Domov > Blog > Sladkor je strup za telo!
RAZSTRUPLJANJE

Sladkor je strup za telo!

28.03.2018
Sladkor je strup za telo!

Zakaj je sladkor škodljiv?

Prostega sladkorja oziroma saharoze je v naravi dokaj malo in je na voljo le sezonsko. Naravni sladkor ali monosaharid fruktozo najdemo predvsem v sadju in ni tako škodljiv kot rafiniran oz. predelan sladkor. Slednji vsebuje kar 99,9% saharoze, ki je zdravju škodljiva organska komponenta. Sladkor je strup, ker je oropan vseh hranljivih snovi in negativno vpliva na normalno delovanje telesnih celic, saj zaradi njega ne dobijo dovolj kisika. Predelan sladkor vsebuje prazne kalorije in nas le navidezno nasiti, v resnici pa naše telo popolnoma sestrada. Po njegovem zaužitji imamo kmalu spet občutek lakote, ki ga pogosto spremlja tudi občutek izčrpanosti.


Če bi se torej držali načel narave, bi sladkorja uživali zelo malo. Predelan sladkor pa žal najdemo v skoraj vseh predelanih jedeh, saj ga prehrambna industrija uporablja kot poceni konzervans in ga nevede zaužijemo veliko preveč. Če k temu dodamo še sladkor, ki ga v telo vnesemo zavestno, je stanje že precej alarmantno.


Poleg tega sladkor povzroči zastrupljanje in dehidracijo organizma, saj nam vzame številne koristne snovi, katere telo potrebuje za normalno delovanje. Sladkor je sicer pomemben za obnovo glikogena v jetrih, a presežek jim še kako škoduje. Presežek sladkorja se v obliki maščobnih trigliceridov vrača nazaj v krvni obtok, ki to maščobo začne raznašati po našem telesu. Zato je sladkor eden največjih povzročiteljev debelosti.


Preveč sladkorja povzroči zakisanost krvi, zato telo začne porabljati minerale, zlasti kalcij iz zob in kosti. In kot vemo, sladkor povzroča tudi karies. Porušeno ravnovesje mineralov v organizmu pa kar lahko privede do občutka stalne utrujenosti, celo depresije in tesnobe, pri otrocih pa povzroči hiperaktivnost.


Zakaj postanemo odvisni od sladkorja?

Strokovnjaki zasvojenost s sladkorjem primerjajo z zasvojenostjo z nikotinom ali drogami. Sladkor je vir goriva za stotine milijard živčnih celic v naših možganih, imenovanih nevroni. Že majhna količina sladkorja lahko spodbudi možgane k boljšemu delovanju, predvsem pa sladkor povzroči izločanje serotina, hormona sreče, zato se takoj po užitju počutimo bolje. Sladkor tako postane tolažba, po kateri posežemo vsakič, ko želimo izboljšati počutje. Uživanje sladkorja poveča tudi izločanje inzulina, saj želi telo vzpostaviti normalno količino glukoze v krvi, mi si pa posledično želimo še več sladkorja.


Koliko sladkorja lahko zaužijemo?

Svetovna zdravstvena organizacija svetuje, da sladkor ne bi smel predstavljati več kot 5% dnevno zaužitih kalorij, medtem ko raziskave pa kažejo, da v realnosti ta odstotek v povprečju znaša 13%.


To za večino ljudi pomeni približno 50-60 gramov dnevno, ali 10-15 čajnih žličk. Za primerjavo naj povemo, da že 1 dcl sadnega soka ali gazirane pijače v povprečju vsebuje 9 gramov sladkorja. Sladkor se skriva tudi v živilih, kjer ga sploh ne bi pričakovali, npr. pasiran paradižnik ali navadni jogurt, ki vsebuje kar 4,5 gramov sladkorja na 1 dcl.


Kljub temu, da nam sladkor prinaša trenutno ugodje in se je njegovemu mamljivemu okusu težko upreti, je vredno pomisliti na svoje zdravje in dolgoročne posledice ter se sladkim pregreham odpovedati v čim večji meri. V kolikor pa ste med prazniki malce preveč podlegli skušnjavi, pa priporočamo hitro in varno metodo razstrupljanja s pomočjo Enterosgela.


Zdravo telo, srečno življenje!

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si