Domov > Blog > Opažate simptome izgorelosti? Preprečite najhujše.
RAZSTRUPLJANJE

Opažate simptome izgorelosti? Preprečite najhujše.

17.04.2018
Opažate simptome izgorelosti? Preprečite najhujše.

Grožnja moderne dobe
Burnout ali izgorelost je stanje popolnega psihofizičnega zloma, ki je posledica dolgotrajnega izčrpavanja s pretiranim delovnim ali čustvenim angažiranjem. Sodoben način življenja namreč velikokrat postaja neizprosen.

Obilica obveznosti ter osebni in družbeni pritisk pri stremenju k popolnosti so lahko za posameznika usodni do te mere, da ga pripeljejo do popolne izčrpanosti, ko ni več opravilno sposoben ali strokovno povedano do adrenalne izgorelosti.

Vzroki za izgorelost
Mnogi zmotno mislijo, da je vzrok izgorelosti fizično izčrpavanje telesa, predvsem v smislu pretiranega dela. Vzrok za izgorelost pa je pravzaprav duševna motnja, ki jo sprožijo določeni zunanji dejavniki kot so stres, preobremenitve, in nekatere tvegane osebnostne značilnosti (deloholizem, perfekcionizem, čustvena ranljivost in občutljivost na kritiko). Posameznik se žene izven svojih zmožnosti za doseganje storilnosti in si želi vsem ustreči z namenom potrditve in pohvale.


Prepoznajte simptome
Najznačilnejši simptomi v fazi izgorevanja so deloholizem, pretirano čustveno angažiranje in utrujenost. Pojavljajo se tudi težave kot so povišan krvni tlak, panični napadi, težave s prebavo, motnje spanja, tesnobe, razdražljivost, občutek nemoči in depresije.

Ukrepajte že na stopnji izčrpanosti
Izgorevanje se dogaja v treh stopnjah, in sicer prva stopnja je izčrpanost, druga je ujetost in pomeni občutek nemoči in nezmožnost spreminjanja obstoječega stanja ter tretja, skrajna, je adrenalna izgorelost.

Zdravljenje skrajne stopnje izgorelosti je po navadi dolgotrajen proces in lahko traja tudi do enega leta. Zato je dobro prepoznati znake in simptome, še preden se zgodi najhujše ter ukrepati že na stopnji izčrpanosti. Pomembno je tako prepoznavanje psiholoških povzročiteljev, ki nas ženejo v pretirano dokazovanje, kot tudi skrb za fizično zdravje.

Izprezite in preprečite najhujše
Bodite blagi do svojega telesa in ga preprosto povedano »pocrkljajte«. Zagovarjamo trditev, da nič ni vrednejše od zdravja in da se velikokrat tega zavemo šele, ko je prepozno.

Eden izmed zelo učinkovitih načinov preprečevanja burnouta je, da enostavno izprežete in si prisluhnete. Priporočljivo je, da si mogoče poiščete tudi strokovno pomoč, v kolikor začnete opažati simptome izgorevanja, tako pri zdravniku kot psihoterapevtu.

Najpomembnejša je zadostna mera počitka in spanca, zdravo prehranjevanje ter omejitev aktivnosti, ki nas izčrpavajo. Priporočljivo je tudi zmanjšanje delovnih obveznosti. Nikar pa ne pozabite tudi na redno razstrupljanje telesa, kar vam bo omogočilo boljše fizično počutje.

Saj poznate izrek zdrav duh v zdravem telesu.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si