Domov > Blog > Samoizolacija in kvalitetno preživet čas z otrokom
OSTALO

Samoizolacija in kvalitetno preživet čas z otrokom

24.04.2020
Samoizolacija in kvalitetno preživet čas z otrokom

Vam po 40 dneh splošnega zaprtja zmanjkuje idej za zabavno preživljanje časa z vašim otrokom? Česa še nisva počela? Kako izkoristiti čas, da se bova imela oba dobro?

Fizična aktivnost

Fizična aktivnost mora biti pomemben del vsakdana vašega otroka. Aktivnosti kot so sprehod, nabiranje in prepoznavanje travniških cvetlic, brcanje žoge, poligon narejen iz stvari, ki jih ne uporabljamo več, igranje skrivalnic, bodo pozitivno vplivale na zdravje vaše družine, obenem pa bo utrujenost poskrbela, da bo vaš otrok bolj miren. To vam bo olajšalo čas, ko otroka prepustite, da se igra sam, medtem ko se vi osredotočate na vaše delovne obveznosti.

Nekaj idej z naše strani:


Tek, sprehod, skrivalnice, lovljenje, igre z žogo, lov na zaklad, igra v trdnjavi iz blazin, doma narejen poligon, igra Okameneli, nabiranje listov in cvetlic v naravi (herbarij), učenje vožnje kolesa, rolerjev, ali kotalk, gradnja otroške hišice na drevesu, gradnja "bunkerjev", makete iz rol wc papirja, kartona, ali lepenke, obisk občinskih kmetij ter opazovanje živali, ali ogled pupkov v sosednji mlaki.

Družabne igre in umetniško ustvarjanje

Ob primerni fizični aktivnosti je dobro misliti tudi na bolj umirjene aktivnosti, ki jih lahko počnemo za štirimi stenami. Družabne igre so dobra ideja za zabavno preživet čas. Lahko jo naredite tudi sami z otrokom. V primeru, ko ni na voljo družabnih iger ali kart, navdih za igro najdete na spletu. Tekmovanje papirnatih letal ali priprava družinskega kviza zahtevata le papir in svinčnik.

Umetniško ustvarjanje je dodaten odličen način preživljanja časa. Skupno risanje, ustvarjanje slik iz makaronov, priprava doma narejenih lizik ali sladoleda je le nekaj izmed mnogih stvari, ki jih lahko počnete z vašim otrokom.

Ideje vključujejo:


Igranje namiznih iger, igranje kart, okraševanje prostorov, priprava hrane, ustvarjanje lastne družabne igre ali izziva, barvanje s prstnimi barvami, risanje, naredite sami kviz na temo, ki jo izbere otrok.

Uporabljeni izdelki:


Otroka vključite v vsakodnevna opravila

Zelo verjetno imate v trenutnem obdobju poleg skrbi za vaše najmlajše tudi ogromno obveznosti. Zakaj ne bi združili prijetnega s koristnim ter na igriv način zaposlili vaše malčke? Z malo domišljije lahko pomoč pri kuhi postane čarobna naloga za mladega kuharja, pospravljanje sobe pa izziv za pridnega gasilca. Vašega otroka boste lažje prepričali v sodelovanje tako, da delo zavijete v igro. Prav tako pa je pomembno, da daste vašemu otroku vedeti, da ste hvaležni za njegovo pomoč. Tako vam bo vaš malček raje pomagal, obenem pa se bo počutil ponosnega na lastne dosežke.

Naučite ga odgovornosti

Zdaj je odličen čas, da vašega otroka naučite odgovornosti. Starši naj bi bili predvsem nadzorovalci in svetovalci pri opravljanju nalog otroka. Pomagajte otroku, da si časovno razporedi obveznosti. Skupaj izberite čas namenjen učenju ter čas namenjen za sprostitev. Priporočljivo je, da otrok šolske in ostale obveznosti opravi dopoldne. Vzpostavitev rutine bo vašemu otroku zelo pomagala, to pa pomeni, da morate paziti, da se rutine držite tudi vi.

Bodite strpni


V času, ko smo pod večjim stresom obenem pa preživljate veliko časa z bližnjimi na omejenem prostoru lahko hitro pride do negativne komunikacije. Spomnite se, da je situacija težka za vse, ter pristopite do vašega otroka z večjo mero potrpežljivosti. Ne pozabite, mi smo njihov steber za oporo in od nas se učijo. Kljub vsemu smo lahko namreč hvaležni za ta čas, ki nam je bil dan, da ga preživljamo z našimi najdražjimi! Ste morda spoznali v tem času soseda, za katerega prej sploh niste vedeli?

Ekipa Enterosgel Slovenija

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si