Domov > Blog > Sindrom razdražljivega črevesja - IBS Irritable Bowl sindrom
PREBAVILA

Sindrom razdražljivega črevesja - IBS Irritable Bowl sindrom

31.05.2019
Sindrom razdražljivega črevesja - IBS Irritable Bowl sindrom

Ena najpogostejših težav so vetrovi, ki so velikokrat posledica prehrane. Še pomembnejši vzrok pa je divertikuloza, ki je dandanes tako pogosta, da velja za normalen del staranja.
Čeprav simptomi sčasoma vsaj delno ali povsem izzvenijo, se poslabšanja pojavljajo vse življenje. Dobra novica pa je, da bolezen ni nevarna in le redko vodi v hujše zaplete.

Kaj ga povzroča?


Vzroka težav strokovnjaki še niso povsem pojasnili, menijo pa, da gre za motnjo krčenja mišic v steni debelega črevesja. Debelo črevo, vključno z danko, postane preobčutljivo za draženje, kot so prisotnost hrane v črevesju, tesnobnost, bolezen ali stres, in se v odgovor nanje čezmerno krči, kar lahko povzroča napade količnih bolečin.

Preobčutljivo črevo možgane prepogosto opozarja, da je nekaj narobe. Zato se mučnih simptomov, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, vetrovi in tiščanje na blato, bolniki zavedajo pogosteje kot zdravi ljudje. Bolnik ima znake črevesnega raka, Ulceroznega kolitisa ali celo aidsa. Vendar so skrbi odveč - težave so nedvomno funkcionalne in niso znamenje hude bolezni.

Ena najpogostejših težav so vetrovi, ki so vlikorat posledica prehrane. Še pomembnejši vzrok pa je divertikuloza, ki je dandanes tako pogosta, da vela za normalen del staranja.

Kakšni so simptomi?

- Bolečine v trebuhu,
- vetrovi,
- napihnjenost,
- bolečine ob praznjenju črevesja,
- občutek nepopolnega izpraznjenja črevesja,
- zaprtje,
- driska,
- najpogosteje pa izmenjavanje obdobij zaprtja in drisk.

Uporabljeni izdelki:

Kako Enterosgel pomaga pri zdravljenju IBS?


Enterosgel pospeši izločanje snovi, ki so v telesu nabrane in lahko zvečajo reaktivnost telesa na snovi iz okolice. To so npr. konzervansi, dodatki pri hrani, težke kovine, endotoksini itn. Drugi pomemben vpliv je ta, da Enterosgel sprazni enterohepatičen cikel in s tem razbremeni jetra, ta pa lažje predelajo že nabrane strupe v telesu in jih izločijo. Enterosgel vpliva tudi na zaščito črevesne sluznice, saj s tem, ko veže v dvanajstniku žolčne kisline, zmanjša draženje sluznice črevesja v začetnem delu tankega črevesja in s tem podpre njeno obnovo. Pomemben efekt je tudi vezava dražečih snovi, ki so v hrani, saj s tem zmanjšamo draženje sluznice prebavnega trakta in izboljšamo počutje in zmanjšamo simptome.

Koliko časa in kako ga je potrebno jemati?


Za začetek priporočamo 14-dnevno razstrupljanje, 3 jušne žlice na dan (45g za odraslo osebo). Za tem pa redno, vsakodnevno uporabo z nižjimi dozami tekom celega leta ali po potrebi, ko ima oseba bolj stresno obdobje oziroma ne je ustrezne hrane in se pojavijo simptomi.

Kako Enterosgel lahko/ne more vplivati na zdravila za IBS?


Enterosgel je potrebno jemati 1,5.-2. uri ločeno od protivnetnih zdravil, kadar jih uporabimo po potrebi, vendar je to bolj izjema kot pravilo, saj se IBS ne zdravi z zdravili.

S čim je najboljše, da se Enterosgel pri dani bolezni kombinira in zakaj?


Kombiniramo ga z uradno terapijo kot podporo pri akutnih stanjih in izbruhih in kot preventiva, lahko skupaj s probiotiki, saj le ti pripomorejo k boljšemu stanju črevesja in s tem tudi celotnega organizma. Priporočljivo je tudi dodajanje omega 3 maščob ter vlaknin v kombinaciji s probiotiki ter Enterosgelom.Strokovni članek
Ekipa ENterosgel Slovenija

Oznake
#sindrom razdražljivega črevesja, bolezen prebavil, prebavila, bolečine, zaprtje, driska, Enterosgel, IBS, stres
© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si