Za otroke

Kaj so rotavirusi?
Spoznaj edinstven silicijev izdelek, ki nase veže le škodljive snovi. Ima površino s porami srednje velikosti. To pomeni, da nase veže strupe, viruse in škodljive bakterije. Vitamini in minerali ostanejo v telesu zaradi njegove velikosti, koristne bakterije pa zaradi lastne vezave na eritrocitne receptorje.
ZDRAVJE
Dovoli si pot do zdravja brez neželenih učinkov zdravil in strupenih kemikalij. Neinvazivnost našega patentiranega gela je popolna, saj spojina ne prehaja v kri in telo, nase ne veže vode, obenem pa popolnoma zapusti prebavni sistem v 12. urah po zaužitju.
LAHKOTNOST
Privošči svojemu telesu možnost za ponovni zagon. Vsak si zasluži dober imunski sistem in življenje polno energije. Težave v začetku zime, alergije, stresno življenje ali potovanje v tujino naj postanejo stvar preteklosti. Z Enterosgelom smo pripravljeni na vse.

Kaj so rotavirusi?

Rotavirusi so okrogli virusi, ki povzročajo obolenja pri ljudeh in živalih. So zelo kužni in se hitro širijo ter povzročajo izbruhe in epidemije v vrtcih, domovih za ostarele, med medicinskim osebjem.. Najpogosteje pa obolevajo otroci v starosti od 6 do 24 mesecev.
V Sloveniji so okužbe z rotavirusi zelo pogoste, v letu 2014 je bilo prijavljenih 1982 obolelih (96/100.000). Okužbe se najpogosteje pojavljajo pozimi in zgodaj spomladi (1).

SIMPTOMI IN ZDRAVLJENJE

Okužba z rotavirusi povzroča drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino, lahko pa se pojavijo tudi prehladni znaki. Obolenje povprečno traja 5 do 7 dni. Najbolj dovzetni in ogroženi so zelo majhni otroci, predvsem mlajši od 3 let. Pri njih lahko izguba tekočine zaradi bruhanja in driske zelo hitro povzroči dehidracijo, ki otroka življenjsko ogroža (1). Za rotavirus imamo na voljo dve cepivi, ki pa nista del nacionalnega cepilnega programa in sta samoplačniški, možni pri otrocih od 6. tedna starosti do najkasneje 32. tedna starosti.

ŠTUDIJA

Klinično študijo so izvajali v Univerzitetni bolnišnici za nalezljive bolezni (UHID) v Zagrebu, na Hrvaškem. Zaradi številnih študij, ki kažejo, da probiotiki (vključno z Lactobacillus reuteri) skrajšajo trajanje driske pri otrocih in zmanjšajo potrebo po hospitalizaciji, so želeli preizkusiti tudi delovanje polimetilsiloksan polihidrata (PMSPH), ki je glavna učinkovina Enterosgela in ima učinkovitost podobno probiotikom, čeprav je način delovanja drugačen. (PMSPH ima adsorpcijsko sposobnost za večje molekule, kot so bakterijski toksini in produkti razgradnje beljakovin. Prav tako na površini sluznice tvori tanko plast in jo tako ščiti pred različnimi škodljivimi dejavniki.)

REZULTATI

Študija ni pokazala pomembne razlike v terapevtski učinkovitosti med enterosorbentom PMSPH in probiotikom L. reuteri pri zdravljenju rotavirusnega gastroenteritisa (RVGE) pri otrocih. Obe zdravljenji imata podobne odlične varnostne profile pri majhnih otrocih. Ker imajo probiotiki nekatere kontraindikacije (prirojene ali pridobljene imunske pomanjkljivosti, okvare srčnih zaklopk in poškodovane sluznice črevesja), bi lahko PMSPH v teh primerih uporabili kot varno in učinkovito alternativo probiotikom. Če povzamemo, rezultati študije podpirajo uporabo PMSPH kot dodatno zdravljenje skupaj z oralno rehidracijsko terapijo pri zdravljenju RVGE pri otrocih, starih 6 mesecev in več.

  1. https://www.nijz.si/sl/rotavirusne-okuzbe-in-cepljenje-0


Ruzhentsova, Enteric infections in children

AKUTNE ČREVESNE OKUŽBE (AII)

Kljub izboljšanju življenjskih razmer, izvajanju preventivnih in kurativnih ukrepov, ostajajo akutne črevesne okužbe do danes ena najpogostejših težav v pediatrični praksi.
Akutna črevesna okužba je vnetje želodca in črevesja, ki je lahko virusnega, bakterijskega ali parazitnega izvora. Bolezen se pojavi kot diareja (tekoče blato 3-krat na dan), bolečine v trebuhu, včasih tudi slabost, bruhanje in vročina. Virusne črevesne okužbe so pogostejše jeseni in pozimi, bakterijske pa poleti (1).

