Optimizacija terapije z enterosorbenti pri akutnih črevesnih okužbah otrok z atopičnim dermatitisom

ALERGIJE IN ATOPIJSKI DERMATITIS

V zadnjih letih se pojavnost alergijskih bolezni povečuje pri otrocih vseh starostnih skupin. Po nedavnih statističnih podatkih te bolezni prizadenejo do 35% evropskega prebivalstva. Atopijski dermatitis je najbolj razširjena alergijska bolezen. Hkrati številni avtorji opažajo spremembo epidemiologije in patomorfologije atopijskega dermatitisa, in sicer zgodnejše pojavljanje simptomov, povečanje hudih ter pojav novih oblik, odpornih na standardno terapijo.

Genetske predispozicije povečajo tveganje za alergijo, ki jo povzroča oslabljena kožna pregrada, patologija prebavnega trakta (GIT) ter motnje v funkcionalnem stanju centralnega in avtonomnega živčnega sistema.

Terapija atopijskega dermatitisa je zahtevna naloga, ki pogosto zahteva individualni pristop in usklajeno skupno prizadevanja zdravstvenih delavcev in staršev. Kljub dolgemu zdravljenju rezultat ni vedno uspešen. Vsak neugoden zunanji vpliv (kršitev diete, sočasne okužbe, prekomerna osončenost, ozračje, stresne situacije) lahko povzroči poslabšanje bolezni in uniči rezultate, dosežene v mesecih zdravljenja. Kot smo že omenili, je delovanje prebavnega trakta tesno povezano s stanjem kože.

AKUTNE ČREVESNE OKUŽBE

Akutne črevesne okužbe (AII) so pogost pojav v otroštvu in se takoj za akutnimi virusnimi okužbami dihal uvrščajo na drugo mesto. Med bakterijskimi povzročitelji so najpogostejši vzroki za bolezen Salmonellae, Shigellae, E. coli, Staphylococcus aureus. V zadnjih letih se je znatno povečal delež črevesnih okužb, povezanih z oportunistično floro (Proteus, Enterobacteria, B. cereus itd.).

Razvoj črevesne okužbe pri otroku vodi do pojava lokalnih in splošnih imunoloških motenj, ki vplivajo na potek sočasnih bolezni in stanj ter lahko celo sprožijo razvoj alergijske bolezni.

ENTEROSORBENTI

Enterosorbente že dolgo uspešno uporabljajo za zdravljenje akutnih črevesnih okužb, priporočljivi pa so tudi za zdravljenje alergijskih bolezni ravno zaradi njihovega mehanizma delovanja. Enterosorbenti namreč nase aktivno adsorbirajo (vežejo) toksine, povzročitelje okužb in alergene iz lumna GIT. Zdravila iz te skupine so poleg tega, da so učinkovita, tudi zelo varna, saj ne povzročajo skoraj nobenih stranskih učinkov in so tako praktično nepogrešljivi pri zdravljenju številnih bolezni.

ŠTUDIJA

Namen študije je bil ovrednotenje učinkovitosti različnih enterosorbentov (koloid silicijevega dioksida, dioktaedrični smektit, polimetilsiloksan polihidrat - Enterosgel) pri zdravljenju črevesnih okužb pri otrocih s sočasnim atopijskim dermatitisom.

Vrednotenje učinkovitosti enterosorbentov pri otrocih z akutnimi črevesnimi okužbami in sočasnim atopijskim dermatitisom je pokazalo, da je bilo pri skupinah bolnikov, ki so prejemali Polisorb MP in dioktaedrični smektit, večina patoloških simptomov gastroenteritisa ustavljenih do konca tretjega dne zdravljenja pri 79% in 84% bolnikov. Pri skupini, ki je prejemala Enterosgel pa je bila popolna klinična učinkovitost tretji dan po začetku zdravljenja, zabeležena pri 67% bolnikov.

ZAKLJUČEK

Skupine otrok, ki so prejemale Polisorb MP ali Enterosgel kot enterosorbent, so imele krajše klinične manifestacije atopijskega dermatitisa in bistveno nižje koncentracije protiteles IgE.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si