Polimetilsiloksan polihidrat (Enterosgel) pri kompleksnem zdravljenju otrok z boleznimi prebavil, v prvem letu življenja

NAMEN ŠTUDIJE
Vrednotenje klinične učinkovitosti polimetilsiloksan polihidrata (Enterosgel) pri kompleksnem zdravljenju otrok prvega leta življenja z boleznimi prebavnega sistema.

ZNAKI DEHIDRACIJE PRI DIAREJI

Otroci z drisko, ki težko peroralno zaužijejo zadostno količino tekočine, da pokrijejo svoje dnevne potrebe in nadomestijo izgubo tekočine, so izpostavljeni tveganju dehidracije. Znaki dehidracije vključujejo manjšo količino urina, suho kožo in sluznice (ustnice, ustna votlina), zmanjšano nastajanja solz med jokom, povečano razdražljivost, zaspanost in apatijo. Driska pri otrocih ima lahko več razlogov, stopnja njene manifestacije pa se razlikuje

BOLNIKI IN METODE
Avtorji so izvedli retrospektivno analizo kliničnega poteka bolezni prebavil nenalezljivega izvora. V študijo je bilo vključenih 38 dojenčkov v prvem letu življenja, od tega je primerjalno skupino sestavljalo 12 otrok, ki niso prejemali zdravila Enterosgel. Avtorji so izvedli primerjalno oceno simptomov zastrupitve, narave blata, izvide krvnih testov in trajanje hospitalizacije.

REZULTATI
Bolniki, zdravljeni z Enterosgelom, so pokazali hitrejše lajšanje simptomov zastrupitve in normalizacijo blata, trajanje hospitalizacije pa se je zmanjšalo za 2-krat. Negativnih sprememb krvnih preiskav ali neželenih učinkov zdravila niso opazili.

ZAKLJUČEK
Kompleksno zdravljenje bolezni prebavil pri otrocih prvega leta življenja z Enterosgelom spremlja hitrejše lajšanje patoloških simptomov in skrajša bivanje v bolnišnici, ne spremljajo ga neželeni učinki, kar nam omogoča, da Enterosgel priporočamo za kompleksno zdravljenje otrok v prvem letu življenja.
Pozitiven učinek Enterosgela je bil ugotovljen pri bakterijskih okužbah, kot so salmoneloza, Shigella flexneri, diareja zaradi Clostridium difficile in sindromu prekomerne rasti bakterij v tankem črevesu.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si