Atopični dermatitis

Bystron, Uporaba ENTEROSGELA pri kompleksnem zdravljenju atopijskega dermatitisa

V kliničnem testiranju so opazovali osebe z zmernim do hudim atopijskim dermatitisom, Enterosgel pa so uporabljali kot dodatek k osnovnemu klasičnemu zdravljenju.

ATOPIJSKI DERMATITIS

Simptomi atopijskega dermatitisa so najpogostejše zdravstvene težave, ki se pojavljajo pri današnji otroški in odrasli populaciji. Razširjenost atopijskega dermatitisa je v Evropi in ZDA ocenjena na približno 35%, največ primerov se pojavi že v otroštvu, nato pa se v odrasli dobi zmanjšajo.

Atopijski dermatitis mednarodne strokovne organizacije opredeljujejo kot kronično vnetje kože, ki je nastane tudi zaradi prirojenih motenj zaščitne funkcije kožne bariere, številnih zunanjih vplivov, kot so alergeni ter različnih fizikalnih in kemijskih dejavnikov, ki lahko neposredno vplivajo na kožo od zunaj ali posredno, skozi prebavni trakt.

ZDRAVLJENJE Z ENTEROSORBENTI

Ključni cilji zdravljenja z enterosorbenti so: razstrupljanje, regeneracija prebavne sluznice in obnova naravne črevesne mikroflore. Enterosorbenti so medicinski pripomočki, ki nase vežejo toksine v črevesju, preprečujejo ali zmanjšujejo draženje črevesne sluznice in preprečujejo absorpcijo strupenih snovi v krvni obtok, zato zmanjšujejo celotno koncentracijo teh snovi v organizmu.

Kakovosten enterosorbent mora biti čim bolj hidrofoben, da se ne absorbira v črevesje, vendar kljub temu veže toksine, ki pa se morajo skupaj z enterosorbentom izločiti z blatom. Biti mora nežen do črevesne sluznice in mora biti dovolj selektiven. Selektivnost bi morala zlasti temeljiti na sposobnosti vezave substratov, agresivnih za črevesno sluznico, torej tistih, ki poškodujejo njeno celovitost, nasprotno pa bi moral biti nizko afiniteten za minerale, vitamine in imunoglobuline ter koristne bakterije, ki so potrebne v telesu.

Navedene izčrpne zahteve medicinski pripomoček ENTEROSGEL tudi izpolnjuje - je selektiven enterosorbent nove generacije z visoko adsorpcijsko sposobnostjo (več kot dvakrat presega doslej znane adsorpcijske pripravke) ter pozitivnimi učinki na črevesno sluznico in mikrofloro, saj na želodčni in črevesni sluznici tvori zaščitni film, ki mehansko in kemično ščiti enterocite (celice epitelija tankega črevesja). Je popolnoma varen, netoksičen in se hitro z blatom izloči iz telesa.

ŠTUDIJA

V kliničnem testiranju je sodelovalo 19 oseb, starejših od 18 let. Vsi so imeli simptome atopijskega dermatitisa in so prestajali zdravljenje z nezadostnimi učinki ali pa zdravljenja niso ustrezno prenašali. Kot kontrolna skupina je služila skupina sama, s 15-dnevnim ocenjevanje simptomov, preden so prejemali Enterosgel. Nato pa so kot dodatek standardnemu zdravljenju 30 dni prejemali predpisani dnevni odmerek (45g) Enterosgela ter potem še 180 dni ocenjevali simptome, kot so prizadeta območja, intenzivnost stanja, srbež, prebavne motnje, utrujenost, glavoboli, kvaliteta spanca in druge težave.

REZULTATI ŠTUDIJE

Pri analizi zasledovanih parametrov v celotnem omenjenem obdobju (tj. v dneh: -14, 0, 30, 90, 180) je bila opažena statistično značilna sprememba (izboljšanje) parametrov skupne ocene simptomov: obseg ekcemov, intenzivnost težav, občutek srbečice, težave s prebavo ali splošna utrujenost. Potrjen je bil pozitiven učinek na zmanjšanje specifičnih protiteles IgE proti pršicam, ki so običajno prepoznana kot najpogosteje odkrita preobčutljivost pri bolnikih z atopijskim dermatitisom.

