Domov > Blog > Ulcerozni kolitis
PREBAVILA

Ulcerozni kolitis

10.06.2019
Ulcerozni kolitis

To je prisotno v debelem črevesju, kolonu, in je omejeno le na sluznico ter podsluznico. Vnetni proces je neprekinjen, brez otočkov zdravega tkiva. Kot Chronova bolezen je lahko tudi Ulcerozni kolitis zelo boleča in izčrpovalna bolezen. Pravi vzrok za pojav bolezni za enkrat še ni znan, prav tako ne zdravilo, ki bi bolezen odpravilo, je pa mogoče z uporabo določenih terapij bolezenske znake zelo umiriti ter celo povzročiti daljšo remisijo.

Lahko varirajo glede na intenzivnost ter trajanje. Glede na pojav določenih simptomov in znakov se tudi sklepa o natančnejši lokaciji vnetja (Ulcerozni proktitis, Proktosigmoiditis, Levostranski kolitis,Pankolitis ali Fulminantni kolitis). Pojavijo se lahko diareja, pogosto kri in sluz v blatu, bolečine in krči v trebuhu, boleče napenjanje ali krči pri sicer neučinkovitem iztrebljanju ali uriniranju, utrujenost, izguba apetita in še. Pri hujši obliki odvajanje blata tudi več kot šestkrat na dan, odvajanje krvi in sluzi z blatom ali brez, otekanje in bolečine v trebuhu, vročina, izgubljanje telesne teže.

Simptomi in znaki:
- zmanjšan apetit,
- kri v blatu,
- driska,
- krči,
- napenjanje,
- vročina,
- izguba telesne teže,
- bolečina v trebuhu.

Vzroki in dejavniki tveganja


Točni vzroki za bolezen so za zdaj še neznanka, za izbruh bi lahko bile krive infekcije z nekaterimi virusi in bakterijami, pa tudi avtoimunski odziv organizma. Glede na pogostejšo pojavnost bolezni pri ljudeh, pri katerih se v družini pojavlja katera izmed kroničnih vnetnih črevesnih bolezni, in raziskave, je jasno, da je pomemben tudi dedni faktor.

Pojavlja se v vseh starostnih skupinah, vendar pa je pogostejši pri ljudeh okrog 30. let.

Nekoliko nenavadno je dejstvo, da je bolezen frekventnejša pri nekadilcih. Tako kot pri Chronovi bolezni se tudi tu sumi na povezavo med uporabo izotretinoina (terapija aken) ter nesteroidnimi sntirevmatiki ter pojavnostjo bolezni. Za sedaj še ni trdnih dokazov.Diagnostika


Kolonoskopija, biopsija tkiva, radiološke preiskave, analiza krvi, blata, ...Zdravljenje


Protivnetna zdravila, kot sta sulfasalazin in mezalamin, so po navadi prva v vrsti, vendar imajo veliko stranskih učinkov. Prav tako tudi kortikosteroidi, ki zmanjšujejo pretiran imunski odgovor, in supresorji imunskega sistema (npr. ciklosporin). Pri zdravljenju naj bi bili uspešni tudi nikotinski obliži, vendar pa se je pred takšnim zdravljenjem prej potrebno posvetovati z zdravnikom. Poleg naštetega se uporabljajo še različni antibiotiki, protibolečinski medikamenti, zdravila proti diareji, pripravki za nadomeščanje železa, ... Tudi dieta in sprememba življenjskega stila.

Če človek z Ulceroznim kolitisom kljub vsej našteti terapiji ni kos bolezni, sledi kirurško zdravljenje.Preventiva


Kronične vnetne črevesne bolezni imajo netnano etiologijo, zato je težko svetovati preventivno obnašanje. Glede na sum o povezavi z nekaterimi virusnimi in bakterijskimi infekcijami, bi bilo tako priporočljivo, da se temu skušamo, če se le da, izogibati.Kdaj k zdravniku?