ZAPLETI
Pogosti so tudi zapleti, ki so neposredno povezani z izrazito dehidracijo in infekcijsko-toksičnim šokom ter lezijami trebušne slinavke, jeter, ledvic, centralnega živčnega sistema, srca, pljuč. Na splošno se, v skladu z literaturo, zapleti pojavijo pri približno 10% bolnikov.
Eden najpomembnejših dejavnikov, ki znatno povečajo tveganje za zaplete AII je pomanjkanje ustrezne začetne terapije in časovni zamik od začetka bolezni do začetka zdravljenja, ki včasih lahko traja več dni.

ZDRAVLJENJE

Zdravljenje črevesnih nalezljivih bolezni je odvisno od vrste povzročitelja in težav obolelega. Večinoma gre za lajšanje težav, le izjemoma zdravimo z antibiotiki. Najpomembneje je nadomeščanje izgubljene tekočine in soli (2). Rehidracijske raztopine kompenzirajo izgubo tekočine in elektrolitov ter izboljšajo zdravje bolnikov, vendar ne odpravijo vzroka driske in le malo vplivajo na pogostost odvajanja blata ter trajanje AII.
Vse bolj splošno sprejeto sicer postaja, da morajo biti enterosorbenti in peroralna (redko parenteralna) rehidracija osnova za začetek zdravljenja AII pri otrocih.

ENTEROSORBENTI

Pripravek enterosorbenta mora v prebavilih vezati (adsorbirati) in odstraniti različne bakterijske celice, viruse, produkte razgradnje patogenov, alergenov, toksinov in s tem zmanjšati pogostost ter količino blata, izboljšati splošno bolnikovo stanje in skrajšati trajanje bolezni. Sočasno enterosorbent ne sme poškodovati črevesnega epitelija, preprečiti absorpcije hranil in motiti naravne mikrobiocenoze.

Matrična struktura polimetilsiloksan polihidrata (glavne učinkovine v Enterosgel®) s fiksno velikostjo por omogoča adsorpcijo (vezavo) srednje velikih molekul, ki vključujejo toksine, izločke bakterij, razgradne produkte beljakovin, lipide, alergene v hrani, težke kovine, bilirubin in sečnino. V študijah je bilo dokazano, da ta medicinski pripomoček varno veže in odstranjuje presnovke virusov ter patogenih bakterij. Zaščitni učinek (gel se razporedi po sluznici prebavil) preprečuje nastanek erozivnih ulceroznih lezij sluznice prebavil ter odpravlja simptome razdražljivega črevesja. V študiji je bila potrjena njegova učinkovitost pri AII pri otrocih.

Polimetilsiloksan polihidrat, ki se popolnoma izloči iz črevesja, ne vpliva na absorpcijo vitaminov in mineralov. Primeren je za uporabo od prvega meseca življenja. Na voljo je v obliki paste ali gela za pripravo suspenzije in ima nevtralen okus.

CILJ ŠTUDIJE

Cilj študije je bil ocena učinkovitosti uporabe polimetilsiloksana polihidrata (glavna učinkovina Enterosgel®) pri otrocih z akutnimi črevesnimi okužbami (AEI).

POTEKŠTUDIJE

Pregledanih je bilo 148 otrok, starih od 1 meseca do 15 let z AEI različnih etiologij. 50 jih je prejelo polimetilsiloksan polihidrat (študijska skupina), 48 je prejelo dioktaedrični smektit (primerjalna skupina A) in 50 je zauživalo koloidni silicijev dioksid ali kaolin (primerjalna skupina B). Etiologija AEI je bila raziskana z uporabo bakterioloških in molekularno genetskih študij. Ocenjen je bil čas za lajšanje kliničnih simptomov tega stanja.

ZAKLJUČEK ŠTUDIJE

Rezultati so pokazali, da polimetilsiloksan polihidrat v primerjavi z drugimi preizkušenimi enterosorbenti ne izkazuje pomembnih razlik pri trajanju glavnih simptomov AEI. Zato lahko polimetilsiloksan polihidrat uvrstimo med enega izmed učinkovitih in varnih enterosorbentov, ki ga lahko priporočamo kot del kombiniranega zdravljenja AEI pri otrocih v prvem mesecu življenja.
Prav tako se je polimetilsiloksan polihidrat izkazal za učinkovitega pri otrocih, ki trpijo za atopijskim dermatitisom, saj se poslabšanje stanja ob zauživanju polimetilsiloksan polihidrata zmanjša za 47%.

  1. https://bacteriophages.info/en/disease/acute-enteric-infection/
  2. https://www.nijz.si/sl/driska-in-bruhanje-kot-posledica-okuzbe-crevesja© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si