Več o izdelku

Enterosgel je peroralni črevesni sorbent (enterosorbent). Temelji na organskem mineralu s sposobnostjo adsorpcije nekaterih strupenih in škodljivih snovi v črevesju (endotoksini, enterotoksini), katere fizično veže na svojo površino, zmanjša pogostost odvajanja in skrajša trajanje diareje. Enterosgel se iz telesa izloči z blatom skupaj z vezavnimi strupenimi in škodljivimi snovmi, kar je lahko koristno za zdravljenje indiciranih stanj akutne diareje in kronične diareje, ki je posledica sindroma razdražljivega črevesja (IBS).


Njegova prisotnost vzpostavi okolje za hitrejšo obnovo črevesne sluznice in pomaga pri ponovni vzpostavitvi mikrobiocenoze prebavnega trakta po njenih spremembah ter bakterijskih okužbah. Široko področje uporabe, varnost, učinkovitost, enostavna uporaba ter veliko število znanstvenih študij naredi Enterosgel primeren za podporo pri zdravljenju mnogih bolezni.

Podpira zdravljenje številnih bolezni:

Podpira zdravljenje številnih bolezni:


Struktura izdelka Enterosgel je porozna in v obliki trdne, prostorsko oblikovane organske matrike iz silicija z določenimi dimenzijami por. Pore imajo zaradi svoje velikosti večjo afiniteto do vezave snovi, katerih velikost znaša nad 1,5 kDa. Kljub temu Enterosgela ni popolnoma selektiven za večje molekule, zato je ob zaužitju gela pomembno upoštevati priložena navodila, saj tako omogočimo njegovo optimalno delovanje.

Farmakološke lastnosti


Struktura izdelka Enterosgel je porozna in v obliki trdne, prostorsko oblikovane organske matrike iz silicija z določenimi dimenzijami por. Pore omogočajo zaradi svoje velikosti absorpcijo snovi, katerih velikost znaša nad 1,5 kDa. Fizikalno kemijske lastnosti Enterosgela preprečujejo njegovo absorpcijo v telo preko stene prebavnega trakta, s tem pa zagotavljajo varnost pri uporabi in absorpcijsko delovanje le v prebavnem traktu.
Med prehajanjem skozi prebavni trakt veže Enterosgel v črevesju snovi endogenega in eksogenega izvora, vključno z antigeni, živilskimi alergeni, solmi težkih kovin in jih odstrani iz prebavnega trakta. Nase veže snovi velikosti nad 1,5 kDa. Izdelek veže nase tudi nekatere presnovne izločke, vključno s presežnimi količinami bilirubina, sečnine in lipidnih kompleksov, katere telo izloča v črevesni lumen in so ob ponovni reabsorpciji terprehodu v enterohepaično kroženje lahko posredni vzrok za endogeno toksikozo in obremenitev organizma. Enterosgel veže nase aromatske ogljikovodike in njihove derivate, organska topila in nekatere druge industrijske kemikalije, ki lahko ob morebitni absorpciji v telo povzročijo resne in dolgotrajne zdravstvene težave. Enterosgel ne veže snovi, ki so manjše od velikosti 1,5 kDa in spadajo v skupino snovi z manjšo molekulsko maso. Mednje spada tudi večina zdravilnih učinkovin, katere jemljemo peroralno in to dejstvo teoretično omogoča sočasno jemanje Enterosgela in zdravil brez razmika, ne da bi ta vplival na delovanje zdravila. Hkrati s svojo prisotnostjo ne vpliva na peristaltiko in normalno delovanje črevesja ter njegovo praznenje. Enterosgel pozitivno podpre zdravljenje drisk, tako bakterijskih kot virusnih. Pomaga pri zdravljenju indiciranih stanj akutne diareje in kronične diareje, ki je posledica sindroma razdražljivega črevesja (IBS).

Howell, Enterosgel® za zdravljenje odraslih z akutno diarejo

KAJ JE O STATISTIKI AKUTNIH ČREVESNIH OKUŽB ŽE ZNANO?

