Domov > Blog > Stvari, ki jih morate imeti na dopustu
OSTALO

Stvari, ki jih morate imeti na dopustu

11.07.2018
Stvari, ki jih morate imeti na dopustu

Zakorakali smo v objem poletja, ki je za mnoge najlepši letni čas in se ga tako otroci, kot odrasli veselijo predvsem zaradi zasluženih počitnic. Morje, sonce, čofotanje, brezskrbni sprehodi in predvsem oddih od vsakodnevnih obveznosti so dobrodošli za vsako družino. Ampak roko na srce, vsi vemo, da znajo biti priprave in planiranje odhoda na dopust precej stresne, zato vam ponujamo nekaj predlogov, kaj je priporočljivo vzeti s sabo in kako si čim bolj olajšati pakiranje.

Naredite "TO DO" seznam

O dopustu je dobro začeti razmišljati že par tednov prej in si v miru sestaviti seznam opravil, ki jih morate opraviti pred odhodom, kot tudi seznam stvari, ki jih morate vzeti s sabo. S tem se boste izognili hektičnemu razmišljanju in hitenju tik pred zdajci ter preprečili, da doma pozabite kakšno pomembno stvar. Seznam lahko tudi sproti dopolnjujete in z njega črtate že opravljene obveznosti.

Pomembni dokumenti

Vsaj dva tedna pred odhodom preverite veljavnost osebnih dokumentov vseh družinskih članov. Prav tako je smiselno preveriti veljavnost vaših bančnih in kreditnih kartic, da se izognete nevšečnostim v tujini. V kolikor potujete izven Evrope, preverite, ali za vašo destinacijo potrebujete vstopno vizo in jo pravočasno zagotovite za vse družinske člane. Vsekakor ne pozabite vzeti s sabo voucherjev, letalskih ali drugih vozovnic, ki vam omogočajo potovanje.

Zdravstveno zavarovanje

Pravočasno naročite evropske kartice za zdravstveno zavarovanje oziroma dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino. Evropske kartice morate naročiti vsaj štiri dni pred odhodom, dodatno zdravstveno zavarovanje pa en dan prej.

Prehranske posebnosti

V kolikor se z družino odpravljate v eksotične kraje, se pozanimajte o prehranskih posebnostih države in preverite, ali je hrana primerna tudi za vaše otroke. V nasprotnem primeru s sabo vzemite določena osnovna domača živila.

Uporabljeni izdelki:

Osnovne potrebščine

Če boste dopustovali na morju, nikar ne pozabite na kopalke, brisače, rokavčke, copate za v vodo, napihljive blazine, kanglice, lopatke, žoge in druge plažne rekvizite. Poskrbite za prenosno senco (šotor, senčnik) in pokrivala za zaščito pred soncem. Če odhajate v hribe, poskrbite za primerno obutev in ostalo opremo. V vsakem primeru pa je obvezna oprema krema za sončenje.

Najljubše igrače

Vsak otrok ima svojo najljubšo igračo in izognili se boste obilici slabe volje in joka, če je ne pozabite doma. Otrok naj si izbere par igrač, ki jih želi vzeti s sabo, priporočljive so tudi knjige, pobarvanke, družabne igre, karte, žoge, frizbi in podobno. Glasbila boste najverjetneje želeli pustiti doma.

Potovalna lekarna


Priprava potovalne lekarne je za vaš mirnejši dopust zelo pomembna, zato ji je vredno posvetiti nekaj pozornosti. Priporočamo, da s sabo vzamete:

- zdravila, ki jih kateri koli družinski član redno jemlje

- zdravilo proti potovalni slabosti

- termometer

- zdravilo protin povišani telesni temperaturi in bolečinam

- osnovni komplet prve pomoči (obliži, ovoji, razkužilo, škarjice)

- fiziološko raztopino

- hladilni gel

- sredstvo proti komarjem.

Kot nepogrešljiv del vsake potovalne lekarne pa priporočamo tudi gel za razstrupljanje Enterosgel, ki je primeren za vso družino, tudi otroke nad 1 letom starosti. Uporaben je za odpravljanje težav pri zastrupitvah, alergijah in vseh vrstah prebavnih težav (zaprtje, driska, bruhanje). Njegova uporaba je enostavna in varna, saj Enterosgel v vaših prebavilih nase veže škodljive in odvečne toksine, ki se skupaj z blatom iz telesa izločijo v 8-12 urah.

Želimo vam čim manj stresne priprave na dopust ter veliko zabavnih in brezskrbnih počitniških trenutkov!

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si