Vloga endotoksemije pri antifosfolipidnem sindromu pri novorojenčkih mater s srčnožilnimi patologijami

ANTIFOSFOLIPIDNI SINDROM

Nosečnice, matere in novorojeni otroci spadajo v ranljive skupine, saj imajo možnost razvoja hudih bolezni in zapletov. Med temi boleznimi imajo bolezni srca in ožilja posebno vlogo med nosečnostjo. Pojav in napredovanje srčnega popuščanja, sprememb hemodinamike in reologije krvi predstavlja tveganje za trombozo.
Antifosfolipidni sindrom (APS) trenutno predstavlja najzahtevnejši problem v porodništvu in perinatologiji. Antifosfolipidni sindrom lahko povzroči krvne strdke v nogah, poleg tega pa lahko povzroči tudi nastanek strdkov v notranjih organih, na primer v ledvicah ali pljučih. Pri antifosfolipidnem sindromu imunski sistem pomotoma proizvaja protitelesa, ki napadajo določene beljakovine v krvi in ne vsiljivce v organizmu kot so na primer virusi in bakterije in proti katerim bi morala delovati. Zdravila za antifosfolipidni sindrom zaenkrat ni, obstajajo pa številna zdravila, ki učinkovito zmanjšujejo tveganje za nastanek krvnih strdkov [1].
Povsem verjetno je, da je dejavnik tudi endotoksinska agresija. Endotoksinska agresija je patološko stanje, povezano s povečano vsebnostjo endotoksinov v plazmi.

NAMEN

Ugotoviti so želeli možno povezavo med koncentracijo endotoksinov v plazmi in razvojem APS pri novorojenčkih, ki so se rodili materam s srčnožilno patologijo ter prisotnostjo antifosfolipidnih protiteles.
Prav tako so želeli oceniti učinkovitost peroralnega adsorbenta Enterosgela za zmanjšanje endotoksinske agresije pri novorojenčkih.

REZULTATI IN ZAKLJUČEK

Pri otrocih, rojenih materam s srčnožilno patologijo, je bila pristona endotoksemija, zlasti v prvih 6-7 dneh življenja. Adsorbent Enterosgel normalizira kazalce obrambe endotoksin-antiendotoksin, preprečuje razvoj in (ali) napredovanje endotoksinske agresije ter izboljša potek zgodnje prilagoditve novorojenčkov.

© 2018 Enterosgel Slovenija. Vse pravice pridržane. Izdelava: bplanet.si