Obvladovanje nenalezljive driske v bolnici

Diareja je klinični sindrom različnih vzrokov in poteka, ki pomeni pogosto ali enkratno praznjenje črevesja s sproščanjem tekočega ali vodnega blata v količini več kot 200-300 g na dan (tip 6-7 po Bristolovi lestvici).

Vodeno blato je težko zadrževati, potreba po odvajanju pa je nujna, kar bistveno zmanjša kakovost življenja bolnikov, ki iščejo tudi zdravniško pomoč.

Akutna diareja traja največ 2-3 tedne. Kombinacija driske s povišano telesno temperaturo, simptomi zastrupitve in izgubo tekočine zahteva izključitev njene nalezljive narave.
Driska, ki traja več kot 3 tedne, se šteje za kronično in je praviloma nenalezljiva. Najpogostejši vzroki nenalezljive driske so: diareja zaradi antibiotikov (AAD), kronični pankreatitis, diareja, povezana s sindromom razdražljivega črevesja (IBS-D), črevesne vnetne bolezni (ČVB), divertikuloza in ostalo.

Glavne skupine zdravil ali medicinskih pripomočkov, ki se uporabljajo pri zdravljenju bolezni z drisko so:

  • zdravila, ki upočasnijo peristaltiko (ritmično krčenje črevesja);
  • enterosorbenti (t.j. Enterosgel);
  • Adsorbenti (sredstva, ki nase vežejo snovi);
  • antibiotiki in antiseptiki;
  • protivnetna zdravila;
  • prebiotiki, probiotiki, sinbiotiki, eubiotiki;
  • encimski pripravki;
  • sredstva za rehidracijo;
  • zdravila za presnovo soli in elektrolitov;
  • pripravki za enteralno in parenteralno uporabo

Enterosorbenti se pogosto uporabljajo pri standardni terapiji bolezni, ki jih spremlja diareja. Poleg drugih škodljivih snovi, nase vežejo tudi endotoksine gram-negativnih bakterih (lipopolisaharide), ki  drugače sprožijo močan imunski odziv.

NAMEN
Namen študije je bil oceniti učinkovitost in varnost polimetilsiloksana polihidrata (Enterosgel) pri zdravljenju bolnikov z nenalezljivimi boleznimi z diarejo.

Material in metode
Bolniki so bili naključno razdeljeni v 3 skupine: 62 bolnikov (skupina 1) je prejemalo Enterosgel v standardnem odmerku (1 žlica 3-krat na dan med obroki), 56 bolnikov (skupina 2) je bilo zdravljenih z dioktaedričnim smektitom, 51 bolnikom (skupina 3) niso predpisali enterosorbenta. Ocenjevali so pogostost odvajanja blata (število odvajanj čez dan) in trajanje bolnišničnega zdravljenja (dnevi). Nato so rezultate primerjali z rezultati bolnikov iz 2. in 3. skupine.

Rezultati
Študija je pokazala, da vključitev medicinskega pripomočka Enterosgel v standardno zdravljenje nenalezljive diareje, ne glede na njen vzrok, omogoča skrajšanje trajanja zdravljenja in prispeva k hitrejši normalizaciji blata. Največji učinek je bil dosežen, ko so zdravilo Enterosgel uporabljali za zdravljenje diareje, povezane z antibiotiki, in IBS-D.

Zaključek
Pridobljeni rezultati uporabe enterosorbenta Enterosgel pri zdravljenju nenalezljive driske različnega izvora dokazujejo učinkovitost vključitve Enterosgela v standardno terapijo teh bolezni.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si