Howell, Enterosgel za zdravljenje odraslih z akutno diarejo

KAJ JE O STATISTIKI AKUTNIH ČREVESNIH OKUŽB ŽE ZNANO?

Akutne črevesne okužbe so v Združenem kraljestvu pogosta bolezen; vsako leto je približno 17 milijonov primerov, kar ima za posledico okoli milijon posvetovanj s splošnimi zdravniki. Tudi v Sloveniji gre za zelo pogoste okužbe (851,6/100.000), vendar se je sedaj število prijavljenih okužb zmanjšalo zaradi spremembe evropske zakonodaje o varstvu podatkov, ki ne dovoljuje zbiranja neopredeljenih akutnih gastroenterokolitisov (NIJZ).

WHO in Unicef trdita, da je vsako leto po vsem svetu približno dve milijardi primerov diareje, pri otrocih, mlajših od 5 let pa jih zaradi diareje vsako leto umre 1,9 milijona, najpogosteje v državah v razvoju.

NAMEN ŠTUDIJE

Ta študija vsebuje podatke, ki kažejo, da se lahko medicinski pripomoček Enterosgel uporablja za skrajšanje trajanja akutne driske in je lahko varna možnost samozdravljenja brez recepta, vključno z ranljivimi skupinami, kot so otroci, pri katerih zdravila proti diareji niso priporočljiva. S tem se lahko tudi zniža zdravstvene stroške tako v primarni kot tudi v sekundarni oskrbi.

POTEK ŠTUDIJE

To je bila randomizirana, nadzorovana, pragmatična študija za oceno učinkovitosti, prenašanja in varnosti medicinskega pripomočka Enterosgel pri zdravljenju akutne driske pri odraslih, v primerjavi s standardno oskrbo (rehidracija). V skladu s številnimi študijami medicinskih pripomočkov je uporaba placeba redka, večina študij primerja rezultate z odobrenimi terapijami. Specifično gelasto formulacijo in organoleptične lastnosti Enterosgel je namreč težko simulirati s placebom. V osemdnevnem zdravljenju je sodelovalo 105 bolnikov, starih od 18-70 let. Bolniki so dnevno izpolnjevali dnevnik za beleženje simptomov in odvajanja blata. Vzorci blata, so bili ocenjeni na prisotnost rotavirusa, norovirusa in pogostih drisk, ki povzročajo bakterije.

Eksperimentalna skupina (n = 51) je prejemala Enterosgel po navodilih (dve žlici zmešani v kozarcu vode, potem pa 1 žlica 1-6x na dan , zaporednih 7-8 dni). Kontrolna skupina () je prejemala samo raztopino za rehidracijo. V fazi zdravljenja je bila prepovedana uporaba zdravil proti diareji

REZULTATI

Primarna končna točka učinkovitosti je bilo trajanje driske, opredeljeno kot čas (ure) od randomizacije do prvega nevodenastega blata (mehkega ali trdnega) na podlagi podatkov o izločanju, zabeleženih v dnevnik bolnika. Sekundarne končne točke učinkovitosti so vključevale trajanje driske, opredeljeno kot čas (ure) od randomizacije do zadnjega vodenega blata, odstotek bolnikov, ki so imeli drisko razrešeno 3. dan (tj. prvo mehko / trdno blato, zabeleženo na 3. dan), opredeljena pogostost blata kot povprečno število blata na dan od randomizacije do prvega mehkega ali trdnega blata in trajanje (dni) slabosti, bruhanja, vročine, opredeljene kot ≥38 ° C in bolečin v trebuhu. Toleranca in varnost zdravila Enterosgel sta bili ocenjeni na podlagi neželenih učinkov in odstotka bolnikov z zapleti, povezanimi z drisko, ki so imeli za posledico hospitalizacijo, nesrečo in nujen obisk ali obisk medicinske sestre na domu.

Študija zagotavlja dokaze, da Enterosgel skrajša trajanje driske pri bolnikih z akutno drisko nalezljive ali nenalezljive etiologije. Primarni izid trajanja driske do prvega nevodenega blata je pokazal statistično značilno zmanjšanje (p = 0,03) v skupini, ki je prejemala Enterosgel, kar ustreza 64% verjetnosti, da se driska preiskovancev Enterosgel razreši prej kot pa v primerjavi s samo standardno rehidracijsko terapijo.

ENTEROSGEL KOT ENTEROSORBENT

Enterosgel je oralni adsorbent. Te lahko sestojijo iz različnih materialov, kot so oglje, glina, materiali na osnovi kremena in prehranska vlakna, ki se uporabljajo za zdravljenje zastrupitev in različnih bolezni, kot je driska. Terapevtski način delovanja Enterosgel je lahko z adsorpcijo bakterijskih toksinov, ki so znani vzroki driske, ter popolno izločitvijo iz telesa. In vitro študije so pokazale sposobnost adsorpcije Enterosgela za Escherichia coli endotoksin, bakterijske enterotoksine Clostridium difficile toksina A in B, Shigella toksin in stafilokokne enterotoksine A in B. Drugi mehanizmi lahko vključujejo ustvarjanje škodljivega okolja za patogene mikroorganizme, imunokorekcija ter zaviranje virusne replikacije, predvsem s fizično adsorpcijo.

ZAKLJUČEK

Možna korist uporabe medicinskega pripomočka Enterosgel je zmanjšanje stopnje zapletov zaradi driske povezane bakterijskimi okužbami. Perspektivne študije so pokazale, da lahko do 36% črevesnih okužb spremlja dolgotrajni postinfekcijski sindrom razdražljivega črevesja. Tako bi zdravljenje z Enterosgelom lahko zmanjšalo število sprejetih v sekundarno oskrbo in finančno razbremenilo zdravstvo.

Akutno drisko lahko včasih povzroči virusna ali bakterijska okužba in dokazano je, da ENTEROSGEL veže in odstranjuje bakterijske toksine iz takšnih škodljivih bakterij, kot so; E.Coli, Shigella, C.difficile - pogosti vzroki za gastroenteritis.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si