Domov > Blog > Kako se izogniti boleznim prebavil?
PREBAVILA

Kako se izogniti boleznim prebavil?

28.03.2018
Kako se izogniti boleznim prebavil?

Dejavniki,ki povzročajo bolezni prebavil

K prebavnemu traktu prištevamo ustno votlino, žrelo, požiralnik, želodec, tanko in debelo črevo ter zadnjično odprtino. Funkcija prebavnega trakta je, da sprejema hrano, jo prebavlja, iz nje dobi energijo in hranila, neuporabne ostanke pa izloči. Vlaknine so izjemno pomembne zaščitne snovi, ki nas varujejo pred rakom prebavil. Hrana s premalo vlakninami je zagotovo dejavnik tveganja za želodčnega raka in predvsem raka debelega črevesa.

Slaba prehrana, premalo gibanja, stres, uživanje alkohola, kave, nikotina in začimb so vse dejavniki, ki škodijo našemu prebavnemu traktu. Vse te snovi recimo raztapljajo zaščitno sluz, ki prekriva želodčno sluznico in lahko na dolgi rok pripeljejo do njenega vnetja. Takšen življenjski slog lahko skupaj z dedno nagnjenostjo privede tudi do razjede dvanajstnika in želodcu. Razne črevesne motnje, kot so zaprtje in napenjanje so prav tako najpogosteje posledica nepravilne prehrane, stresa in premalo gibanja.


Prepoznajte simptome bolezni prebavil

Na videz zelo nedolžne znake kot so tiščanje v žlički, slabost, bruhanje, razdražena želodčna sluznica, ljudje velikokrat pripišemo stresu ali se tolažimo, da smo kaj napačnega pojedli. A vsi so lahko tudi znaki predrakavih sprememb črevesja in želodca. Neprijetnost v žlički je lahko povezana tudi z razdraženo želodčno sluznico – gastritisom.


Podobno kot vnetje črevesne sluznice, imajo enake znake tudi tumorji črevesja ali zastrupitve s hrano: krči v trebuhu, slabost, bruhanje, izmenične driske in zaprtja. Krvavitev je lahko znak raka na črevesju, lahko je pa zgolj posledica povsem nenevarnih, a neprijetnih hemeroidov. Isti simptomi torej lahko nakazujejo različne zdravstvene težave, zato jim zagotovo velja posvetiti vso pozornost in se posvetovati z zdravnikom. Za vse težave s črevesjem in želodcem velja osnovno pravilo: če ne minejo v 14 dneh po ustreznem zdravljenju, je treba opraviti dodatne preiskave. Zgodnje odkrivanje morebitnih tumorjev na prebavilih je namreč ključnega pomena.


Kako preprečiti nastanek bolezni?

Nastanek tumorjev v prebavilih je velikokrat povezan z nepravilno prehrano, ki vsebuje preveč sladkorja in nezdrave maščobe ter premalo vlaknin, sadja in zelenjave. Z uravnoteženo in zdravo prehrano lahko veliko naredimo za svoj prebavni trakt.


Naslednja pomembna stvar je sproščanje stresa, ki je nakopičen v telesu. Izberite način, ki vam najbolj ustreza, bodisi šport, meditacija, ples, joga. Gibanje namreč pomeni večjo živahnost črevesja, hitrejše odvajanje blata, s tem pa v telesu tudi manj časa zastajajo toksične snovi.


Strokovnjaki priporočajo tudi uživanje antioksidantov. Prav tako je pomembna zadostna hidracija telesa. Odvečne toksične snovi lahko iz črevesja odpravite z Enterosgelom, ki je zelo učinkovit tudi pri težavah kot so zastrupitve s hrano, driska, zgaga, napenjanje,vetrovi, spahovanje. Študije so pokazale, da uporaba izdelka Enterosgel tudi podpre obnovo sluznice prebavnega trakta.


Zdravo telo, srečno življenje!

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si