Akutne črevesne okužbe so v Združenem kraljestvu pogosta bolezen; vsako leto je približno 17 milijonov primerov, kar ima za posledico okoli milijon posvetovanj s splošnimi zdravniki. Tudi v Sloveniji gre za zelo pogoste okužbe (851,6/100.000), vendar se je sedaj število prijavljenih okužb zmanjšalo zaradi spremembe evropske zakonodaje o varstvu podatkov, ki ne dovoljuje zbiranja neopredeljenih akutnih gastroenterokolitisov (NIJZ).

WHO in Unicef trdita, da je vsako leto po vsem svetu približno dve milijardi primerov diareje, pri otrocih, mlajših od 5 let pa jih zaradi diareje vsako leto umre 1,9 milijona, najpogosteje v državah v razvoju.

KAJ SO ČREVESNE NALEZLJIVE BOLEZNI?

Za akutno nalezljivo drisko je značilna nenadna driska z bruhanjem ali brez prisotnosti bruhanja. Večina primerov je posledica enteričnega virusa, nekatere pa povzročijo bakterijske ali parazitne okužbe. Bolezen običajno izzveni brez zdravljenja v nekaj dneh in jo pogosto rešimo doma, brez zdravniške pomoči.

Vseeno pa še vedno močno obremenjuje finančne vire zdravstvenih storitev in gospodarstvo, saj veliko pacientov in staršev zamuja delo in išče nasvet pri zdravstvenih delavcih v primarni ali sekundarni oskrbi.

Akutno drisko se zdravi predvsem z nadomeščanjem izgubljene tekočine in elektrolitov, zdravila proti diareji (antidiaroiki) pa se štejejo za nepotrebna in priporočljiva samo za določene skupine, enako velja tudi za antibiotično zdravljenje.

Vendar standardno obvladovanje hidracije ne skrajša trajanja driske in izziv zdravljenja same driske še naprej ostaja. Zato je potreba po zdravljenju, ki lahko skrajša trajanje bolezni in zmanjša število obiskov v oddelkih za primarno zdravstveno oskrbo ali nujne primere.

Peroralni črevesni adsorbenti, kot je Enterosgel, ponujajo varno alternativo za zdravljenje simptomov driske, vendar zahtevajo nadaljnje raziskovanje.

KAKŠNE SO NOVE UGOTOVITVE?

Enterosgel je v Evropi na voljo kot medicinski pripomoček, dostopen brez recepta, že od leta 2011. Učinkovitost in varnost sta že več kot 30 let dokumentirana s kliničnimi študijami in nadzorom varnosti po trženju. Žal pa so številne študije pomanjkljive z vidika metodološkega oblikovanja in poročanja, zato se številne ne prištevajo kot relevantne.

Ta randomizirana nadzorovana študija je pokazala, da je zdravljenje z Enterosgelom, v primerjavi z zdravljenje le z rehidracijsko raztopino, znatno skrajšalo trajanje driske pri odraslih z akutno drisko, o kateri so poročali bolniki.

KAKO BI LAHKO TO VPLIVALO NA KLINIČNO PRAKSO V BLIŽNJI PRIHODNOSTI?

Ta študija vsebuje podatke, ki kažejo, da se lahko medicinski pripomoček Enterosgel uporablja za skrajšanje trajanja akutne driske in je lahko varna možnost samozdravljenja brez recepta, vključno z ranljivimi skupinami, kot so otroci, pri katerih zdravila proti diareji niso priporočljiva. S tem se lahko tudi zniža zdravstvene stroške tako v primarni kot tudi v sekundarni oskrbi.

Akutno drisko lahko včasih povzroči virusna ali bakterijska okužba in dokazano je, da ENTEROSGEL veže in odstranjuje bakterijske toksine od bakterij kot so; E.Coli, Shigella, C.difficile - pogosti vzroki za gastroenteritis.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si