Kaj so rotavirusi?

V Univerzitetni bolnišnici za nalezljive bolezni (UHID) v Zagrebu na Hrvaškem so prvi opravili klinično testiranje, ki primerja možni terapevtski učinek novega enterosorbenta polimetilsiloksan polihidrata s strani ESPHGAN/ESPID priporočenim probiotičnim zdravljenjem akutnega rotavirusnega gastroenteritisa (RVGE) pri otrocih starih od 6 do 36 mesecev.

Vzrok za študijo je bila problematika, da cepljenje za rotavirus ni del nacionalnega cepilnega programa, kljub temu pa so okužbe z rotavirusi zelo pogoste in za mlajše otroke lahko tudi življenjsko ogrožajoče. Tudi v Sloveniji so okužbe z rotavirusi zelo pogoste, v letu 2014 je bilo prijavljenih 1982 obolelih. Večina prijavljenih bolnikov je bila mlajših od 5 let. Tudi v Sloveniji sta dostopni dve samoplačniški cepivi. (1).

Okužba z rotavirusi povzroča drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino, lahko pa se pojavijo tudi prehladni znaki. Zlasti pri odraslih lahko okužba poteka brez znakov. Bolezenski znaki se pojavijo po enem do treh dneh po okužbi. Obolenje povprečno traja 5 do 7 dni. Najbolj dovzetni in ogroženi so zelo majhni otroci, predvsem mlajši od 3 let. Pri njih lahko izguba tekočine zaradi bruhanja in driske zelo hitro povzroči izsušitev, ki otroka življenjsko ogroža. Obolenje se lahko pojavi večkrat, ker obstaja več različnih tipov rotavirusov (1).
Vzročne terapije za zdravljenje okužbe z RV ni. Osnova zdravljenja je rehidracija in antipiretiki. Številne študije so pokazale, da probiotiki (vključno z L. reuteri) skrajšajo trajanje driske pri otrocih in zmanjšajo potrebo po hospitalizaciji. Natančen mehanizem delovanja probiotikov ni popolnoma razumljen. Znano je, da ima lahko sprememba črevesne mikrobiote blagodejne učinke, kot so tekmovanje s patogeni za hrano in zasedanje možnih adhezivnih točk, krepitev črevesne epitelijske pregrade itd. Glede uporabe enterosorbenta kot dodatno zdravljenje za akutni gastroenteritis, ESPGHAN/ESPID omenjajo le diosmektit, naravno mineralno glino. Drugi terapevtski enterosorbent, ki ima v kliničnem okolju dokazano učinkovitost, je medicinski pripomoček polimetilsiloksan polihidrat (učinkovina Enterosgela). Njegova učinkovitost je podobna probiotikom, čeprav je način delovanja drugačen. PMSPH ima adsorpcijsko sposobnost za večje molekule, kot so bakterijski toksini in produkti razgradnje beljakovin. Prav tako na površini sluznice tvori tanko plast in jo tako ščiti pred različnimi škodljivimi dejavniki.

Za študijo je bilo naključno izbranih 149 otrok, ki so bili nato naključno razporejeni v dve skupini. Pri prvi skupini so izvajali terapijo z L. reuteriDSM 17938 (v nadaljevanju L. reuteri), pri drugi pa s polimetilsiloksan polihidratom (v nadaljevanju PMSPH). Terapija je potekala 5 dni, študija pa 8. Cilj kliničnega testiranja je bilo okrevanje obeh skupin, ki je bilo opredeljeno kot odsotnost vročine in bruhanja ter bodisi prvo trdo blato, odsotnost blata več kot 24 ur ali vrnitev običajnega črevesnega ritma.

MSPH so dajali peroralno, kot je priporočeno v navodilih za uporabo, prva dva dni 3 × 10 g raztopljenega v vodi in preostale tri dni 3 × 5 g. Kontrolno zdravljenje je bil probiotik L. reuteri, ki so ga dajali v odmerku 1,2 × 109 CFU/dan. Pri obeh skupinah otrok se je poleg testnih zdravljenj izvajala tudi ORT (oralna rehidracijska terapija). Trije glavni simptomi okužbe z RV, so bili merjeni vsak dan, 8 dni zapored: vročina, bruhanje in tekoče blato.

Naključno, odprto, klinično nadzorovano testiranje ni pokazalo pomembne razlike v terapevtski učinkovitosti med novim enterosorbentom PMSPH in probiotikom L. reuteri pri zdravljenju RVGE pri otrocih. Obe zdravljenji imata podobne odlične varnostne profile pri majhnih otrocih. Ker imajo probiotiki nekatere kontraindikacije (prirojene ali pridobljene imunske pomanjkljivosti, okvare srčnih zaklopk in poškodovane sluznice črevesja), bi lahko PMSPH v teh primerih uporabili kot varno in učinkovito alternativo probiotikom. Če povzamemo, rezultati študije podpirajo uporabo PMSPH kot dodatno zdravljenje skupaj z ORT pri zdravljenju RVGE pri otrocih, starih 6 mesecev in več.

  • https://www.nijz.si/sl/rotavirusne-okuzbe-in-cepljenje-0
© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si