zahodnem svetu. V Sloveniji za njim zboli približno 1.300 moških letno. Bolezen je v največji meri pogojena z dednostjo ali starostjo, saj najpogosteje zbolijo moški nad 55-im letom. Simptomi so uhajanje urina, bolečina pri začetku ter med uriniranjem, šibek ali prekinjen curek, motnje erekcije.

4. Možganska kap
V Sloveniji naj bi letno zaradi možganske kapi hospitalizirali okoli 4.400 bolnikov. Sodeč po raziskavah je pogostost možganske kapi v Sloveniji kar dvakrat večja kot v drugih razvitih državah, bolj pa so ji podvrženi moški kot ženske. Dejavniki tveganja so predvsem povišan krvni tlak in holesterol, nezdrav način življenja (kajenje, pretirano uživanje alkohola), nezdrava prehrana in premalo gibanja.

5. Kronične bolezni pljuč
Sem spadata predvsem emfizem in kronični bronhitis. Pri emfizmu gre za razširjene zračne prostore malih dihalnih poti, ki jih spremljajo destruktivne spremembe dihalnih mešičkov. Glavni vzrok bolezni je kajenje, pogosto pa je povezana s pljučnim rakom.

6. Sladkorna bolezen
Strokovnjaki ocenjujejo, da naj bi do leta 2030 sladkorno bolezen imelo skoraj 9 odstotkov Slovencev, bolj ogroženi pa so moški kot ženske. Število bolnikov narašča predvsem zaradi debelosti. Nevarna je predvsem sladkorna bolezen tipa 2, ki je senzorji inzulina ne zaznajo, je zelo prikrita in lahko mine več let preden jo odkrijemo. Simptomi so huda žeja, nenadna velika sprememba telesne teže, kronična utrujenost, zamegljen vid, pogoste bakterijske okužbe, mravljinčenje udov, težave z erekcijo.

Kako zmanjšati tveganja?
Kljub temu, da se veliko naštetih bolezni pri moških pojavi šele v starejših letih, pa njihovemu nastanku botruje predvsem način življenja in nezadostna skrb za zdravje skozi vsa leta. Kako torej ohraniti zdravje?

Nasveti niso nič drugačni kot za žensko populacijo:
1. Zdrava prehrana: naše zdravje je v največji meri odvisno od tega, kaj dajemo vase, kako kakovostna je hrana in kakšne količine vnašamo v telo. Jedilnik naj bo raznolik z veliko zelenjave in vlaknin, predvsem pa namenite pozornost izvoru živil, in če je le možno, uživajte ekološko pridelano hrano.

2. Telesna aktivnost: z redno telesno aktivnostjo bo vaše telo vitalnejše in veliko manj podvrženo obolenjem.

3. Izogibanje škodljivim razvadam: kajenje in uživanje alkohola se uvrščata na seznam dejavnikov tveganja za nastanek skoraj vseh zgoraj naštetih bolezni.

4. Zmanjšanje stresa: stres dokazano pospešuje nastanek številnih bolezni, zato priporočamo, da v svojem vsakdanjem življenju poskušate najti primerno ravnovesje med obveznostmi in poskušate omejiti morebitne preobremenitve.

5. Redno razstrupljanje: razstrupljanje blagodejno vpliva na organizem in pomaga iz telesa izločiti škodljive snovi. Pri tem si lahko pomagate z uporabo silikonskega gela za razstrupljanje Enterosgel, ki ga preprosto zaužijete in hitro ter učinkovito pomagate svojemu telesu. Razstrupljanje priporočamo vsakih 6 mesecev.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si