Domov > Blog > Crohnova bolezen
PREBAVILA

Crohnova bolezen

07.06.2019
Crohnova bolezen

Prizadane lahko kateri koli del gastrointestinalnega trakta, od ust do anusa (zadnjične odprtine), vnetni proces pa lahko zajame vse plasti črevesne stene. Vnetje poteka po tkivu prekinjeno z vmesnimi otočki zdravega tkiva. V GIT-u tako nastanejo manjša področja površinskih erozij, ki se s časom večajo in poglabljajo ter postanejo prave razjede (ulkusi). To vodi v brazgotinjenje in okorelost GIT-a. Napredovanje bolezni lahko pripelje do obstrukcije črevesja. Zaplet nastane, če ulkusi predrejo črevesno steno in črevesne bakterije razširijo ter inficirajo okolne organe. Lahko je zelo boleča in izčrpovalna, ter lahko pripelje do življenje ogrožajočega stanja. Vzrok za izbrug bolezni je še neznan. Pogosteje se pojavlja pri ljudeh, ki imajo v družini že koga z boleznijo iz skupine kroničnih vnetnih črevesnih bolezni.

Razpon znakov in simptomov je od zelo blagih do hudih, tudi nastop je lahko, ali postopen, ali nenaden. Pogosto ima bolezen tudi obdobja remisij, ko ni prisotnih nobenih bolezenskih znakov ali simptomov. V aktivni fazi pa se lahko pojavijo diareja, bolečina in krči v trebuhu, kri v blatu, razjede (pri pregledu se opazi, če se nahajajo v ustih), zmanjšan apetit in izgubljanje telesne mase, vetrovi, bruhanje, slabost, slabokrvnost itn. Lahko se pojavijo tudi vročina, utrujenost, artritis - vnetje sklepov, vnetje očesa, izpuščaji na koži, vnetje jeter in žolčnih vodov, pri otrocih zaostanek v rasti in spolni dozorelosti.

Simptomi in znaki:
- zmanjšan apetit,
- bruhanje,
- kri v blatu,
- driska,
- trebušni krči,
- zaostanek v rasti,
- upočasnjen spolni razvoj pri otrocih,
- slabost,
- vnet sklep,
- slabokrvnost,
- razjede v ustih,
- utrujenost,
- vročina,
- vetrovi,
- izguba telesne teže in
- bolečina v trebuhu.

Vzroki in dejavniki tveganja

Točni vzroki še niso popolnoma raziskani, si pa za pojav bolezni odgovornost vsekakor delijo faktorji iz okolja (infekcije Mycobacterium paratuberculosis, dieta ...), genetska predispozicija ter lasten imunski sistem, ki se pretirano odzove in povzroči poškodbe tkiva.
Chronova bolezen se pojavlja povsod po svetu, nekoliko višja frekvenca je v razvitejših deželah. Pri ženskah se pojavlja skoraj tako kot pri moških, statistika kaže na rahlo višjo prevalenco pri prvih. Običajno se pojavi v mlajših letih (okrog 25. leta).
Pogostejša je pri kadilcih, kajenje lahko bolezen tudi poslabša. Ameriške raziskave kažejo na povezavo med uporabo izotretinoina (proti aknam) in pojavom vnetnih črevesnih bolezni, a za enkrat še ni bilo nič z gotovostjo potrjeno. Isto velja za nesteroidne antirevmatike (ibuprofen, naproksen ...), kateri naj bi bolezen poslabšali.

Diagnostika

Kolonoskopija in biopsija tkiva predstavljata zlati standard ob natančnem kliničnem pregledu in anamnezi ter ostalim pregledom (ultrazvočne, radiološke preiskave, analiza krvi ...).

Zdravljenje

Protivnetne učinkovine, ki zmanjšujejo vnetni odziv v obliki tablet, svečk ali klizem (klistir) (sulfasalazin, mesalazin), kortikosteroide, ki umirijo prtiran imunski odgovor, se uporablja ob hujši obliki ali kadar protivnetna zdravila ne zaležejo, imunosupresivi, antibiotiki (ob pojavu ognojkov), dieta (brez dražečih hranil), ...
Dodatno se daje še zdravila proti diareji, odvajala, proti bolečinam, pripravki, za nadomeščanje železa (v primeru krvavitve), vitamin B12, vitamin D in kalcij.
Če medikamentna terapija ne zadošča, se lahko odloči tudi za kirurško odstranitev prizadetega dela črevesa.

Preventiva

Ker ima bolezen avtoimunsko podlago, ne obstaja nekega preventivnega programa, vsekakor pa lahko z izogibanjem stresu, zdravim načinom življenja pripomoremo h kasnejšemu, če že, začetku bolezni.

