Domov > Blog > Prepoznajte znake bolezni jeter
RAZSTRUPLJANJE

Prepoznajte znake bolezni jeter

28.03.2018
Prepoznajte znake bolezni jeter

Najpomembnejše funkcije jeter

Jetra imajo vsak dan ključno vlogo pri čiščenju, detoksikaciji in prečiščevanju telesa. Skrbijo tudi za razstrupljevanje zdravil, skladiščenje glikogena in sintezo plazemskih proteinov, vsrkavajo hranilne snovi, pomagajo presnavljati maščobe, ogljikove hidrate, beljakovine, skladiščijo vitamine in minerale.


V jetrih nastaja žolč, ki je udeležen pri prebavi. Jetra delujejo v povezavi z drugimi organi, kot so ledvice, ščitnica, žolč in trebušna slinavka, in njihovo nedelovanje se odraža tudi v bolezni ostalih organov.


Simptomi okvare jeter

Največja težava pri odkrivanju bolezni in okvar jeter je ta, da jetra ne bolijo, zato je morebitne zdravstvene težave z njimi zelo težko odkriti. Jetra so namreč organ brez živcev, ki bi lahko možganom sporočali informacijo o bolečini. Zato je treba biti pozoren na razne druge simptome, ki lahko nakazujejo, da so vaša jetra lahko preobremenjena:

  • driska, zaprtje ali črevesne krvavitve
  • daljša obdobja slabosti in bruhanja
  • napihnjen trebuh in bolečine v trebuhu
  • potemnjen urin
  • manjša imunska odpornost in slabše razstrupljanje telesa
  • razne kožne težave, npr. izguba sijaja in barve kože, srbečica
  • neprestana utrujenost
  • tiščanje pod desnim rebrnim lokom (znak, da so jetra povečana)


Najpogostejše bolezni jeter


Rak Jeter

Gre za peti najpogostejši rak pri moških ter osmi pri ženskah. Dejavniki, ki povečajo tveganje za nastanek te bolezni, so virusne okužbe, uživanje alkohola, Wilsonova bolezen, presnovne bolezni… Simptomi, ki se ob bolezni najpogosteje pojavljajo so utrujenost, hujšanje, slab apetit, slabost, zlatenice in kot bolečine v zgornjem delu trebuha.


Hepatitis

Gre za virusno vnetje jeter, ki velja za eno najbolj nevarnih nalezljivih bolezni in je lahko tudi akutna ali kronična ter celo življenjsko nevarna.


Hepatitis A

Najpogosteje se prenaša preko okužene hrane ali vode, začne se s simptomi bruhanja, slabosti, lahko je prisotna tudi vročina in utrujenost. Nato se razvije zlatenica, urin potemni, blato pa postane svetlejše barve.


Hepatitis B

Prenaša se s telesnimi tekočinami (kri, slina, solze, spolne tekočine) in je stokrat bolj nalezljiv kot virus HIV. Virus hepatitisa B lahko povzroči rumeno obarvanje kože, običajno pa so prvi znaki slabost, vročina, neješčost in včasih bruhanje. Tem znakom včasih sledi zlatenica, ni pa nujno.
Velikokrat virus ne povzroči akutnega vnetja in okužba dolga leta ali celo do konca življenja poteka brez zdravstvenih težav. Zato se večina okuženih ne zaveda, da so možni prenašalci virusa na druge.


Hepatitis C

Prenaša se preko stika z okuženo krvjo (npr. pri intravenskem jemanju mamil, slabo sterilizirani zdravstveni opremi, neustrezno sterilizirani opremi za tetoviranje, ipd). Okužba pogosto poteka brez simptomov, če pa se bolezen razvije, lahko vodi do kroničnega hepatitisa, razbrazgotinjenja jeter, do ciroze in raka jeter.


Ciroza Jeter

Ciroza jeter je kronična in brazgotinska faza bolezni jeter. Bolezen se običajno razvija dolgo, simptomi pa so podobni kot pri marsikateri drugi bolezni, npr. oslabelost, šibkost, slab tek, slabost, bruhanje, stalna utrujenost, izguba teže, napihovanje, bolečine v trebuhu. Vzroki za bolezen so lahko prekomerno uživanje alkohola , zamaščenost jeter, hepatitis, itd.


S čim škodujemo jetrom?

Uživanje velike količine mastne in ocvrte hrane, pitje velike količine kave in alkohola, kajenje, uživanje pesticidov v hrani in zdravila so največji krivci za bolezni jeter. Prenajedanje prav tako škoduje delovanju jeter.


Svojim jetrom lahko zelo pomagate že z občasnim razstrupljanjem. Priporočamo pijte soka rdeče pese, očiščevalno delujeta tudi radič in regrat. Antioksidativne lastnosti ima tudi artičoka in je znana kot zaščitnica jeter. Kozarec tople vodo z limono zjutraj na tešče bo prav tako prispeval k pospešitvi detoxa, celoten postopek pa lahko podprete z zelo učinkovito in dokazano metodo razstrupljanja z Enetrosgelom.


Zdravo telo, srečno življenje!

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si