Klinična učinkovitost Enterosgela pri korekciji sistemske endotoksemije pri otrocih z atopijskim dermatitisom

KAJ SO ENDOTOKSINI?

Endotoksini so biološko aktivne spojine iz lipopolisaharidov celične membrane gram-negativnih bakterij. Endotoksini se sprostijo, ko se v človeškem črevesju razgradijo gram-negativne bakterije (razpade celična stena). V fizioloških razmerah se večina endotoksinov izloči iz črevesja z blatom, preostali del pa prečka krvno-črevesno pregrado in preide v sistemski krvni obtok. Endotoksini se razstrupijo v jetrih. Njihova prisotnost v sistemskem krvnem obtoku se imenuje sistemska endotoksemija in je eden od dejavnikov antigene stimulacije imunskega sistema.

NAMEN

Določitev učinka koncentracije endotoksinov v plazmi na označevalce statusa imunosti pri otrocih z atopijskim dermatitisom in ocena klinične učinkovitosti črevesnega adsorbenta Enterosgel pri zdravljenju atopijskega dermatitisa.

POTEK DELA

Študija je bila izvedena na 50 otrocih, starih od 10 do 17 let. Otroke so razdelili v dve skupini: 1. skupina - 30 otrok, ki trpijo zaradi atopijskega dermatitisa, in 2. skupina - 20 zdravih otrok.
Eksperimentalno skupino je sestavljalo 16 otrok, ki so dva tedna prejemali peroralni adsorbent Enterosgel skupaj s konvencionalno antialergijsko terapijo.  V kontrolno skupino je bilo vključenih 14 otrok, ki so prejemali samo konvencionalno protialergijsko terapijo (hipoalergijska dieta, antihistaminična zdravila, lokalno protivnetno zdravljenje ter terapevtska in kozmetična nega kože).

Endotoksine so določilis testom LAL in jih izrazili v mednarodnih endotoksinskih enotan (EU/mL). Stanje atopijskega dermatitisa so ocenjevali s SCORAD lestvico (simptomi kot so območje ekcemov, rdečina, srbečica itd.).

REZULATATI IN ZAKLJUČEK

Študija podaja dokaze, da je Enterosgel učinkovit pri zdravljenju otrok z atopijskim dermatitisom.

1. Pri otrocih z atopijskim dermatitisom so dokazali sistemsko endotoksemijo.

2. Koncentracija endotoksina v plazmi med poslabšanjem atopijskega dermatitisa je presegla ravni zdravih otrok za skoraj 60-krat.

3. Koncentracija endotoksinov v plazmi se med remisijo atopijskega dermatitisa zmanjša, vendar ne doseže vrednosti fiziološke ravni endotoksemije.

4. Koncentracija endotoksinov v plazmi je odvisna od resnosti kožnega stanja.

5. Enterosgel v kombinaciji s konvencionalno protialergijsko terapijo skrajša trajanje poslabšanja stanja iz 20 na 12 dni in 5-kratno izboljša SCORAD indeks zaradi zmanjšanja plazemskih endotoksinov.

6. Endotoksemija je indikacija za uporabo gastrointestinalnih adsorbentov, kot je npr. Enterosgel.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si