Toksikoza (gestoza) pri nosečnicah

Gestacijska toksikoza je eden najpogostejših zapletov v nosečnosti. Zaradi zapletene patogeneze, nezadostne učinkovitosti zdravljenja in preventivnih ukrepov je to stanje eno najbolj perečih v porodništvu. Spremembe v ženskih telesih, ki se pojavijo zaradi gestoze lahko namreč tudi negativno vplivajo na rast ploda.

Endogena zastrupitev pri gestozi povzroča pretirano prehajanje endotoksinov v sistemski obtok in ovira njihovo izločanje, kar vodi do oslabljene imunosti proti endotoksinom. Zdravljenje z dajanjem enterosorbentov v prenatalnem in postnatalnem obdobju pri nosečnicah z gestozo je patogenetsko upravičeno, saj spodbuja zmanjšanje resnosti endotoksemije in pomaga ponovno okrepiti humoralno ter anti-endotoksin imunost, kar se klinično kaže s pozitivno dinamiko poteka preeklampsije.

Glede na opravljeno analizo kompleksnega zdravljenja gestoze, z vključitvijo metode sorpcije, so ugotovili, da le-ta vodi k manjši resnosti zastrupitve, večji intenzivnosti humoralne imunosti, povečanju koncentracije protiteles proti glikolipidom in ešerihiozi, normalizaciji njihovega korelacijskega koeficienta in tudi povečanju ravni protiteles proti Ps. aeruginosa in St. aureus. Izvedene preiskave so dokazale pozitiven učinek enterosorpcije pri bolnicah z gestozo, ki se je nadaljeval tudi v poporodnem obdobju.

Enterosorpcija pri bolnicah z gestozo  deluje tako, da zmanjša tvorbo endotoksinov zaradi stabilizacije črevesne mikroflore, adsorpcije endogenih toksinov in presnovkov, kar se potem kaže v njihovem zmanjšanju tudi pri novorojenčkih. To kasneje pri otrocih potrjuje pozitivna dinamika ravni molekul povprečnih mas (AMM), pa tudi težnja po normalizaciji intenzitete imunosti proti endotoksinom in zlasti povečanje koncentracije protiteles proti E. coli, ki velja za glavni vir endotoksinov. Zato je enterosorpcija zelo učinkovita metoda razstrupljanja. Pozitivno vpliva na telo nosečnic in se lahko uporablja pri kompleksnem zdravljenju blagih do zmernih oblik gestoze.

Preučevano je bilo tudi zdravljenje s hemosorpcijo. Terapevtski učinek hemosorpcije je predvsem posledica mehanske sorpcije toksinov in je opazen takoj ob dajanju: zmanjšanje vsebnosti endotoksinov in AMM.

Preiskave so pokazale, da je enterosorpcija zaželena, če je potrebno splošno in daljše razstrupljanje telesa, medtem ko je na vrhuncu toksikoze zaradi hitrega kliničnega učinka morda bolj priporočljiva hemosorpcija.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si