Domov > Blog > Zastrupitev z alkoholom? Kako ukrepati?
RAZSTRUPLJANJE

Zastrupitev z alkoholom? Kako ukrepati?

28.05.2018
Zastrupitev z alkoholom? Kako ukrepati?

Alkohol je zagotovo škodljiva substanca, ki se ji je najboljše popolnoma izogniti. Vemo, da alkohol škoduje zdravju in je povzročitelj številnih kroničnih obolenj. Alkohol deluje na centralni živčni sistem telesa ter vpliva na usklajenost gibov, govor in vid. Že majhne količine alkohola v krvi povzročijo občutek ugodja in sprostitve, večje količine pa privedejo do stanja opitosti in močno zmanjšajo govorno-motorične sposobnosti. Prepogosto uživanje alkohola povzroči tudi močno odvisnost. Marsikomu se je že zgodilo, da je pregloboko pogledal v kozarec in v takšnih primerih je dobro vedeti, kako ukrepati.

Stopnje zastrupitve z alkoholom

Pri pitju alkoholnih pijač se oseba v resnici zastrupi z etanolom. Učinki alkohola na telo so odvisni predvsem od hitrosti njegove presnove v telesu, zato se znaki opitosti pri ljudeh kažejo različno. Hitrost presnavljanja alkohola je odvisna od jetrnih encimov. Tisti, ki pogosteje uživajo alkoholne pijače, imajo več teh encimov za presnovo in zato alkohol razgradijo hitreje. Če je oseba nezavestna, poskrbite za pravilen položaj na boku in osebi izvlecite jezik, da preprečite zadušitev ob morebitnem bruhanju, ter takoj pokličite zdravniško pomoč.

Na stopnjo zastrupitve vplivata predvsem količina in koncentracija popitega alkohola, hitrost pitja, dehidriranost in nivo krvnega sladkorja.

Stopnja sproščenosti: Oseba je sproščena in vesela, ima občutek ugodja, zmanjšajo se umske in motorične sposobnosti.
Stopnja opitosti: Pojavlja se oteženo ali nerazločno govorjenje, nestabilna hoja, zamegljen vid, zmedenost, motorične sposobnosti so izjemno slabe.
Stopnja spanja: Oseba je zelo zaspana in neprisebna, obudijo jo lahko le močni zunanji dražljaji (udarec, ščipanje).
Stopnja nezavesti: Oseba je v nezavesti, iz katere se je ne da obuditi, pojav inkontinence in nepravilnega dihanja.
Stopnja zastrupitve: Možna smrt zaradi prenehanja dihanja, izjemno nizek pritisk, tresavica, možnost zadušitve zaradi bruhanja.

Uporabljeni izdelki:

Kako ukrepati ob zastrupitvi z alkoholom

Mnogi zmotno mislijo, da je najnujnejši ukrep ob zastrupitvi z alkoholom, da oseba takoj popije čim več vode. V resnici je to lahko zelo nevarno, saj lahko pride do zalitja pljuč in posledično smrti, zato takšno ukrepanje odsvetujemo. Ob zastrupitvi z alkoholom je priporočljivo spiti 2 dcl vode z žličko soli, kar bo pospešilo reanimacijo opite osebe. Pri zastrupitvi z alkoholom namreč pride do močne dehidracije telesa in izgube soli ter mineralov.

Katerih pijač ne mešajte med seboj

Kot smo že omenili, odsvetujemo kakršno koli pitje alkoholnih pijač. V kolikor pa že pijete, pijte samo eno vrsto alkohola v čim manjših količinah in ne mešajte različnih pijač. Še posebej ni priporočljivo mešati šampanjca z žganimi alkoholnimi pijačami. Prav tako velja za pivo in žgane pijače.
Poskrbite, da hkrati pijete tudi dovolj vode oz. druge brezalkoholne pijače, saj bo to omililo stopnjo opitosti. Priporočljivo je popiti 7 enot brezalkoholnih pijač na 1 enoto alkohola.

Kako si pomagate v opitem stanju?

Alkohol bo v telesu povzročal težave, dokler ga le-to ne bo samo razgradilo in izločilo. Približno 90 % alkohola v telesu presnovijo jetra, medtem ko se ga 10 % izloči preko urina, dihanja in znojenja. Telesu je torej treba pomagati, da čim hitreje izloči ostanke alkohola, predvsem pa stranske toksine, ki nastajajo pri njegovi presnovi. Pri tem priporočamo uporabo gela za razstrupljanje Enterosgel. Če veste, da boste pili alkohol, je najbolje da zaužijete Enteresogel pred in po tem, kar bo bistveno izboljšalo vaše počutje in omililo alkoholnega mačka. Telesu zagotovite tudi zadostno količino vode in 300mg magnezija.
Zaužitje Enterosgela bo tudi preprečilo slabost in vam omogočilo običajno potrebo po hrani. Hranljiv obrok, bogat z beljakovinami in maščobo bo telesu povrnil energijo in pospešil presnovo alkohola. Telesu privoščite konkreten spanec, maček po bo v večini primerov po 1 dnevu izginil.

In še dodatno opozorilo: v kolikor boste glavobol želeli odpraviti s protibolečinskim sredstvom, se izogibajte paracetamolu, saj bo ta le še dodatno obremenil vaša jetra.

Oznake
#alkohol #zastrupitev #zastrupitev s alkoholom
© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si