Kdaj k zdravniku?

Če opazite trajajoče spremembe v odzivanju črevesja ali če se pojavi kateri (ali več) od naslednjih znakov/simptomov Crohnove bolezni: bolečina v trebuhu, kri v blatu, pojavi diareje, ki se ne odziva na zdravila v prosti prodaji, nerazložljiva vročina, ki traja več kot dan, dva.

Samopomoč

določene diete sicer niso potrjen vzrok za izbruh bolezni, je pa očitno, da določene vrste hrane pripomorejo k poslabšanju bolezenskega stanja. Na to mora biti vsak človek, ki živi s to boleznijo, sam pri sebi pozoren. Sicer pa večini pomaga dieta z manjšo vsebnostjo mlečnih izdelkov in manj maščobami.
Svetuje se izogibanje hrani, ki povzroča težave, uživanje manjših obrokov, uživanje večje količine tekočin, ...
Tudi kakšen posvet pri dietetiku bi bil koristen.

Uporabljeni izdelki:

Kako Enterosgel pomaga pri zdravljenju Chronove bolezni?


Enterosgel pospeši izločanje snovi, ki so v telesu nabrane in lahko zvečajo reaktivnost telesa na snovi iz okolice. To so npr. konzervansi, dodatki pri hrani, težke kovine, endotoksini itn.

Drugi pomemben vpliv je ta, da Enterosgel sprazni enterohepatični cikel in s tem razbremeni jetra, ta pa lažje predelajo že nabrane strupe v telesu in jih izločijo. Enterosgel vpliva tudi na zaščito črevesne sluznice, saj s tem, ko veže v dvanajstniku žolčne kisline, zmanjša draženje sluznice črevesja v začetnem delu tankega črevesja in s tem podpre njeno obnovo.
Koliko časa in kako ga je potrebno jemati?


Za začetek priporočamo eno mesečno razstrupljanje. Potem pa redno, vskodnevno uporabo z nižjimi dozami tekom celega leta, ali pa še 3-4x letno 14-28 dnevno razstrupljanje.
Kako Enterosgel lahko/ne more vplivati na zdravila za Crohnovo bolezen?


Enterosgel je potrebno jemati 1,5-2. uri stran od protivnetnih zdravil, ki se jemljejo v obliki tablet in praškov za pitje.

Ob uporabi klizem se priporoča istočasna uporaba tako Enterosgel-a in klizme, saj traja prehod Enterosgela do zadnjične odprtine toliko časa, da se bo zdravilo, ki je bilo dano s klizmo, že absorbiralo v pričakovanem odmerku, ostalo pa se bo z blatom izločilo.

Pri Azatipirinu (=Imuran -imunosupresiv) in Ciklosporinu, Enterosgel nima signifikantnega vpliva na izločanje iz telesa, saj se omenjeno zdravilo presnavlja po različnih poteh in encimih, izloča se preko ledvic s sečem, ter tudi preko jeter. Količina, ki se izloča prek jeter, je taka, da tudi če je Enterosgel prisoten, ne bi imelo vpliva na učinkovitost terapije.
S čim je najboljše, da se Enterosgel pri dani bolezni kombinira in zakaj?


Kombiniramo ga z uradno terapijo kot podporo pri akutnih stanjih in izbruhih in kot preventiva. Lahko skupaj s probiotiki, saj le ti pripomorejo k boljšemu stanju črevesja in s tem tudi celotnega organizma.
Zdravljenje z zdravilom Humira in Ramicade in Enterosgel - biološka terapija


Biološka zdravila so v osnovi zdravila, s pomočjo živih organizmov - protitelesa, imunoglobulini itn. Humira vsebuje Adalimumab, Ramicade pa Infliximab učinkovino - oba sta protitelesi.

Pri zdravilih Humira in Ramicade poti izločanja iz telesa niso znane in ne moremo s sigurnostjo reči, da Enterosgel na njih ne vplival. Zato je uporaba Enterosgela sočasno s Humiro ali zdravilom Ramicade priporočljiva le po posvetu z lečečim specialistom.
Strokovni članek
Ekipa Enterosgel SlovenijaOznake
#Chrnova bolezen, Enterosgel, enterosgel, avtoimunska bolezen, imunski sistem, gastrointestinalni trakt, GIT, KVČB, anus, driska, diareja, krči, bolečine v trebuhu, slabost, kri v blatu, bruhanje, vnetje, slabokrvnost, vetrovi, izguba telesne teže, razjede
© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si