Domov > Blog > Zakaj telo nujno potrebuje vitamin C?
IMUNSKI SISTEM

Zakaj telo nujno potrebuje vitamin C?

28.03.2018
Zakaj telo nujno potrebuje vitamin C?

Katere so najpomembnejše funkcije vitamina C?

Prosti radikali v telesu nastajajo kot stranski produkti presnove hranilnih snovi v energijo. Če jih je v telesu preveč, lahko pripomorejo k nastanku raznih vnetnih obolenj, bolezni srca in ožilja ali celo rakavih obolenj. Tukaj nastopi svojo vlogo vitamin C, ki proste radikale nevtralizira in tako ščiti celice pred poškodbami.

Poleg antioksidativnega učinka vitamin C deluje tudi protivirusno, saj izboljša odpornost na infekcije. Študije so pokazale, da 70 -200 mg dnevnega odmerka vitamina C vitamina lahko za kar 31 % zmanjša možnost prehlada ali olajša njegove simptome. Prav tako je tudi odlična podpora ob pojavu herpes virusa.

Vitamin C sodeluje tudi pri tvorbi kolagena, ki je pomemben protein za obnovo tkiv, kože, ligamentov in krvnih žil. To pomeni, da je tudi nujno potreben za učinkovito celjenje ran in vzdrževanje zdravega hrustanca, kosti in zob.

Nikakor ne smemo zanemariti njegove vloge v boju z rakavimi celicami, zato vitamin C vključujejo tudi v terapije pacientov z rakom.


Znaki pomanjkanja vitamina C

  • suhi lasje, ki se cepijo
  • vnete in krvaveče dlesni
  • groba in suha koža
  • slabo celjenje ran
  • hiter nastanek modric, pokanje drobnih kapilar
  • krvavitve iz nosu
  • otečeni in boleči sklepi
  • šibek imunski sistem


Koliko vitamina C mora človek zaužiti?

Človeško telo ne more samo proizvajati vitamina C, zato mu ga moramo dnevno zagotoviti s hrano.
Priporočila o primerni dnevni količini vitamina C se razlikujejo glede na strokovnjake, ki ga priporočajo (zdravniki, farmacevti, naturopati). Dnevne količine se gibljejo med 60 mg pa tja do 4 g ali več. Prav tako so priporočeni odmerki različni glede na uporabnike (otroci, nosečnice, osebe s prehladom ali rakavim obolenjem). Smiselno je, da se glede primernega odmerka zase posvetujete z različnimi strokovnjaki ter upoštevate svoje osebno zdravstveno stanje.


Kateri so naravni viri vitamina C?

Vitamin C vsebujejo skoraj vse vrste sadja in zelenjave, še posebej bogate z njim pa so jagode rakitovca, goji jagode, pomaranče, grenivke, breskve, paprika, papaja, jagode, brokoli, kivi, mango, zelje, borovnice, brusnice, ananas, limone itd.


Ob sodobnem načinu življenja, hitrem tempu in visoki količini stresa so antioksidanti kot je vitamin C še kako dobrodošli za ohranjanje našega zdravja, hkrati pa tudi odlična podpora pri celostni preventivi glede številnih obolenj. Občasno razstrupljanje telesa je za splošno zdravje in dobro počutje ključnega pomena, zato priporočamo tudi uporabo Entereosgela, ki bo vašemu telesu prinesel hitro,enostavno in učinkovito razbremenitev.

Zdravo telo, srečno življenje!

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si