Kaj so rotavirusi?

KAJ SO ROTAVIRUSI?

Rotavirusi so okrogli virusi, ki povzročajo obolenja pri ljudeh in živalih. So zelo kužni in se hitro širijo ter povzročajo izbruhe in epidemije v vrtcih, domovih za ostarele, med medicinskim osebjem. Najpogosteje pa obolevajo otroci v starosti od 6 do 24 mesecev.
V Sloveniji so okužbe z rotavirusi zelo pogoste, v letu 2014 je bilo prijavljenih 1982 obolelih (96/100.000). Okužbe se najpogosteje pojavljajo pozimi in zgodaj spomladi (1).

SIMPTOMI IN ZDRAVLJENJE

Okužba z rotavirusi povzroča drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino, lahko pa se pojavijo tudi prehladni znaki. Obolenje povprečno traja 5 do 7 dni. Najbolj dovzetni in ogroženi so zelo majhni otroci, predvsem mlajši od 3 let. Pri njih lahko izguba tekočine zaradi bruhanja in driske zelo hitro povzroči dehidracijo, ki otroka življenjsko ogroža (1). Za rotavirus imamo na voljo dve cepivi, ki pa nista del nacionalnega cepilnega programa in sta samoplačniški, možni pri otrocih od 6. tedna starosti do najkasneje 32. tedna starosti.

ŠTUDIJA

Klinično študijo so izvajali v Univerzitetni bolnišnici za nalezljive bolezni (UHID) v Zagrebu, na Hrvaškem. Zaradi številnih študij, ki kažejo, da probiotiki (vključno z Lactobacillus reuteri) skrajšajo trajanje driske pri otrocih in zmanjšajo potrebo po hospitalizaciji, so želeli preizkusiti tudi delovanje polimetilsiloksan polihidrata (PMSPH), ki je glavna učinkovina Enterosgela in ima učinkovitost podobno probiotikom, čeprav je način delovanja drugačen. PMSPH ima adsorpcijsko sposobnost za večje molekule, kot so bakterijski toksini in produkti razgradnje beljakovin. Prav tako na površini sluznice tvori tanko plast in jo tako ščiti pred različnimi škodljivimi dejavniki.

REZULTATI

Študija ni pokazala pomembne razlike v terapevtski učinkovitosti med enterosorbentom PMSPH in probiotikom L. reuteri pri zdravljenju rotavirusnega gastroenteritisa (RVGE) pri otrocih. Obe zdravljenji imata podobne odlične varnostne profile pri majhnih otrocih. Ker imajo probiotiki nekatere kontraindikacije (prirojene ali pridobljene imunske pomanjkljivosti, okvare srčnih zaklopk in poškodovane sluznice črevesja), bi lahko PMSPH v teh primerih uporabili kot varno in učinkovito alternativo probiotikom. Če povzamemo, rezultati študije podpirajo uporabo PMSPH kot dodatno zdravljenje skupaj z oralno rehidracijsko terapijo pri zdravljenju RVGE pri otrocih, starih 6 mesecev in več.

  • https://www.nijz.si/sl/rotavirusne-okuzbe-in-cepljenje-0

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si