Če opazite trajajoče spremembe v odzivanju črevesja, ali če se pojavi kateri (ali več) od naslednjih znakov/simptomov Ulcerativnega kolitisa: bolečina v trebuhu, kri v blatu, pojavi diareje, ki se ne odziva n azdravila v prosti prodaji, nerazdružljiva vročina, ki traja več kot dan, dva.Samopomoč


Kot pri Chronovi bolezni, je tudi tu pomembna dieta, ki ne vsebuje hrane, katera bi morebiti poslabšala bolezensko stanje. Za katero vrsto hrane gre, pa se razlikuje od enega do drugega posameznika. Posvet z dietetikom bi vsekakor koristil.

Uporabljeni izdelki:

Kako Enterosgel pomaga pri zdravljenju Ulceroznega kolitisa (UK)?


Enterosgel pospeši izločanje snovi, ki so v telesu nabrane in lahko zvečajo reaktivnost telesa na snovi iz okolice. To so npr. konzervansi, dodatki pri hrani, težke kovine, endotoksini itn. Drugi pomemben vpliv je ta, da Enterosgel sprazni enterohepatični cikel in s tem razbremeni jetra, ta pa lažje predelajo že nabrane strupe v telesu in jih izločijo. Enterosgel vpliva tudi na zaščito črevesne sluznice, saj s tem, ko veže v dvanajstniku žolčne kisline, zmanjša draženje sluznice črevesja v začetnem delu tankega črevesja in s tem podpre njeno obnovo.

Koliko časa in kako ga je potrebno jemati?


Za začetek priporočamo eno mesečno razstrupljanje. Za tem pa redno, vsakodnevno uporabo z nižjimi dozami tekom celega leta, ali pa še 3-4x letno 14-28 dnevno razstrupljanje.


Kako Enterosgel lahko/ne more vplivati na zdravila za UK?


Enterosgel je potrebno jemati 1,5-2. uri stran od protivnetnih zdravil, ki se jemljejo v obliki tablet in praškov za pitje.
Ob uporabi klizem se priporoča istočasna uporaba tako Enterosgel-a in klizme, saj traja prehod Enterosgela do zadnjične odprtine toliko časa, da se bo zdravilo, ki je bilo dano s klizmo, že absorbiralo v pričakovanem odmerku, ostalo pa se bo z blatom izločilo.
Pri Azatipirinu ( -imunosupresiv) in Ciklosporinu, Enterosgel nima signifikantnega vpliva na izločanje iz telesa, saj se omenjeno zdravilo presnavlja po različnih poteh in encimih, izloča se preko ledvic s sečem, ter tudi preko jeter. Količina, ki se izloča prek jeter, je taka, da tudi če je Enterosgel prisoten, ne bi imelo vpliva na učinkovitost terapije.


S čim je najboljše, da se Enterosgel pri dani bolezni kombinira in zakaj?


Kombiniramo ga z uradno terapijo kot podporo pri akutnih stanjih in izbruhih in kot preventiva. Lahko skupaj s probiotiki, saj le ti pripomorejo k boljšemu stanju črevesja in s tem tudi celotnega organizma.


Zdravljenje z zdravilom Humira in Ramicade in Enterosgel - biološka terapija


Biološka zdravila so v osnovi zdravila, s pomočjo živih organizmov - protitelesa, imunoglobulini itn. Humira vsebuje Adalimumab, Ramicade pa Infliximab učinkovino - oba sta protitelesi.
Pri zdravilih Humira in Ramicade poti izločanja iz telesa niso znane in ne moremo s točnostjo reči, da Enterosgel na njih ne bi vplival. Zato je uporaba Enterosgela sočasno s Humiro ali zdravilom Ramicade priporočljiva le po posvetu z lečečim specialistom.Strokovni članek
Ekipa Enterosgel SlovenijaOznake
#Ulcerozni kolitis, Enterosgel, enterosgel, kronična vnetna avtoimunska bolezen, KVČB, zmanjšan apetit, kri v blatu, driska, krči, napenjanje, vročina, izguba telesne teže, bolečina v trebuhu, kolonoskopija, biopsija tkiva, analiza krvi, diareja, poškodba
© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si