ZAKLJUČEK

Uporaba pripravka Enterosgel je popolnoma neinvazivna metoda zdravljenja. V obstoječi literaturi niso opisani nobeni resni škodljivi učinki enterosorbentov. Enterosgel se lahko uporablja tudi pri otrocih, pa tudi med nosečnostjo in dojenjem. Na podlagi objavljenih podatkov lahko medicinski pripomoček Enterosgel velja za varnega za oralno uporabo pri ljudeh, prav tako pa zaužitje Enterosgela velja za udobno in preprosto.


Zaytseva, Optimizacija terapije z enterosorbenti pri akutnih črevesnih okužbah otrok z atopičnim dermatitisom

ALERGIJE IN ATOPIJSKI DERMATITIS

V zadnjih letih se pojavnost alergijskih bolezni povečuje pri otrocih vseh starostnih skupin. Po nedavnih statističnih podatkih te bolezni prizadenejo do 35% evropskega prebivalstva. Atopijski dermatitis je najbolj razširjena alergijska bolezen. Hkrati številni avtorji opažajo spremembo epidemiologije in patomorfologije atopijskega dermatitisa, in sicer zgodnejše pojavljanje simptomov, povečanje hudih ter pojav novih oblik, odpornih na standardno terapijo.

Genetske predispozicije povečajo tveganje za alergijo, ki jo povzroča oslabljena kožna pregrada, patologija prebavnega trakta (GIT) ter motnje v funkcionalnem stanju centralnega in avtonomnega živčnega sistema.

Terapija atopijskega dermatitisa je zahtevna naloga, ki pogosto zahteva individualni pristop in usklajeno skupno prizadevanja zdravstvenih delavcev in staršev. Kljub dolgemu zdravljenju rezultat ni vedno uspešen. Vsak neugoden zunanji vpliv (kršitev diete, sočasne okužbe, prekomerna osončenost, ozračje, stresne situacije) lahko povzroči poslabšanje bolezni in uniči rezultate, dosežene v mesecih zdravljenja. Kot smo že omenili, je delovanje prebavnega trakta tesno povezano s stanjem kože.

AKUTNE ČREVESNE OKUŽBE

Akutne črevesne okužbe (AII) so pogost pojav v otroštvu in se takoj za akutnimi virusnimi okužbami dihal uvrščajo na drugo mesto. Med bakterijskimi povzročitelji so najpogostejši vzroki za bolezen Salmonellae, Shigellae, E. coli, Staphylococcus aureus. V zadnjih letih se je znatno povečal delež črevesnih okužb, povezanih z oportunistično floro (Proteus, Enterobacteria, B. cereus itd.).

Razvoj črevesne okužbe pri otroku vodi do pojava lokalnih in splošnih imunoloških motenj, ki vplivajo na potek sočasnih bolezni in stanj ter lahko celo sprožijo razvoj alergijske bolezni.

ENTEROSORBENTI

Enterosorbente že dolgo uspešno uporabljajo za zdravljenje akutnih črevesnih okužb, priporočljivi pa so tudi za zdravljenje alergijskih bolezni ravno zaradi njihovega mehanizma delovanja. Enterosorbenti namreč nase aktivno adsorbirajo (vežejo) toksine, povzročitelje okužb in alergene iz lumna GIT. Zdravila iz te skupine so poleg tega, da so učinkovita, tudi zelo varna, saj ne povzročajo skoraj nobenih stranskih učinkov in so tako praktično nepogrešljivi pri zdravljenju številnih bolezni.

ŠTUDIJA

Namen študije je bil ovrednotenje učinkovitosti različnih enterosorbentov (koloid silicijevega dioksida, dioktaedrični smektit, polimetilsiloksan polihidrat - Enterosgel) pri zdravljenju črevesnih okužb pri otrocih s sočasnim atopijskim dermatitisom.

Vrednotenje učinkovitosti enterosorbentov pri otrocih z akutnimi črevesnimi okužbami in sočasnim atopijskim dermatitisom je pokazalo, da je bilo pri skupinah bolnikov, ki so prejemali Polisorb MP in dioktaedrični smektit, večina patoloških simptomov gastroenteritisa ustavljenih do konca tretjega dne zdravljenja pri 79% in 84% bolnikov. Pri skupini, ki je prejemala Enterosgel pa je bila popolna klinična učinkovitost tretji dan po začetku zdravljenja, zabeležena pri 67% bolnikov.

ZAKLJUČEK

Skupine otrok, ki so prejemale Polisorb MP ali Enterosgel kot enterosorbent, so imele krajše klinične manifestacije atopijskega dermatitisa in bistveno nižje koncentracije protiteles IgE.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si