Domov > Blog > Jetra
RAZSTRUPLJANJE

Jetra

31.05.2019
Jetra

Strokovnjaki svarijo, da je skoraj pri vsakem tretjem odraslem žleza že okvarjena. Težava je v tem, da organ pod desnim rebrnim lokom ne pozna bolečine. Najprej postanemo utrujeni, nato rumeni. Preberite si nekaj nasvetov, ki bodo koristili vašim jetrom.

Previdnost pri nevarnih boleznih


Preden s hranili bogata kri iz črevesja prispe do preostalih delov telesa, potuje prek dvernih ven skozi jetra. Tam se prestrežejo škodljive snovi, ki bi lahko povzročile okvare. Toda vedno pogosteje je ta naloga jeter otežena. Zunanji sovražniki, kot so virusi, bakterije, strupi iz živil in zdravila, kar 'obvisijo' v jetrih!
Pomoč pri novi množični bolezni NASH


Dejanski problem so prosti radikali, ki ob napačni prehrani nastajajo v celicah jeter. Zaradi agresivnega kisika postanejo celične stene krhke, nato počijo in pustijo, da v medcelični prostor prodrejo vse maščobne in odpadne snovi, ki od tam naprej škodujejo sosednjim celicam.

Na srečo ostane število odmrlih in na novo ustvarjenih jetrnih celic dolgo časa uravnoteženo. Toda pri vsakem tretjem človeku NASH (nealkoholni steatohepatitis), nova bolezen blaginje, še napreduje: odmrli bioreaktorji se postopoma obnovijo z vezivnim tkivom.
Na koncu se lahko pojavi tudi nevarna ciroza ali pa celo rak.


Najpomembnejši pokazatelj bolezni je utrujenost. Prvi zanesljivi dokaz ponuja temeljita krvna slika, iz katere so razvidne povišane jetrne vrednosti. Z ultrazvokom lahko odkrijejo difuzno spremenjeno strukturo, ki bolj spominja na ledvica kot pa na izvorno gladka jetra.

Če kljub spremembam in načinu življenja z več gibanja še vedno ne pride do padca ravni holesterola in krvnega sladkorja, je treba bolezen zdraviti z zdravili. Z njimi ponovno dosežemo normalne vrednosti - v primeru krvnih maščob so to t.i. statini, pri krvnem sladkorju pa si pomagamo z inzulinom ali tabletami za zdravljenje sladkorne bolezni.
Preventiva pred črevesnim rakom ščiti tudi jetra


V Nemčiji vsako leto odkrijejo 5000 novih primerov raka na jetrih. Krivca sta pretežno kronično vnetje jeter in ciroza. K temu pa je treba prišteti še skoraj . pacientov, ki jim je bil diagnosticiran rak debelega črevesja. Zaradi krvne gostote se pri vsakem četrtem kolon karcinomu pojavijo tumorski zasevki v jetrih. V tem primeru je preventiva pred črevesnim rakom najboljša možnost za preprečitev razvoja sekundarnega raka na jetrih.

To pomeni, da morate po 45. letu najmanj enkrat letno opraviti Hämoccultov test, od 55. leta pa si dajte enkrat letno narediti enteroskopijo. Če je prepozno za uspešno operacijo ali pa - v redkih primerih - za presaditev, pomagajo tudi različni nekirurški postopki zamrznitve ali visokofrekvenčnega toka.


Najdražji postopek je laser. Preko CT rentgenskega sloja se na tumor od zunaj namestijo tri specialna kanila. Nato uporabijo laser Nd:YAG, s katerim se zločesto tkivo segreje tja do stopinj.
Tako boste pomagali jetrom, da ostanejo zdrava.Že od antičnih časov vemo, da se jetra obnavljajo. Znana je analitična pripovedka o Prometeju, ki mu je orel vsak dan izkljuval jetra in ta so se vsak dan obnovila.

