Akutne črevesne okužbe (AII)

CILJ ŠTUDIJE

Cilj študije je bil ocena učinkovitosti uporabe polimetilsiloksana polihidrata (glavna učinkovina Enterosgel®) pri otrocih z akutnimi črevesnimi okužbami (AEI).

POTEK ŠTUDIJE

Pregledanih je bilo 148 otrok, starih od 1 meseca do 15 let z AEI različnih etiologij. 50 jih je prejelo polimetilsiloksan polihidrat (študijska skupina), 48 je prejelo dioktaedrični smektit (primerjalna skupina A) in 50 je zauživalo koloidni silicijev dioksid ali kaolin (primerjalna skupina B). Etiologija AEI je bila raziskana z uporabo bakterioloških in molekularno genetskih študij. Ocenjen je bil čas za lajšanje kliničnih simptomov tega stanja.

ZAKLJUČEK ŠTUDIJE

Rezultati so pokazali, da polimetilsiloksan polihidrat v primerjavi z drugimi preizkušenimi enterosorbenti ne izkazuje pomembnih razlik pri trajanju glavnih simptomov AEI. Zato lahko polimetilsiloksan polihidrat uvrstimo med enega izmed učinkovitih in varnih enterosorbentov, ki ga lahko priporočamo kot del kombiniranega zdravljenja AEI pri otrocih v prvem mesecu življenja.

AKUTNE ČREVESNE OKUŽBE (AII)

Kljub izboljšanju življenjskih razmer, izvajanju preventivnih in kurativnih ukrepov, ostajajo akutne črevesne okužbe do danes ena najpogostejših težav v pediatrični praksi. Pogosti so tudi zapleti, ki so neposredno povezani z izrazito dehidracijo in infekcijsko-toksičnim šokom ter lezijami trebušne slinavke, jeter, ledvic, centralnega živčnega sistema, srca, pljuč. Na splošno se, v skladu z literaturo, zapleti pojavijo pri približno 10% bolnikov.
Eden najpomembnejših dejavnikov, ki znatno povečajo tveganje za zaplete AII je pomanjkanje ustrezne začetne terapije in časovni zamik od začetka bolezni do začetka zdravljenja, ki včasih lahko traja več dni.

Vse bolj splošno sprejeto sicer postaja, da morajo biti enterosorbenti in peroralna (redko parenteralna) rehidracija osnova za začetek zdravljenja AII pri otrocih.

Rehidracijske raztopine kompenzirajo izgubo tekočine in elektrolitov ter izboljšajo zdravje bolnikov, vendar ne odpravijo vzroka driske in le malo vplivajo na pogostost odvajanja blata ter trajanje AII. Antibakterijska ali protivirusna zdravila delujejo neposredno na etiološke dejavnike, vendar se pri odsotnosti drugih komponent terapije pogosto poveča toksičnost vse do razvoja toksičnega šoka, ki je posledica kopičenja razpadnih produktov bakterijskih celic.
Drugi pogosto opaženi neželeni učinki so diareja, povzročena zaradi jemanja antibiotikov, povezana z rastjo patogene bakterije Clostridium difficile, ki znatno poslabša stanje bolnikov. Antibiotiki lahko namreč zelo negativno vplivajo na diarejo, ki je pogosto povzročena s strani virusov.

ENTEROSORBENTI IN AKUTNE ČREVESNE OKUŽBE

Tako je jasno razvidno, da mora biti primarni cilj zdravljenja AII enterosorpcija. Pripravek adsorbenta mora v prebavilih vezati in odstraniti različne bakterijske celice, viruse, produkte razgradnje patogenov, alergenov, toksinov in s tem zmanjšati pogostost ter količino blata, izboljšati splošno bolnikovo stanje in skrajšati trajanje bolezni. Sočasno enterosorbent ne sme poškodovati črevesnega epitelija, preprečiti absorpcije hranil, motiti naravne mikrobiocenoze in imeti toksičnih učinkov. Predvsem pri majhnih otrocih, v njihovem prvem letu življenja.

