Howell, Enterosgel za zdravljenje odraslih z akutno diarejo

KAJ JE O STATISTIKI AKUTNIH ČREVESNIH OKUŽB ŽE ZNANO?

Akutne črevesne okužbe so v Združenem kraljestvu pogosta bolezen; vsako leto je približno 17 milijonov primerov, kar ima za posledico okoli milijon posvetovanj s splošnimi zdravniki. Tudi v Sloveniji gre za zelo pogoste okužbe (851,6/100.000), vendar se je sedaj število prijavljenih okužb zmanjšalo zaradi spremembe evropske zakonodaje o varstvu podatkov, ki ne dovoljuje zbiranja neopredeljenih akutnih gastroenterokolitisov (NIJZ).

WHO in Unicef trdita, da je vsako leto po vsem svetu približno dve milijardi primerov diareje, pri otrocih, mlajših od 5 let pa jih zaradi diareje vsako leto umre 1,9 milijona, najpogosteje v državah v razvoju.

KAJ SO ČREVESNE NALEZLJIVE BOLEZNI?

Za akutno nalezljivo drisko je značilna nenadna driska z ali brez prisotnosti bruhanja. Večina primerov je posledica enteričnega virusa, nekatere pa povzročijo bakterijske ali parazitne okužbe. Bolezen običajno izzveni brez zdravljenja v nekaj dneh in jo pogosto rešimo doma, brez zdravniške pomoči.

Vseeno pa še vedno močno obremenjuje finančne vire zdravstvenih storitev in gospodarstvo, saj veliko pacientov in staršev zamuja delo in išče nasvet pri zdravstvenih delavcih v primarni ali sekundarni oskrbi.

Akutno drisko se zdravi predvsem z nadomeščanjem izgubljene tekočine in elektrolitov, zdravila proti diareji (antidiaroiki) pa se štejejo za nepotrebna in priporočljiva samo za določene skupine, enako velja tudi za antibiotično zdravljenje.

Vendar standardno obvladovanje hidracije ne skrajša trajanja driske in izziv zdravljenja same driske še naprej ostaja. Zato je potreba po zdravljenju, ki lahko skrajša trajanje bolezni in zmanjša število obiskov v oddelkih za primarno zdravstveno oskrbo ali nujne primere.

Peroralni črevesni adsorbenti, kot je Enterosgel, ponujajo varno alternativo za zdravljenje simptomov driske, vendar zahtevajo nadaljnje raziskovanje.

KAKŠNE SO NOVE UGOTOVITVE?

Enterosgel je v Evropi na voljo kot medicinski pripomoček, dostopen brez recepta, že od leta 2011. Učinkovitost in varnost sta že več kot 30 let dokumentirana s kliničnimi študijami in nadzorom varnosti po trženju. Žal pa so številne študije pomanjkljive z vidika metodološkega oblikovanja in poročanja, zato se številne ne prištevajo kot relevantne.

Ta randomizirana nadzorovana študija je pokazala, da je zdravljenje z Enterosgelom, v primerjavi z zdravljenje le z rehidracijsko raztopino, znatno skrajšalo trajanje driske pri odraslih z akutno drisko, o kateri so poročali bolniki.

KAKO BI LAHKO TO VPLIVALO NA KLINIČNO PRAKSO V BLIŽNJI PRIHODNOSTI?

Ta študija vsebuje podatke, ki kažejo, da se lahko medicinski pripomoček Enterosgel uporablja za skrajšanje trajanja akutne driske in je lahko varna možnost samozdravljenja brez recepta, vključno z ranljivimi skupinami, kot so otroci, pri katerih zdravila proti diareji niso priporočljiva. S tem se lahko tudi zniža zdravstvene stroške tako v primarni kot tudi v sekundarni oskrbi.

Akutno drisko lahko včasih povzroči virusna ali bakterijska okužba in dokazano je, da ENTEROSGEL veže in odstranjuje bakterijske toksine od bakterij kot so; E.Coli, Shigella, C.difficile - pogosti vzroki za gastroenteritis.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si