Akutne črevesne okužbe (AII)

AKUTNE ČREVESNE OKUŽBE (AII)

Kljub izboljšanju življenjskih razmer, izvajanju preventivnih in kurativnih ukrepov, ostajajo akutne črevesne okužbe do danes ena najpogostejših težav v pediatrični praksi.
Akutna črevesna okužba je vnetje želodca in črevesja, ki je lahko virusnega, bakterijskega ali parazitnega izvora. Bolezen se pojavi kot diareja (tekoče blato 3-krat na dan), bolečine v trebuhu, včasih tudi slabost, bruhanje in vročina. Virusne črevesne okužbe so pogostejše jeseni in pozimi, bakterijske pa poleti (1).

ZAPLETI
Pogosti so tudi zapleti, ki so neposredno povezani z izrazito dehidracijo in infekcijsko-toksičnim šokom ter lezijami trebušne slinavke, jeter, ledvic, centralnega živčnega sistema, srca, pljuč. Na splošno se, v skladu z literaturo, zapleti pojavijo pri približno 10% bolnikov.
Eden najpomembnejših dejavnikov, ki znatno povečajo tveganje za zaplete AII je pomanjkanje ustrezne začetne terapije in časovni zamik od začetka bolezni do začetka zdravljenja, ki včasih lahko traja več dni.

ZDRAVLJENJE

Zdravljenje črevesnih nalezljivih bolezni je odvisno od vrste povzročitelja in težav obolelega. Večinoma gre za lajšanje težav, le izjemoma zdravimo z antibiotiki. Najpomembneje je nadomeščanje izgubljene tekočine in soli (2). Rehidracijske raztopine kompenzirajo izgubo tekočine in elektrolitov ter izboljšajo zdravje bolnikov, vendar ne odpravijo vzroka driske in le malo vplivajo na pogostost odvajanja blata ter trajanje AII.
Vse bolj splošno sprejeto sicer postaja, da morajo biti enterosorbenti in peroralna (redko parenteralna) rehidracija osnova za začetek zdravljenja AII pri otrocih.

ENTEROSORBENTI

Pripravek enterosorbenta mora v prebavilih vezati (adsorbirati) in odstraniti različne bakterijske celice, viruse, produkte razgradnje patogenov, alergenov, toksinov in s tem zmanjšati pogostost ter količino blata, izboljšati splošno bolnikovo stanje in skrajšati trajanje bolezni. Sočasno enterosorbent ne sme poškodovati črevesnega epitelija, preprečiti absorpcije hranil in motiti naravne mikrobiocenoze.

Matrična struktura polimetilsiloksan polihidrata (glavne učinkovine v Enterosgel®) s fiksno velikostjo por omogoča adsorpcijo (vezavo) srednje velikih molekul, ki vključujejo toksine, izločke bakterij, razgradne produkte beljakovin, lipide, alergene v hrani, težke kovine, bilirubin in sečnino. V študijah je bilo dokazano, da ta medicinski pripomoček varno veže in odstranjuje presnovke virusov ter patogenih bakterij. Zaščitni učinek (gel se razporedi po sluznici prebavil) preprečuje nastanek erozivnih ulceroznih lezij sluznice prebavil ter odpravlja simptome razdražljivega črevesja. V študiji je bila potrjena njegova učinkovitost pri AII pri otrocih.

Polimetilsiloksan polihidrat, ki se popolnoma izloči iz črevesja, ne vpliva na absorpcijo vitaminov in mineralov. Primeren je za uporabo od prvega meseca življenja. Na voljo je v obliki gela za pripravo suspenzije in ima nevtralen okus.

CILJ ŠTUDIJE

Cilj študije je bil ocena učinkovitosti uporabe polimetilsiloksana polihidrata (glavna učinkovina Enterosgel®) pri otrocih z akutnimi črevesnimi okužbami (AEI).

POTEK ŠTUDIJE

Pregledanih je bilo 148 otrok, starih od 1 meseca do 15 let z AEI različnih etiologij. 50 jih je prejelo polimetilsiloksan polihidrat (študijska skupina), 48 je prejelo dioktaedrični smektit (primerjalna skupina A) in 50 je zauživalo koloidni silicijev dioksid ali kaolin (primerjalna skupina B). Etiologija AEI je bila raziskana z uporabo bakterioloških in molekularno genetskih študij. Ocenjen je bil čas za lajšanje kliničnih simptomov tega stanja.

ZAKLJUČEK ŠTUDIJE

Rezultati so pokazali, da polimetilsiloksan polihidrat v primerjavi z drugimi preizkušenimi enterosorbenti ne izkazuje pomembnih razlik pri trajanju glavnih simptomov AEI. Zato lahko polimetilsiloksan polihidrat uvrstimo med enega izmed učinkovitih in varnih enterosorbentov, ki ga lahko priporočamo kot del kombiniranega zdravljenja AEI pri otrocih v prvem mesecu življenja.
Prav tako se je polimetilsiloksan polihidrat izkazal za učinkovitega pri otrocih, ki trpijo za atopijskim dermatitisom, saj se poslabšanje stanja ob zauživanju polimetilsiloksan polihidrata zmanjša za 47%.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si