Domov > Blog > Starejši v obdobju socialnega distanciranja
OSTALO

Starejši v obdobju socialnega distanciranja

08.05.2020
Starejši v obdobju socialnega distanciranja

V trenutnem obdobju smo postavljeni pred veliko izzivov. Kljub vsakodnevnim skrbem pa vseeno ne gre pozabiti na skupino ljudi, ki jih bolezen najbolj ogroža – na starejše. Kakšna je primerna pomoč? Kaj storiti, če živimo pod isto streho?


Ukrepi

Medtem ko so splošna pravila za zajezitev okužbe znana (redno umivanje rok, kašljanje v rokav, držanje fizične distance), je za varnost bolj ogroženih potrebno dodatno poskrbeti.

V trenutnem obdobju je zelo pomembno, da ohranimo pozitivno miselnost, pazimo na uravnoteženo prehrano, si pomagamo s telefonskimi pogovori, ter poskrbimo za redno telovadbo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdal priporočila za oskrbo starejših, na podlagi katerega je priporočljiva predvsem fizična distanca od ostalih ter skrb za higieno. Ob priporočilih pa si preberite še, kako še dodatno poskrbeti za starejše bližnje ter so-občane.

Starejši, ki živijo samostojno

Za manjšo možnost okužbe starejših, je priporočljivo izogibanje javnim zaprtim prostorom. Svojci lahko tako skrbijo za starejše predvsem tako, da jim zagotovijo oskrbo s hrano ter ostalimi nujnimi potrebščinami na varen način.

Pri dostavi oskrbe je za maksimalno varnost priporočljivo, da v prostore starejših vstopamo čim manj pogosto. Potrebščine tako raje puščamo pri pragu, hkrati pa pazimo, da smo oddaljeni vsaj 1,5 metra od starejše osebe. V primerih, ko vseeno pridemo na obisk, pa je pomembna higiena rok pred in po obisku.

Plačilne ter zdravstvene kartice naj starejši umijejo, ko jih prejmejo nazaj. Priporočljivo je alkoholno razkužilo, ki vsebuje vsaj 60% etanola. V primeru, ko alkoholnega razkužila ni pri roki, je alternativno možna uporaba čistilnih sredstev in tople vode.

Po vsakem odpiranju vrat si je prav tako pomembno dobro umiti roke. Prekomerna uporaba razkužila na dlaneh lahko poškoduje naravno zaščito na koži, zato je razkuževanje rok bolje omejiti le na primere, ko se dotaknemo nečesa kar smo prejeli ali prinesli od zunaj.

Uporabljeni izdelki:

Starejši, ki živijo s svojci

Starejši, ki živijo s svojci naj se držijo podobnih navodil, glede na dejstvo, da živijo pod isto streho z ostalimi družinskimi člani, tu pride v poštev nekaj razlik. Priporočljivo je, da v trgovino hodi mlajši družinski član, ostali družinski člani pa naj bodo na splošno bolj pazljivi pri higieni ter izpostavitvi zunanjim faktorjem, saj bodo tako najučinkovitejše zaščitili starejše.

Vrhnja oblačila je priporočljivo puščati v predsobi ali v prostoru kjer se čim manj zadržujete. Če je le možno, naj se starejši pretežno zadržujejo v svojem delu doma.

Starejši brez svojcev v bližini

V primeru da ste starejši brez svojcev, ki bi vam lahko priskočili na pomoč lahko vedno pokličete za dostavo in pomoč. Aktivnih je veliko skupin: od prostovoljcev, Karitasa, Rdečega križa in ostalih. Na ravni občin so se tako vzpostavile tudi klicne številke za pomoč v stiski.

Zaključek

Ob skrbi za starejše je izjemno pomembno, da naš trud ne vodi v preveliko izolacijo ter duševno stisko. Ob fizični izolaciji tako poskrbimo za redne stike preko telefona, hkrati pa se osredotočimo na dajanje upanja. Čeprav je najbolj varno ostati doma, je aktivnost na svežem zraku vseeno pomembna za naše zdravje. Ob temu pa moramo ostati karseda previdni. Tudi trenutno obdobje bomo preživeli, če držimo skupaj.

Oznake
#samoizolacija #skrb #starejši #družina #zdravje
© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si