Domov > Blog > Kako odpraviti alkoholnega mačka?
OSTALO

Kako odpraviti alkoholnega mačka?

28.03.2018
Kako odpraviti alkoholnega mačka?

V mesecu decembru ne manjka praznovanj in zabav, saj se ljudje ob zaključku leta radi poveselimo, včasih tudi ob kakšnem kozarčku alkohola preveč. Neprijetne posledice poznamo vsi, pa vendar si alkoholnega mačka lahko precej olajšamo.


7 enot brezalkoholne pijače na 1 enoto alkoholne

Alkoholni maček, kot ga po domače imenujemo, je posledica prevelike koncentracije alkohola v krvi. Na telesu ga zaznamo v obliki glavobola, slabosti in bruhanja, tresavice, žeje, blažje driske, pordelih oči, utrujenosti in splošnega slabega počutja.


Maček je pravzaprav posledica dehidracije telesa, ki jo povzroča alkohol. V tem primeru začne telo vodo črpati iz drugih organov v telesu, tudi iz možganov in tekočine, ki jih obdaja. Glavobol občutimo, ker se zmanjša količina možganske tekočine v glavi, zato pride hitreje do trka možganov ob lobanjo. Zelo je priporočljivo, da ob in po uživanju alkohola popijete veliko količino vode ali kakšne druge brezalkoholne pijače. Priporočljivo je popiti 7 enot brezalkoholnih pijač na 1 enoto alkohola.


Učinki alkohola na človeško telo

Alkohol deluje na centralni živčni sistem telesa ter vpliva na usklajenost gibov, govor in vid. Že majhne količine alkohola v krvi povzročijo občutek ugodja in sprostitve, večje količine pa privedejo do stanja opitosti in močno zmanjšajo govorno-motorične sposobnosti.

Učinki alkohola na telo so odvisni predvsem od hitrosti njegove presnove v telesu, zato se znaki opitosti pri ljudeh kažejo različno. Nekateri ljudje hitreje presnavljajo alkohol kot drugi, kar je odvisno od jetrnih encimov. Tisti, ki pogosteje uživajo alkoholne pijače, imajo več teh encimov za presnovo in zato alkohol razgradijo hitreje.


Kako ublažiti mačka?

Alkohol bo v telesu povzročal težave, dokler ga le-to ne bo samo razgradilo in izločilo. Približno 90 % alkohola v telesu presnovijo jetra, medtem ko se ga 10 % izloči preko urina, dihanja in znojenja. Smotrno torej je, da telesu čim bolj pomagate, da izloči ostanke alkohola, predvsem pa stranske toksine, ki nastajajo pri njegovi presnovi. Pri tem priporočamo postopek razstrupljanja z Enterosgelom.

Neizbežne posledice mačka pa lahko ublažite tudi na naslednje načine:

1. Telesu zagotovite zadostno količino vode, priporočljivi so tudi izotonični napitki za povrnitev mineralov in soli ter sadni sokovi zaradi fruktoze, ki pomaga pri presnovi alkohola. Priporočamo pomarančni, brusnični ali bananin sok, kot tudi vsem dobro znan zdravilec mačka – paradižnikov sok (v kolikor vaš želodec ni preobčutljiv).


2. Privoščite si hranljiv obrok, bogat z beljakovinami in maščobo, saj boste tako telesu povrnili energijo in pospešili presnovo alkohola.


3. Kljub utrujenosti, dneva nikar ne preživite v postelji, ampak se odpravite na sprehod na svež zrak. Povečan dotok kisika v telo prav tako pospešuje presnovo.


4. Ingver se pogosto uporablja za zdravljenje slabosti in utrujenosti, zato bo čaj iz ingverjeve korenine dobro del vašemu želodcu. Tudi metin in zeleni čaj pomirjata želodec in lajšata glavobol.


5. Telesu bo dobro del konkreten spanec, maček po v večini primerov po 1 dnevu izgine.


Vsekakor opozarjamo, da je pitje alkohola izjemno škodljivo in ga celo odsvetujemo. Vse zgoraj našteto velja za občasne priložnosti, ko se pregrešimo in spijemo kak kozarček preveč. Pogosto prekomerno pitje alkohola pa lahko vodi v zasvojenost, ki ima za posledico kritična zdravstvena stanja in ob morebitni nagnjenosti k pitju alkohola svetujemo takojšnjo strokovno pomoč.


Zmernost ni nikoli odveč, zato naj bo veseli december s čim manj glavoboli.


Zdravo telo, srečno življenje!Uporabljeni izdelki:

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si