Domov > Blog > Vam življenje grenijo alergije?
ALERGIJE

Vam življenje grenijo alergije?

28.03.2018
Vam življenje grenijo alergije?

Alergija je preobčutljivost na določeno snov, ki je sicer telesu sama po sebi neškodljiva. Te snovi imenujemo alergeni in v telesu izzovejo alergično reakcijo. Naš imunski sistem napačno prepozna določeno snov kot škodljivo (recimo jagode) in v telesu sproži alergično reakcijo. Reakcija se kaže v obliki kihanja, oteženega dihanja, zamašenega nosu, kašlja, srbečice, zatekanja, bruhanja, driske.


Eden izmed možnih razlogov, zakaj imunski sistem naredi to napako in določeno snov prepozna kot škodljivca, je ta, ker se v zgodnji otroški dobi ne sreča z dovolj velikim številom pravih škodljivcev in zaradi tega začne reagirati tudi na neškodljive snovi. Če torej otroka vzgajamo v preveč “sterilnem” okolju, ima večjo verjetnost razvoja alergij. Po drugi strani pa prenizki higienski standardi spet niso dobri, saj se v tem primeru ne razvije dovolj odporen imunski sistem.


Na razvoj alergij veliko vpliva tudi dednost. Če je eden izmed staršev podvržen alergijam, obstaja 30% verjetnost, da bo alergičen tudi otrok. Če sta alergična oba starša,se odstotek poveča na 60%.


Pomemben faktor pri vzrokih za razvoj alergij je tudi izpostavljenost cigaretnemu dimu.


Zakaj so alergijski odzivi tako burni?


Obramba telesa pred zunanjimi škodljivci se je v evoluciji razvila predvsem z namenom obrambe pred paraziti, kot so gliste ali trakulja. Ker so to veliki organizmi, je tudi način obrambe telesa pred njimi buren. Če pride parazit v pljuča, se bo izločala velika količina sluzi, dihalne poti se bodo zožile zaradi hitrejšega pretoka zraka, pojavil se bo intenziven kašelj, zato da telo parazita čim prej odstrani iz pljuč. Telo se popolnoma enako odzove tudi če ne gre za velikega parazita kot je glista, ampak za mikroskopsko majhen iztrebek pršice, ki povzroči astmo.


Vrste alergij


Človek lahko razvije alergijo na praktično katerokoli snov. Najbolj razširjene so alergije na cvetni prah, ki se kažejo v obliki senenega nahoda. Zelo pogosto se pojavlja tudi astma, alergije na dlako živali in v zadnjih letih vse več alergij na hrano, konzervanse, kemikalije in druge sintetične snovi iz okolja.


Kako ublažiti simptome?


Najbolj učinkovit način preprečitve alergičnega napada je vsekakor izogibanje alergenu, ki alergijo izzove. Ta ukrep je zelo dobrodošel pri alergijah na hrano. Žal se alergenu vedno ni možno izogniti, sploh pri alergijah na cvetni prah, pršice in podobno.

Medicina se seveda poslužuje zdravljenja z zdravili oz. antialergeni (antihistaminiki, kortikosteroidi, adrenalin), proti določenim vrstam alergij se je mogoče tudi cepiti.

Nekateri si za lajšanje simptomov alergij izberejo imunoterapijo, ob kateri se v telo postopoma vbrizgava vedno večje doze alergena, dokler bolnik ne prenese takšne količine alregena kot se z njim običajno srečuje v naravi. Ta metoda alergij ne pozdravi popolnoma in se uporablja predvsem ob alergiji samo na en alergen. Mnogi za zdravljenje alergij poskusijo tudi bioresonanco.

Zelo uspešno pa lahko vsako zdravljenje alergij podpremo z enostavno metodo razstrupljanja telesa s pomočjo izdelka Enteresogel. Ta bo na svojo površino vezal alergene in druge škodljive snovi ter posredno vplival tudi na njihovo postopno izločanje iz telesa. Več o načinu uporabe za določeno vrsto alergije lahko preberete tukaj.


Zdravo telo, srečno življenje!

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si