Domov > Blog > Spanje in prebava - sta povezana? (1. del)
PREBAVILA

Spanje in prebava - sta povezana? (1. del)

02.11.2022
Spanje in prebava - sta povezana? (1. del)

ALI JE PREBAVA V POGONU TUDI MED SPANJEM?

Vaš prebavni sistem deluje tudi med spanjem. Vendar se bistveno upočasni, ker ne jeste ali pijete. V tem času se tudi tkiva na tem področju obnavljajo in rastejo. Prebavni sistem uporablja glukozo, zaužito čez dan, za spodbujanje teh procesov. Če ste tik pred spanjem pojedli velik obrok, prebavnemu sistemu ne date dovolj časa za počitek. Posledično se lahko zbudite z zgago, slabo prebavo, refluksom ali drugimi neprijetnimi simptomi, ki motijo spanje.

KAKO POMANJKANJE SPANCA VPLIVA NA PREBAVO?
1. Poveča vnetje v črevesni sluznici

Pomanjkanje spanja je običajno povezano s povečanjem pro-vnetnih molekul v našem črevesju, kar lahko povzroči vnetje vzdolž njegove sluznice. To se lahko kaže s simptomi, kot sta slabost in napihnjenost ter lahko upočasni praznjenje želodca (proces, pri katerem se želodčna vsebina premakne v tanko črevo). Posledica vnetja v črevesju so tudi različne prebavne motnje, kot so sindrom razdražljivega črevesa (IBS), Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis.

2. Povzroča hormonske motnje, ki povečajo apetit

Obstajata dva hormona, ki pošiljata signale našim možganom, ko gre za našo hrano – grelin (povzroči občutek lakote) in leptin (signalizira, da smo siti). Pomanjkanje spanja lahko povzroči neravnovesje teh hormonov, zaradi česar hrepenimo po sladki hrani, ki lahko v velikih količinah prispeva k prekomernemu razmnoževanju škodljivih bakterij v črevesju, kar nato vpliva na zdravje našega črevesja, saj povzroča napenjanje, drisko, bolečine v trebuhu in slabost.

Uporabljeni izdelki:

3. Poveča črevesno prepustnost (t.j. puščajoče črevo)

Pomanjkanje spanja lahko povzroči zvišanje še enega hormona, imenovanega kortizol (primarni stresni hormon). Povečane ravni kortizola vodijo v prepustnost črevesja (znano tudi kot puščajoče črevo), kjer lahko hrana in toksini prehajajo skozi črevesno sluznico, ki je sicer v zdravem stanju neprepustna, v krvni obtok. Ko se to zgodi, lahko doživimo težave, kot so napihnjenost, bolečine v trebuhu in spremembe v črevesnem mikrobiomu.

4. Povzroča utrujenost črevesnih mišic, kar vodi do zaprtja

Poleg sluznice našega črevesja in hormonov lahko pomanjkanje spanja povzroči tudi nekaj težav z mišicami v prebavnem traktu. Pomanjkanje spanja lahko ovira sposobnost našega črevesja, da si spočije in opomore, kar nadalje vodi do utrujenosti črevesnih mišic Slednje lahko povzroči zmanjšano gibanje in delovanje črevesja. Običajno to vodi do zaprtja.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si