Domov > Blog > Je vaše telo v kislo-bazičnem neravnovesju?
OSTALO

Je vaše telo v kislo-bazičnem neravnovesju?

28.03.2018
Je vaše telo v kislo-bazičnem neravnovesju?

pH vrednost je pomembna

V našem telesu potekajo številni kemični procesi, ki vplivajo na presnovo ter druge življenjsko pomembne funkcije. Za nemoteno delovanje našega organizma morajo biti kisline in baze v telesnih tekočinah in celicah v točno določenem razmerju, ki mu rečemo tudi pH vrednost. pH merimo z lestvico od 1 do 14, pri čemer je vrednost 1 zelo kislo, vrednost 14 pa zelo bazično okolje.


Človeška kri naj bi bila rahlo bazična (med 7,35 in 7,45). Če je pH krvi pod ali nad temi vrednostmi, celice ne morejo več delovati. Zato si telo ves čas prizadeva ohranjati pH ravnovesje.


Kislo je lahko nevarno

Kislo-bazično ravnovesje zagotavlja zdravo okolje za delovanje vseh celic v telesu. Nekatere celice potrebujejo nekoliko bolj, druge malce manj bazično okolje. Če je telesni pH prekisel, imajo celice težave s sprejemanjem hrane in kisika, hkrati pa se poveča potreba po mineralih. Telo minerale zato izčrpava iz organizma, naše kosti pa izgubljajo kalcij in kostno maso. Kislo okolje omogoča razvoj številnim boleznim. Stopnjo kislosti oz. bazičnosti v telesu se izmeri s pH testom urina.


Znaki kislo-bazičnega neravnovesja

Najbolj pogost in prvi znak neravnovesja je kronična utrujenost telesa, ki ga spremlja pomanjkanje energije in slabo razpoloženje. Mrzli udi, nemir, nespečnost, depresija, zmanjšana sposobnost koncentracije so prav tako lahko posledica kislo-bazičnega neravnovesja. Druge najpogostejše težave so: suha ali mastna koža, srbečica, izpuščaji, akne, občutljivi zobje in vnetje dlesni, izpadanje las, krhki nohti, mišični krči, razne oblike vnetij ter precej pogost pojav prevelike telesne teže.


Priporočljiva hrana za vzdrževanje ravnovesja

Predvsem je treba vedeti, da hrana, ki je kislega okusa, v telesu ne deluje vedno kislo. Limona, recimo, v telesu deluje bazično potem, ko se presnovi. Večina kislega sadja (kivi, pomaranče, ribez, maline, grenivka) v telesu deluje bazično.


Med najbolj kislimi vrstami živil so kis, vse vrste mesa, sojina omaka, umetna sladila, jajca ter oceanske ribe. Bazično pa delujejo predvsem sveže pripravljena rastlinska živila, ki vsebujejo veliko mineralov, vitaminov in večkrat nenasičenih kislin. Bučna semena in mandeljni delujejo bazično, lanena semena in arašidi pa kislo. Kislost dviguje tudi bela moka, medtem ko je pririna nevtralna, ajdova pa deluje bazično. Priporočljivo razmerje med bazičnimi in kislimi živili je 80 : 20.


Kislo-bazično ravnovesje je pogosto porušeno zaradi oslabljene telesne zmožnosti odstranjevanja kislih odpadkov, ki nastajajo pri presnovnih procesih v telesnih celicah. Pri odvajanju teh odpadkov iz telesa si lahko v določeni meri pomagate tudi z Enterosgelom.


Zdravo telo, srečno življenje!

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si