Pomembna samopomoč


Spremenite prehranjevalne navade in dnevno zaužijte največ 30 odstotkov maščob, zato pa več ogljikovih hidratov, kot so testenine, krompir, zelenjava in sadje. Pomembno je tudi omejeno uživanje alkohola, saj ima tisti z visokim odstotkom ravno toliko kalorij kot maščoba. In ne pozabite na gibanje.
Jetra imajo težko nalogo


Medtem ko srce 'samo' črpa in pljuča 'le' dihajo, imajo jetra, poleg možganov, kar precej nalog: vse delce hrane spreminjajo tako, da jih lahko celice uporabijo, kot največja žleza telesa dnevno proizvedejo skoraj liter žolča, ki v črevesju razgrajuje maščobe, poleg tega pa so jetra tudi mesto razkrajanja postaranih rdečih krvnih telesc, hormonov in krvnih beljakovin. Številne strupene snovi se tu spremenijo v nenevarne.Strokovnjaki svetujejo


Kakšna hrana koristi jetrom

Prizadeti tožijo nad slabim počutjem in trpijo zaradi pomanjkanja koncentracije. Pozneje se mogoče pridruži še lahen občutek pritiska v zgornjem delu trebuha. Prav redki od obolelih jetrnih bolnikov čutijo bolečine! Kdor dnevno popije kozarec piva ali vina sicer še ni alkoholik, kljub temu pa za svoja jetra ne naredi nič dobrega.

Gibajte se: če se ne gibljete, je vaša presnova počasna in mišice porabljajo le malo energije. Malo preveč pojeste in presežek že pristane v maščobnih depojih - med drugim v jetrih.

Pegasti badelj pomaga

Čeprav kar naprej raziskujejo, do danes še vedno niso našli zdravila za zdravljenje jeter - kaj šele ciroze. Kot dokaj uspešna pa se je izkazala fitoterapija z izvlečkom pegastega badlja. Rastlina se je uporabljala za zdravljenje jeter že v antičnih časih.

T.silimarin nevtralizira jetrom škodljive presnovne končne produkte, obenem pa pospeši novo nastajanje jetrnih celic. Mešanica flavonoidov pomaga tudi pri napihnjenosti, zaprtju in hemeroidih.

Nove študije učinkovitosti pegastega badlja so pokazale, da so se ob terapiji povišane jetrne vrednosti zmanjšale za do 44 odstotkov. Težave s pritiskom v trebuhu in slabostjo so se celo prepolovile.

Namig: izvleček z visoko vsebnostjo artičok aktivira jetrno-žolčni sistem.

Uporabljeni izdelki:

Enterosgel in težave z jetri


Enterosgel sprazni enterohepatičen cikel. V tem krožijo na začetku članka omenjene snovi, ki jetra obremenjujejo. Ko se sprostijo, lažje predelajo ostale snovi in obnovijo sebe.
Enterosgel in pegasti badelj, artičoka, B-kompleks vitamini


Kdor začne razstrupljati jetra z omenjenimi izdelki, je smiselno, da kombinira zraven tudi Enterosgel - razmak med njimi mora biti 1,5.-2. uri pred ali po zaužitju omenjenih izdelkov. Pegasti badelj, ki vsebuje silimarin in silibin, stabilizira steno jetrnih celic, da se te ne porušijo tako hitro. Artičoka pospeši tok žolča, preko katerega se izločajo strupi v prebavni trakt. B-vitamini pospešijo obnovo jetrnih celic. Enterosgel v tem primeru vpliva na enterohepatičen cikel ter s tem omogoči, da se strupene snovi ponovno ne absorbirajo v telo v tankem in debelem črevesju.
Enterosgel in zdravila za jetra


Načeloma se zdravil pri teh težavah ne uporablja, občasno le protivirusna, če so jetra okužena s Hepatitisom.

Doziranje Enterosgela:
- Zamaščena jetra:

enomesečna razstrupljevalna kura, 3 jušne žlice na dan (45 g gela), kateri sledijo 14-dnevna kura 3x letno. Ob hudi zamaščenosti lahko podaljšate jemanje Enterosgela na dva meseca.

- Hepatitis:

4x letno 14-28 dnevna razstrupljevalna kura. Ob poslabšanju redna uporaba do izboljšanja.

- Preventiva:

14-dnevno razstrupljanje 4x letno.
Ljudje, ki delajo na obremenjenih delovnih mestih s težkimi kovinami in kemikalijami; jemanje Enterosgela vsak mesec 10. dni, 2x dnevno 1 jušna žlica (30 g gela) na dan.
Strokovni članek
Ekipa Enterosgel Slovenija© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si