Do danes je med enterosorbenti najbolj raziskan in pogosto predpisan dioktaedrični smektit. Vendar pa je v vsakdanji praksi za pediatra pogosto potrebna izbira alternativnih režimov zdravljenja zaradi posameznikove preobčutljivosti ali neugodnih organoleptičnih lastnosti.

ETIOLOGIJA BOLNIKOV

Randomizirano, prospektivno, odprto preprosto primerjalno študijo, v katero so vključili 148 otrok z AII v starosti od 1 meseca do 15 let, so opazovali v bolnici in ambulantah. Večina bolnikov je bila starih do 3 let (65%). Klinični simptomi so bili pogosto v skladu z gastroenteritisom zmerni (84%), hudo obliko so opazili pri 9% otrok. Okužba z rotavirusom je bila diagnosticirana pri 55 (37%) otrocih, norovirusom - 7 (5%), pri 18 (12%) otrocih je bila dokazana salmoneloza. V specifikaciji vrste Salmonella je bila pogosteje najdena Salmonella Enteritidis, redkeje Salmonella Typhimurium. Mešanica etiologije salmoneloze in rotavirusa je bila zabeležena pri 4 (3%) bolnikih. Pri 75 (51%) otrocih etiološkega dejavnika ni bilo mogoče ugotoviti.

REZULTATI

Blage oblike AII pri otrocih, vključenih v študijo, so se pojavile v obdobju od 1 do 7 dni. Pomembnih razlik v povprečnem trajanju glavnih simptomov v primerjanih skupinah niso opazili. Večina otrok je v je z bruhanjem prenehala drugi dan, apetit se je izboljšal tretji dan, blato se je normaliziralo v 5-6 dneh.

Zaenkrat ni bilo nobenega primera individualne preobčutljivosti polimetilsiloksan polihidrata ali zadržkov zaradi organoleptičnih lastnosti. Dioktaredrični smektit pa je bil v dveh primerih nadomeščen z drugim zdravilom s podobnim delovanjem zaradi nesprejemljivosti okusa s strani bolnikov, kar je bil razlog, da so jih izključili iz študije.

POLIMETILSILOKSAN POLIHIDRAT (UČINKOVINA ENTEROSGEL®)

Trenutno je glavno zdravilo, ki se priporoča kot enterosorbent za AII pri otrocih, še vedno dioktaedrični smektit. Učinkovitost in varnost so potrdili v številnih ruskih in tujih študijah, vključno s placebo študijo. V vsakdanji praksi pa bi moral imeti pediater na izbiro več zdravil ali medicinskih pripomočkov s podobnimi farmakološkimi lastnostmi, ki se razlikujejo po kemijski sestavi in organoleptičnih lastnostih.

Matrična struktura polimetilsiloksan polihidrata s fiksno velikostjo por omogoča adsorpcijo srednje velikih molekul, ki vključujejo toksine, izločke bakterij, razgradne produkte beljakovin, lipide, alergene v hrani, težke kovine, bilirubin, sečnino. V študijah je bilo dokazano, da ta medicinski pripomoček varno veže in odstranjuje presnovke virusov in patogenih bakterij. Zaščitni učinek preprečuje nastanek erozivnih ulceroznih lezij sluznice prebavil ter odpravlja simptome razdražljivega črevesja. V študiji je bila potrjena njegova učinkovitost pri AII pri otrocih.

Polimetilsiloksan polihidrat, ki se popolnoma izloči iz črevesja, ne vpliva na absorpcijo vitaminov in mineralov. Primeren je za uporabo od prvega meseca življenja. Na voljo je v obliki paste ali gela za pripravo suspenzije in ima nevtralen okus.

Tako je treba pri AII za otroke v kompleksni terapiji predpisati adsorbente. Polimetilsiloksan polihidrat lahko velja za eno izmed učinkovitih in varnih zdravil v tej skupini, ki ga lahko priporočamo bolnikom v prvem mesecu življenja.

Prav tako se je polimetilsiloksan polihidrat izkazal za učinkovitega pri otrocih, ki trpijo za atopijskim dermatitisom, saj se poslabšanje stanja ob zauživanju polimetilsiloksan polihidrata zmanjša za 47%.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si